×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Näissä artikkeleissa käymme läpi Spiel 2014 -pelimessuilla kokeilemiamme lautapelejä, joista testaajilla ei ollut ennestään kokemusta. Arviot perustuvat yleensä yhteen pelikertaan ja porojen ensivaikutelmaan kustakin pelistä. Reissuraportin ja muut peliarviot löydät täältä.

Star Realms

Julkaisija: White Wizard Games
Pelaajamäärä: 2-6
Ikäsuositus: 12+
Kesto: 20 minuuttia
Teema: Scifi
Perusmekaniikka: Pakanrakennus
BoardGameGeekKliks!
Tuotelinkki: Kliks! 

Star Realms oli yksi niistä peleistä, joista meillä oli Esseniin lähtiessä jo hiukan ennakkotietoja. Sitä oli suositeltu harrastajafoorumeilla ja pelin suunnittelijatiimistä löytyy muutamia Magic the Gathering -vaikuttajia sekä Hall of Famereita. White Wizard Gamesin alueella oli varattu pelille hyvin tilaa ja kokeilijoita odotti tusinan verran playmatein varustettuja pelipöytiä. Lähdimme testaamaan avaruustaistelemista neljän miehen voimin kahdella 1vs1 matchupilla. Scifikorttipelin ajatuksena on johtaa ja kehittää omaa avaruuslaivastoa, häiritä vastapuolen toimintaa ja kuluttaa hyökäten tämän elämäpisteet loppuun.

Heti session aluksi energinen demottelija toivotti seurueemme tervetulleeksi Star Realmsin maailmaan ja jatkoi tiedustelemalla, olivatko pakanrakennuspelit meille entuudestaan tuttuja. Käytännönläheisesti alkuopastus suunnattiin eritysesti ryhmämme jäsenelle, joka ei ollut aiemmin pelannut deck building -konseptiin perustuvia kortti- tai lautapelejä. Pelin vuoromekaniikka oli ilahduttavan intuitiivinen, sillä jo alle kymmenen minuutin briiffauksen jälkeen pääsimme pelaamaan. Kun ensimmäiset vuorot olivat ohi, saimme lisäopastusta pariin uuteen mekaniikkaan ja meno jatkui.

Aluksi pelaajan pakka koostuu vahinkoa aiheuttavista Viper-hävittäjistä ja avaruusrahaa tuottavista Scout-sukkuloista. Pelaaja nostaa pakastaan viisi korttia, jotka voi sitten pelata ja niiden aiheuttamat efektit aiheuttaa missä järjestyksessä tahansa. Tämä oli kivaa eritoten peliin tutustuessa, sillä koko käden voi oikeastaan laittaa pöydälle myös vastustajan nähtäväksi ja sitten yhdessä pohtia, miten jutut voisi tehdä. Vapaus käyttää ominaisuudet missä järjestyksessä hyvänsä poistaa myös "eiku..."-virheitä ja backtrackailua. Lisäksi vaikka Star Realmsia pelataan vastapuolta vastaan, se koostuu enimmäkseen vuorottaisesta oman pelin ja dekin optimoinnista. Näin ollen se sopii kivasti myös pelaajille, jotka eivät välitä kompetitiivisesta vastakkainasettelusta.

Pöydässä on kaiken aikaa erillisestä pakasta nostettavat viisi "auction-korttia", eli tehokkaampaa alusta tai avaruusasemaa, jotka voi ostaa yksi kerrallaan aluksien tuottamilla varoilla. Kun alus on hankittu, sen paikka pöydässä korvataan heti uudella kortilla. Lisäksi aina on mahdollista ostaa erillisestä pakasta Explorer-aluksia, jotka tekevät vähän sekä vahinkoa, että rahaa. Käytännössä vuoron aikana siis hyökätään vihollista kohti ja käytetään avaruusmassia uusien alusten ostamiseen. Kun vuoro on pelattu, kaikki pelatut ja ostetut kortit laitetaan discard pileen ja nostetaan dekistä viisi uutta korttia. Jos dekistä ei ole enää nostaa viittä korttia, nostetaan niin monta kuin mahdollista, sekoitetaan discard pile uudeksi dekiksi ja nostetaan sitten siitä puuttuvat läsyt. Kortit siis kiertävät aina discardin kautta dekkiin, mutta samat resurssit ovat harvoin käytössä kahta vuoroa peräkkäin.

Pelivuorot ovat nopeita, sillä keskustelua tai reagointia aiheuttavaa interaktiota on ainakin peruspelissä melko vähän. Tämä johtaa siihen, että oman vuoron voi aika pitkälti suunnitella jo vastustajan pelatessa, tätä voi haitata lähinnä viholliseen vaikuttavilla discard-efekteillä. Kortit ovat selkeitä ja niissä on paljon havainnollistavia symboleita, mikä vähentää kielitaidon merkitystä. Tästä syystä peliä oppii pelaamaan oikeastaan itsekseen, eikä meidänkään tarvinnut kutsua demottajaa paikalle enää uudelleen vauhtiin päästyämme.

Kun peli lähtee toden teolla käyntiin, alkaa laivasto muuttua tehokkaammaksi avaruusrahalla ostettujen erikoisalusten liittyessä mukaan. Nämä myös kuuluvat eri faktioihin (Star Empire, Trade Federation, Blob-muukalaiset sekä Machine Cult) joilla on kaikilla omat tunnusmekaniikkansa. Nämä ovat enimmäkseen aika simppeleitä, eli kortinnostoa, vihollisen discardaamista tai elämäpisteiden kerryttämistä. Aluksilla on kuitenkin usein jonkinlainen Ally-mekaniikka, eli ne aiheuttavat lisäefektin mikäli pelaajan pöydässä on kaksi saman faktion alusta. Tämä aiheuttaa siis tietynlaisen jatkumon ostosten tekemiseen ja antaa pelaajalle perustan pakanrakennusstrategialleen; joidenkin tiettyjen faktioden tukeminen aikaisesta vaiheesta alkaen kannattaa. Erilaisten hävittäjien ja tiedustelijoiden lisäksi pelaajien on mahdollista ostaa myös avaruusasemia ja tukikohtia, jotka tuottavat jonkin efektin ja jotka vastapuolen on tuhottava ennen kuin tämän alukset voivat taas tehdä vahinkoa pelaajaan. Avaruusasemat myös jäävät pöytään, eivätkä mene vuoron päätteeksi discardiin muiden alusten tapaan.

Star Realmsin toimintaperiaate on helppo oppia, mutta omaa peliä voi hioa kokemuksen karttuessa runsaasti. Pakanrakennuspelinä omaa laivastoa kuvaavaa dekkiä on kyettävä pystyttämään tehokkaasti ja sen koostumusta on myös pystyttävä muokkaamaan pitkin peliä. Esimerkiksi alkupelissä näppärät, avaruusrahaa tahkoavat alukset voivat pelin loppupuolella osoittautua heikoiksi, kun voimakkaita aluksia löytyy jo reservistä vaikka kuinka ja vihollisen pommittaminen päreiksi lopullisesti on ajankohtaista. Pakan heikompaa (tai pian heikommaksi muuttuvaa) materiaalia on siis pystyttävä poistamaan oikeaan aikaan pelinsisäisillä Scrap-mekaniikoilla, jotka joillain aluksilla voivat samalla aiheuttaa myös jonkin efektin. Lisäksi eri faktioiden ja niiden Ally-mekaniikkojen yhdistely pitkällä tähtäimellä on tärkeää.

Star Realms on todella hauska ja koukuttava näinkin simppeliksi peliksi! Valittamista löytyy lähinnä elämäpisteiden merkkaamiseen käytettävistä korteista, jotka vievät vain turhaa tilaa pelipöydältä ja Magic-pelaajina halusimme heti vaihtaa ne kynään ja paperiin tai perinteiseen Life Counter -noppaan. Lisäksi Trade Federation -faktio tuntui jäävän vähän muiden jalkoihin, sillä sen erikoismekaniikkana toimiva elämäpisteiden kerryttäminen ei ole kovin tehokas voittokeino. Voi tosin olla, että balanssi korjaantuu lisäriboosterien myötä, jotka tuovat peliin uusia aluksia ja esimerkiksi avaruuskapteeneita omine taitoineen!

Ehdimme ottaa White Wizardsin demopisteellä parikin erää, mutta ostimme vielä pelisetin ja muutamat boosterit mukaamme ja jatkoimme avaruustaisteluita hotellissa, lentokentällä sekä vielä paluumatkan koneessakin. Peli toimii ainakin kahdella pelaajalla hyvin, mutta White Wizardin kaverien hehkuttamia moninpeliformaatteja emme vielä testanneet. Arvosanamme on vahva 8+ ja pelaamme uudelleen!

Ensimmäinen vuoro; Scoutit tiskiin ja viisi avaruusrahaa käyttöön. Tästä lähtee tähti-imperiumin pystytys!

Tarjolla olisi Machine Cultin botteja ja avaruusasemaa. Massit eivät vielä riitä Battlecruiseriin...

Loppua kohti peli kiihtyy ja myös interaktiota tulee hiukan lisää. Kilpajuoksu vastustajan viimeisten elämäpisteiden kuluttamiseen oli aina kiivas ja lopputulos oli usein vuoron erosta kiinni. Star Realms oli siis ainakin aloitteleville pelaajille varsin tasaväkinen taisto.

Voittajan on helppo hymyillä: Star Empire -faktiosta liittolaisineen tuli tällä kertaa avaruuden kuningas!