1. RW Aggro
Formaatin paras dekki on mielestäni RW Aggro. Arkkityypin parhaat commonit ovat Fiery Temper, Voldaren Duelist, Thraben Inspector, Dauntless Cathar & Uncaged Fury. Kuten listauksesta näkyy, dekin top 5 kortteihin mahtuu monia varsin keskinkertaisen oloisia kortteja. Tämä kuvastaa mielestäni arkkityyppiä myös kokonaisuutena. Se koostuu hyvästä kurvesta, hyvän hinta/laatu suhteen omaavista creatureista ja halvoista combat kikoista sekä muutamasta removal spellistä. Olen monta kertaa todennut, että WR dekkini näyttää päällisin puolin varsin keskinkertaiselta, mutta tuloksellisesti tämä väriyhdistelmä on ollut oman kokemukseni pohjalta formaatin vahvin.
2. GR Werewolves
GR Werewolves on jo alkuperäisestä Innistradista kotoisin oleva vanha tuttu. Dekki omaa formaatin ylivoimaisesti vahvimman creaturevalikoiman. Top 5 commonit arkkityypille ovat Solitary Hunter, Rabid Bite, Fiery Temper, Howlpack Wolf & Voldaren Duelist. Peräänkuulutan myös tämän dekin osalta curven tärkeyttä, Quilled Wolf, Ember-Eye Wolf & Hinterland Logger ovat kaikki erinomaisia kortteja 2-drop slottiin. Yksi dekin vahvuuksista on, että draftissa werewolffeille suunnatut uncommon kortit, kuten Moonlight Hunt ja Howlpack Resurgence, ovat muille pelikelvottomia ja näin ollen kiertävät usein jopa pöydän ympäri. On sanomattakin selvää, että GR Werewolf dekkiin molemmat kortit sopivat kuin nenä päähän. Dekissä on vahvan common rungon lisäksi paljon erinomaisia uncommoneita tarjolla, näistä parhaita ovat mm. Duskwatch Recruiter, Pack Guardian, Breakneck Rider, Inner Struggle & Lightning Axe.
3. GW Midrange
GW Midrange on kahta edellistä aavistuksen hitaampi dekki. Dekki näyttää ideaalitilanteessa Limitedin Midrange dekiltä. Oikein draftattuna GW:llä on mielestäni suosiollinen match-up sekä WR että GR dekkejä vastaan. Dekin parhaat commonit ovat Solitary Hunter, Rabid Bite, Dauntless Cathar, Thraben Inspector & Watcher in the Web. Kunniamaininta Top 5 commonien ulkopuolelta menee Byway Courierille, joka loistaa nimenomaan formaatin aggressiivisia dekkejä vastaan. Dekille keskeisessä roolissa ovat jälleen kerran vihreän vahvat uncommonit; yllä mainittujen lisäksi Ulwenwald Mysteries on dekissä erinomainen.
4. UG Clues
Uskon, että kun UG Clues dekki on draftissa avoinna, se on formaatin voimakkaimpia dekkejä. Tämä kuitenkin edellyttää arkkityypissä avainasemassa olevien uncommonien, Graf Molen, Erdwal Illuminatorin, Ongoing Investigationin tai Ulwenwald Mysteriesin, näkemistä. Näistä kimurantein on ehdottomasti Ongoing Investigation, sillä se paranee huomattavasti nimenomaan UG dekissä, kun taas muut listatuista ovat kaikki vahvoja jo omalla värillään ja mielestäni kaikki kunnioitettavia ykköspikkejä. Ongoing Investagionin sitoo sinut kahdelle värille tai se heikkenee korttina huomattavasti. Yleisesti ottaen vältän kaksiväristen korttien pikkaamista korkealta, mutta Investigation on oikeassa dekissä niin vahva, että pikkaan myös sen heikommasta pussista mielelläni ykkös- kakkospikkinä.
Dekin Top 5 Commonit ovat Solitary Hunter, Rabid Bite, Watcher in the Web, Jace's Scrutiny & Sleep Paralysis. Dekin yleinen sudenkuoppa on, että se ei kykene voittamaan peliä massiivisesta korttiylivoimasta huolimatta. Suosittelenkin draftaamaan tätä dekkiä vahvasti mielessä pitäen, että lopullinen dekki sisältää riittävästi voittokeinoja liiallisen kikkailun sijaan.
5. UR Aggro
Tämä dekki on usein pohjaltaan punainen aggrodekki, johon on lyöty kylkeen strategiaa tukevia kortteja siniseltä. UR pelaa hyvin tempopohjaista peliä ja pyrkii usein rakentamaan yhden ison vuoron, jolla se joko voittaa pelin tai pääsee niin ylivoimaiseen pelitilanteeseen pöydällä ettei vastustaja kerkeä enään mukaan. Dekki hyödyntää tehokkaasti formaatin madness synergioita kahdella uncommon lootterilla, Reckless Scholarilla ja Mad Prophetilla, sekä esimerkiksi common slotista löytyvällä Tormenting Voicella. Tämän arkkityypin Top 5 commonit ovat Fiery Temper, Voldaren Duelist, Uncaged Fury, Howlpack Wolf & Just the Wind. Jälleen kerran curve on arkkityypille elintärkeä. Tyypillisesti dekissä on kaksi bounce spelliä, muutama removal spelli sekä pumppu. Näiden avulla rakennetaan iso vuoro, yleensä vuorolla 5 - 7, jolla rikotaan/bouncataan vastustajalta kaksi creaturea samalla vuorolla ja voitetaan peli tuolla vuorolla luodun tempoedun turvin.
Yleisiä mietteitä
Alkuperäisessä arviossani rankkasin mustan formaatin parhaaksi väriksi. Sittemmin arviointi on muuttunut radikaalisti ja nykyään pidän sitä formaatin toisiksi heikoimpana värinä, heti sinisen jälkeen. Formaatissa on suhteellisen paljon pommeja, joita vastaan on helpointa taistella aggressiivisilla strategioilla. Ei ole siis sattumaa, että Top 5 dekeistä kolme kappaletta on todella aggressiivisia. Kolmeväriset dekit tuntuvat draftissa todella haastavilta saada toimimaan formaatin aggressiivisen luonteen takia. Jos manat takkuavat alkupelissä vähääkään, peli on usein samoin tein paketissa. Shadows over Innistrad draftiformaatti on mielestäni kaiken kaikkiaan varsin haastava ja vasta useamman kymmenen draftin jälkeen minulla alkaa olemaan selkeä ajatus siitä mitä haluan kutakin arkkityyppiä draftatessa saavuttaa. Suosittelen siis harjoittelemaan ahkerasti tulevia SM-kisoja varten!
Mukavaa viikonloppua kaikille,
Sami Häggkvist