×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Näissä artikkeleissa käymme läpi Spiel 2014 -pelimessuilla kokeilemiamme lautapelejä, joista testaajilla ei ollut ennestään kokemusta. Arviot perustuvat yleensä yhteen pelikertaan ja porojen ensivaikutelmaan kustakin pelistä. Reissuraportin ja muut peliarviot löydät täältä.

Five Tribes

Julkaisija: Days of Wonder
Pelaajamäärä: 2-4
Ikäsuositus: 14+
Kesto: 60 minuuttia
Teema: Fantasia
Perusmekaniikka: Aluehallinta, resurssien kerääminen
Tuotelinkki: Kliks!
BoardGameGeek-linkkiKliks! 

Spiel 2014:n eka demokokemuksemme oli juuri kaupallemmekin saapunut Five Tribes, joka löytyi Days of Wonderin laajalta ja vilkkaalta alueelta. Pelikavereiksi sattui pari iloista hollantilaista ja tutustuminen mielenkiintoiseen fantasiapeliin alkoi sulassa sovussa demottajan opastuksessa. Five Tribesin tarinana on valtapeli eksoottisessa Naqalan sultanaatissa, jonka vanha hallitsija on juuri heittänyt veivinsä. Pelaajat asettuvat siis valtikkaa hamuavien heimojen johtoon liittolaisinaan mystiset Djinn-henkiolennot.

Pelin perusmekaaniikaksi ilmeni aluehallinta ja eräänlainen worker placement. Tarkoituksena on siis napata pelilaudan ruudusta nippu eri resursseja kuvaavia nappuloita (eli meeplejä) ja vallata niitä liikutellen kartta-alaa. Liikkeen lopussa saat käyttöösi tietynlaisen actionin riippuen siitä, minkälaisia hahmoja käteesi jää. Hyvästä liikkeestä voit ansaita esimerkiksi pisteitä ja kortteja tai mahdollisuuden salamurhata muiden nappuloita. Merkittävää on kuitenkin paitsi se, että saat resurssit oikeaan paikkaan, myös kuinka ripottelet ne ruutuihin matkan varrelle. Tällä voi suunnitella tulevia omia vuoroja ja vaikuttaa kanssapelaajien peliin.

Pelilauta koostuu modulaarisista neliöistä, mikä lisää vaihtelevuutta ja tehostaa myös pelin uudelleenpelattavuusarvoa. Laatat ovat korttien tavoin värikkäitä ja ne on koristeltu "arabialaisteemaisella" kuvituksella ja selkeillä peliinvaikuttavilla symboleilla. Eri laatat myös kuvaavat eri alueita Naqalan valtiossa; ne voivat olla keitaita, kauppapaikkoja tai pyhiinvaelluskohteita omine ominaisuuksineen. Pelin komponentit ovat kaikenkaikkiaan laadukkaan tuntuisia, tärkeimmät pelinappulat ovat maalattua puuta ja punchattavat pelimerkit paperipäällysteistä kovaa pahvia.

Peli on pääasiassa oman sijoituksen ja toiminnan optimointia, mikä sopii kivasti pelaajille, jotka eivät erityisesti diggaile vastakkainasettelusta tai kompetitiivisen tuntuisista peleistä. Pelissä on kuitenkin myös pientä pelaajienvälistä interaktiota Assassination-mekaniikan muodossa. Punaisen meeplen jäädessä liikevuoron jälkeen pelaajan käteen tämä voi salamurhata sillä vastapuolen nappuloita. Isossa osassa ovat myös kortit ja kultapelimerkit, jotka konvertoituvat pääasiassa pisteiksi pelin lopuksi. Näitä on hyvä keräillä, sillä pisteitä tarvitaan pelin voittamiseen. Djinn-henkien lukuisilla kyvyillä taas on mahdollista tehdä paitsi pisteitä, myös muokata omaa pelistrategiaa. Esimerkiksi Haurvajaj-henki antaa pelin päätteeksi lisäpisteitä kaikista palmuista, joten fiksu pelaaja saattaa hengen summonoituaan lähteä palmupainoitteiselle juonelle. Djinnit ovat merkittävä elementti pelimekaanisesti ja myös iso osa sen tarinallista flavoria.

Peli päättyy kun peliin integroitu "kamelikello" tulee päätökseen tai kun meepleja ei enää ole mahdollista liikutella sääntöjen sallimalla tavalla. Tällöin ynnätään pelaajien keräämät pisteet (jotka ovat voineet tulla rahoista, korteista, kameleista, palmuista jne...) ja saadaan selville, kuka on rikkaudessaan Naqalan uusi sulttaani!

Five Tribes oli yllättävän nopea ottaa haltuun ja vuororakenteen opettelu onnistui pikaisen alkubriiffin jälkeen helposti, vaikka pelimateriaali ja manuaali olivatkin pääasiassa saksankieliset. Five Tribes oli oitis mukaansatempaava ja sen freesi worker placement -mekaniikka oli testaajalle täysin uudenlainen tuttavuus. Pelin yksinkertaisen systeemin alta löytyi yllättävänkin monipuolinen kokonaisuus, josta alkoi päästä toden teolla jyvälle vasta viimeisten vuorojen kuluessa. Testiporo ryhtyisi Naqalan valtakilpaan ehdottomasti uudelleen, sillä jo pelkkä erilaisten pelityylien testaus tykyttelee vahvasti. Arvosanamme on ensimmäisen pelikerran valossa vahva 9-!

Pelissä on useita erilaisia Djinn-henkiolentoja, joita voi manata pelin kuluessa vahvistamaan omaa valittua pelityyliä.

Puiset kamelit, palmut ja palatsit ovat kukin omanlaisensa pisteresurssi. 

Erilaisia komponentteja on runsaasti, mutta vain noin tunnin pituinen Five Tribes ei puuroudu pelimateriaalinsa paljoudesta.