×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Näissä artikkeleissa käymme läpi Spiel 2014 -pelimessuilla kokeilemiamme lautapelejä, joista testaajilla ei ollut ennestään kokemusta. Arviot perustuvat yleensä yhteen pelikertaan ja porojen ensivaikutelmaan kustakin pelistä. Reissuraportin ja muut peliarviot löydät täältä.

XCOM: The Board Game

Julkaisija: Fantasy Flight Games
Pelaajamäärä: 1-4
Ikäsuositus: 14+
Kesto: 90 minuuttia
Teema: Scifi
Perusmekaniikka: Yhteistyö, riskinotto
BoardGameGeekKliks!
TuotelinkkiKliks! 

XCOM oli yksi coverage-toiveista, jonka saimme Twitterin kautta ennen matkaamme Spiel 2014 -pelimessuille. Samannimiseen tietokonepeliin perustuvassa lautapelissä kansainväliset erikoisjoukot suojelevat maapalloa ja ihmiskunnan etuja ulkoavaruuden vihamielisiltä olennoilta. Pelissä osallistujat omaksuvat erilaisia rooleja, joille kaikille lankeaa tietty vastuu planettamme puolustuksessa. Kultakin pelaajalta odotetaan nopeaa päätöksentekoa, kylmiä hermoja ja riskinhallintaa oman erikoisalueensa toiminnassa. Peli oli testihetkellä viimeisessä beta-vaiheessaan, eli se on jo käytännössä valmis, mutta sitä testataan vielä pienempien sääntöviilausten varalta ennen julkaisua. XCOMin demotusalueella kävi koko ajan hurja kuhina, mutta jäimme seuraamaan pelin kulkua sivusta, jolloin oli mahdollista myös tehdä samalla vähän muistiinpanoja!

XCOM on uudenlainen lautapeli, jonka kulkua rytmittää tietokoneelle tai mobiililaitteelle asennettu sovellus. Kyseinen appi on mukana pelin kulussa ja korvaa osittain kortinnoston ja erillisen pelinjohtajan tarpeen. Nykyaikainen pelimekaniikka tekee kokemuksesta sujuvamman ja se tuntuu samalla vähän kuin pelaisi videopeliä, mutta materiaali on lisäksi vielä konkreettisesti edessä. Maailmankarttaa, XCOM-joukkoja, lentäviä lautasia ja kunkin pelaajan omia "vastuuvyöhykkeitä" tuotetut komponentit oli tuotettu laadukkaasti jo prototyyppiä varten.

Ennen pelin aloittamista pelaajille valitaan vastuurooli. Näihin kuulu Central Officer (hoitaa appia, välittää tiedustelutietoja ufo-toiminnasta kiertoradalla tai planeetan pinnalla), Science Officer (tutkii ja tuottaa joukkojen käyttöön erilaisia välineitä ja aseita), Squad Leader (johtaa jalkaväkijoukkoja, valitsee suoritettavat tehtävät ja puolustaa tukikohtaa) sekä Commander, jonka vastuulla on operaatioiden talous budjetteineen sekä Interceptor-hävittäjien lähettäminen ilmataisteluun lentäviä lautasia vastaan. Pelaajilta odotetaan keskustelua ja yhteistyötä, sillä Commanderin on esimerkiksi konsultoitava Central Officerilta missäpäin maailmaa uhkakuvat ovat todennäköisiä, jotta voi ohjata resursseja alueen puolustamiseen. Demottaja mainitsi, että peli toimii parhaiten täydellä neljällä pelaajalla, sillä muutoin jotkut joutuvat hoitamaan kahta roolia kerrallaan.

Kun roolit on jaettu, tehdään muutamia päätöksiä. Vaikeiden valintojen teko on ylipäätään iso osa peliä, sillä monet pelaajien actioneista ovat "valitse pienempi paha" -tilanteita. Pelaaja voi joutua nostamaan esimerkiksi kaksi korttia pakasta, jossa on pelkkiä negatiivisia efektejä ja valitsemaan sitten kumpaa haastetta lähdetään ylittämään. Tällainen valinta tehdään esimerkiksi vihollisten suhteen heti alussa. Lisäksi aluksi määritetään tukikohdan sijainti maapallolla sekä aloitushetken Threat Level. Samalla Commander saa budjetin operaatioilleen.

Pelaajien tulee myös sopia, millä vaikeustasolla peliä pelataan. Peli on tarkoitettu pelattavaksi Hard Modella, jolloin appin kello käy koko ajan ja pelaajien tulee tehdä päätökset ja valinnat paineen alla. Tällöin syntyy todellista stressiä ja joskus pelaajat saattavat kiireessä tehdä epäoptimaalisia ratkaisuita. Ensimmäisiin peleihin ja peliesittelyyn sopinee kuitenkin paremmin Easy Mode, jossa kellon voi pysäyttää pohtimisen tai vessatauon ajaksi, jolloin peli muistuttaa tavanomaisempaa lautapeliä.

Kun tarvittavat päätökset on tehty, päästään pelaamaan. Vastaukset syötetään appiin, joka generoi Timed Phasen ja pelaajien ollessa valmiit lyödään tilanne päälle. Tässä vaiheessa demottajan pitelemä tablettitietokone alkoi heittää pelaajien ratkottavaksi monenlaisia kriisejä, joihin näiden tuli tehdä päätökset mahdollisimman nopeasti ja vastata seurauksista Timed Phasen jälkeen. Vuoron kulku voi siis olla esimerkiksi seuraava.

Avaruusolennot hyökkäävät XCOM-tukikohtaan! Squad Leaderin on tehtävä päätöksiä puolustustoiminnasta. Tämän tulee valita kahdesta Mission-kortista mieluinen ja asettaa kortit sivuun.

Commander, Crisis! Komentajan on nostettava kaksi eri efektin aiheuttavaa kriisikorttia ja valita niistä vähemmän inha. Samalla Science Officer laittaa käyntiin jonkinlaisen tutkimus- tai asekehitysprojektin komentajan määrittämillä resursseilla.

Lisää kriisiä! Commanderin tulee valita uusi kriisi. Central Officer saa samassa appiin tiedon, että planeettamme ilmatilassa on havaittu UFO-aluksia. Science Officer kehittää lisää varusteita joukkojensa käyttöön.

Vihollisia iskee XCOM-tukikohtaan! Samaan aikaan Commanderin on lähetetettävä Interceptor-hävittäjiä ilmatilaan Central Officerin tilannetietojen perusteella. Samalla lisää avaruusolentoja puskee stratosfääriin. Käyttöön aukeaa "emergency funding" -kriisirahoitus, josta Commander voi tiukan paikan tullen anoa budjettilisää. Tämä voi myös lähettää matkaan toimintaa helpottavia satelliitteja.

Commander, Crisis! Tilanne kiristyy ja on tehtävä jälleen uusi negatiivinen valinta. Squad Leaderin on lähetettävä valitsemansa jalkaväkijoukot tehtävälle. Ja lisää kriisiä perään!

Äkkiä ajastettu kierros päättyy ja sivuun laitetut valinnat toteutetaan. Eri actioneiden upkeep-hinnat tulee maksaa pelaajien käytössä olevilla resursseilla. Mikäli varoja ei ole tarpeeksi, nousee Threat Level pöydässä. Tässä vaiheessa käydään läpi Crisis-kortit, jotka aiheuttavat ikävyyksiä nostaen esimerkiksi Threat-tasoa paikallisesti joillain maanosilla. Myös tutkimusvaihe tulee päätökseen ja Science Officerin tuottamat varusteet vapautuvat joukkojen käyttöön. Aseet ja laitteisto laitetaan heti käyttöön nopin käytävissä taisteluissa muukalaisolentojen laivastoa ja maavoimia vastaan. Global Defensen ohessa puolustetaan myös uhattua tukikohtaa. Kun taistelu on käyty, selvinneet joukot palaavat tukikohtaan ja kaatuneiden tilalle tulee kouluttaa uutta miehistöä. Tätä kutsutaan Refresh units -vaiheeksi. Lopuksi toteutetaan Resolution Phase, eli kerrotaan applikaatiolle esimerkiksi montako ufoa kiertoradalle jäi. Tehdyt ratkaisut vaikuttavat Threat Leveleihin ja pelaajaryhmä tuntee epäonnistuneet valinnat tai huonon taistelumenestyksen nahoissaan. Kun homma on ok, lähdetään uudelle ajastetulle kierrokselle!

Pelin tarkoituksena on koettaa selvitä väsymättömästä ufouhasta ja kuluttaa Crisis-pakka loppuun. Pelaajat taas häviävät pelin, mikäli Threat Level nousee keltaisesta punaiseksi ja sitten "GG"-tilaan. Lisäksi tukikohdan tuhoutuessa peli on menetetty.

XCOM saattaa alkuun tuntua monimutkaiselta, mutta kun kunkin roolin hoitaja saa keskittyä oman tonttinsa kontrollointiin, kuvio selkeytyy huomattavasti. Lisäksi mobiiliilaitteen tai tietokoneen appi ohjaa pelin kulkua ja muistuttaa siitä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Hard Modella pelattaessa korostuu pelaajien yhteistyön sekä nopean päätöksenteon merkitys ja hyvät hoksottimet palkitaan. Siinä, missä XCOM-tietokonepeli on vuoropohjaista kliksuttelua, on lautapeliversiossa sama, klassinen ufontorjuntameininki, mutta päällä on kaiken aikaa pieni paniikki ja homma menee jossain välissä varmasti huutamiseksi! XCOM tulee julkaisunsa jälkeen varmasti valikoimaamme ja annamme sille ennakkoarvion 8!

Beta-vaiheessaan peluutettu XCOM oli mielenkiintoista katseltavaa ja pelaajat näyttivät oitis eläytyvän rooleihinsa.

Appi antaa ohjeita ja määrää eri sattumien tapahtumisjärjestyksen. Lisäksi se tuntuu hauskasti scifistiseltä pelirekvisiitalta! Mikäli kotitaloudesta ei löydy tablettia tai muuta mobiililaitetta, voi ohjelmiston valmistajan mukaan ladata myös tietokoneelle.

Hieno ja yksityiskohtainen pelilauta havainnollistaa pelitoimia ja sitä, mihin eri kortit ja markerit asetetaan. Kullekin pelaajaroolille on oma nurkkauksensa.

Sotilasfiguurit, Interceptor-hävittäjät ja lentävät lautaset ovat yksityiskohtaisia muovifiguja. Komponentteja on runsaasti ja XCOM onkin näyttävä peli, joka kattaa keittiönpöydän tyylillä scifiteemaista peli-iltaa varten!