Tänään kohtaamme loitsijan polulla niin turnauksissa kuin kotipeleissäkin suositun Booster Draftin. Limited formaattina Booster Draft on Sealedin ohella erityisen suosittu satunnaisten pelaajien keskuudessa, koska siinä ei pelaamiseen tarvita valmista pakkaa. Myös kilpapelaajat suosivat Booster Draftia syvänä, haastavana ja viihdyttävänä formaattina. Jokaisen Magic-pelaajan tulisi kokeilla Booster Draftia, sillä hauskempaa tapaa viettää aikaa magicin parissa on vaikea keksiä.
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Booster Draft
Ensimmäinen avattu boosteri kulkee vasemmalle, toinen boosteri oikealle ja kolmas taas vasemmalle.
Booster draftissa, kuten Sealedissakin, kortit tulevat suoraan boostereista. Erona tosin on, että ennen pelaamista kortit draftataan. Kaikille annetaan kolme boosteria, ja pelaajat asettuvat ympyrään. Jokainen avaa boosterin, ottaa yhden kortin ja antaa boosterin vasemmalla puolellaan olevalle pelaajalle. Tämän jälkeen pelaajat ottavat jälleen yhden kortin saamastaan boosterista, ja tätä toistetaan, kunnes kortit ovat loppuneet boostereista. Toistoa on yhteensä kolmen boosterin verran, jonka jälkeen pelaajilla on 42 draftaamaansa korttia. Korteista rakennetaan Sealedin tapaan 40 kortin pakka, joka saa sisältää rajoittamattoman määrän basic landeja. Yleinen sääntö on, että korteista ei puhuta draft-vaiheen aikana.
Pakan Draftaaminen
Sealedistä poiketen draftissa avataan kolme boosteria kuuden sijaan. Kokonaisvaltaisesti näet kuitenkin Booster Draftissa enemmän kortteja kuin Sealedissa. Tämä lisää korttivalintojen joustavuutta, ja voit helpommin valita juuri sinun pakkaasi sopivat kortit.
Voit siis lähes aina olettaa, että draft-pakkasi on parempi, voimakkaampi, nopeampi ja ennen kaikkea keskittyneempi tiettyihin strategioihin kuin sealedissa. Draftissa pakkasi ei mene niin äärilleen hiotuksi kuin Constructedissa, mutta voit helpommin toteuttaa aggressiivisia tai kontrolloivia strategioita pelityylistäsi ja valinnoistasi riippuen.
Synergiat
Synergialla tarkoitetaan, että tietyt kortit toimivat erinomaisesti yhteen. Tämä yhteisvaikutus on tärkeimpiä konsepteja missä tahansa formaatissa, mutta etenkin draftissa korttien viisas yhdisteleminen voi pelin kannalta olla ratkaiseva. Draftattaessa sinun tulisikin pitää mielessä korttien yhteentoimivuus, ja miten niiden avulla on mahdollista ohjata draft tiettyyn suuntaan, jolloin tulokseksi saa tehokkaan ja toimivan pakan.
Synergia saattaa olla kahden kortin välinen (joskus sitä kutsutaan myös comboksi), kuten Ajani's Pridemate ja Charmed Stray. Toisaalta yksittäisellä kortilla saattaa joskus olla synergiaa melkein koko pakkaan, kuten Gleaming Overseer ja monet muut kortit, joissa on avainsana ‘amass’.
Arkkityypit
Draft-formaateissa, kuten Constructedissakin, on tiettyjä tunnistettavia arkkityyppejä, vaikka yksittäiset kortit vaihtelevat. Yleisimmät arkkityypit draftatessa ovat midrange, control ja aggro. Lue lisää arkkityypeistä jaksoista 7 ja 8!
Esimerkiksi War of the Spark -setissä kaikissa väriyhdistelmissä on toteutettavia strategioita, joten draftatessa on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi punasininen pakka haluaa mahdollisimman paljon loitsuja ja sinimusta tarvitsee amass-kortteja.
Jos kaikki sujuu täydellisesti, aloitat draftin tietty arkkityyppi mielessäsi jo muutaman otetun kortin jälkeen. Jos pystyt mielessäsi luomaan hyvä version tietystä arkkityypistä, mielikuvasta on apua heti draft-vaiheessa vaikeita valintoja tehdessäsi. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin, ja ensimmäisillä kerroilla on usein vaikeaa määritellä, mitkä ovat parhaita kortteja, mutta kun on draftannut arkkityyppiä muutaman kerran, on helppoa nähdä, mitä pakka tarkalleen tarvitsee.
Tasapaino
Vaikka synergia ja arkkityypit ovat tärkeitä, olennaisin asia draftatessa on saada tasapainoinen pakka. Kuten sealedissa, mana base, mana curve, olentojen määrä ja olentoja tuhoavat loitsut ovat keskiössä.
Hyvin rakennettu pakka sopivalla mana curvella ja hyvillä loitsuja, toimii täysin, vaikka siinä ei olisikaan synergioita. Pakka, jossa on paljon synergiaa mutta huono mana base ja mana curve, on usein kömpelö, ja peli saattaa siksi takkuilla. Siispä tasapaino on avainasemassa draftatessakin!
Kaikki kortit eivät ole voimaltaan samanarvoisia. Liliana, Dreadhorde Generalissa ei välttämättä ole synerginen pakkasi kanssa, mutta se saattaa siitä huolimatta olla paras kortti. Pommit ovat draftissakin parhaita mahdollisia kortteja.
Värien valinta draftissa
Mikä väri? Kysymys on draftauksen kiinnostavin ja vaikein. Yleisimpiä strategioita on päättää värit ennen draftin alkua. Tämä on aloitteleville draftaajille hyväksyttävä ja suositeltava pelistrategia. Se rajoittaa valintamahdollisuuksia ja saattaa joskus johtaa heikkoon pakkaan, mutta useimmiten draft-formaateissa on yksi hallitseva väriyhdistelmä, eikä ole mitenkään väärin pyrkiä draftaamaan se, jos se vain on mahdollista.
Toinen, varsinkin kokeneemmille draftaajille suositeltava strategia on pyrkiä draftaamaan parhaat mahdolliset kortit muutaman ensimmäisen boosterin aikana riippumatta siitä, mitä väriä ne ovat. Tämän jälkeen pyritään nappaamaan värit, joille päädyttiin muutamien boosterien jälkeen. Tämä strategia on hyvä: kun potentiaalisesti avaa todella hyvän kortin miltä tahansa väriltä, ei tarvitse huolehtia siitä, mitä seuraavaksi on tulossa, vaan ottaa vain kortteja, jotka tukevat ensimmäiseksi valittua korttia. Tällä tavoin ei tuhlata draft-pickiä, vaan päästään melkein aina pelaamaan aikaisessa vaiheessa valittuja kortteja.
Kolmas ja selkeästi tehokkain strategia monien kokeneiden draftaajien mielestä on pysyä auki draftatessa. Tällä tarkoitetaan, että valinnat tehdään täysin draft-kohtaisesti, eikä värejä ole valittu ennen kuin puolessa välissä ensimmäistä booster-kierrosta. Tätä draftaamis-strategiaa voidaan selittää niin, että etsit mahdollisuuksia, ja kun sellainen tulee eteen, tartut siihen. Kun esimerkiksi avaat Commence the Endgamen toisessa boosterissa, mutta olet jo päättänyt värisi, et välttämättä pysty hyödyntämään tätä voimakasta pommia, mutta jos olet pysynyt avoimena ensimmäisessä boosterissa, sinulla on hyvät mahdollisuudet pelata Commencea pakassasi.
Tärkeää draftatessa on myös tunnistaa, milloin draftissa on jokin väri avoinna. Jos esimerkiksi sinulle tarjotaan mahdollisuus ottaa Commence the Endgame vaikka toisena tai jopa kolmantena korttina, pitäisi tämän kertoa, että sininen on varmasti auki. Jos pystyt tunnistamaan tämän, on erittäin todennäköistä että saat hyviä sinisiä kortteja koko boosterin läpi.
Mitä muut draftaajat tekevät
Booster draftin kiinnostavia yksityiskohtia on, että draftattaessa et ole yksin. Kaikki mitä teet booster draftissa, vaikuttaa viereisiin pelaajiin, ja heidän päätöksensä vaikuttavat sinuun.
Vaikka kaikki muut draftaajat ovat pelatessa potentiaalisia vastustajia, et halua olla samoilla väreillä viereisten pelaajien kanssa, sillä samat värit vain heikentävät pakkoja. Kun tiedät varmasti, että vieressäsi molemmin puolin draftataan sinimustaa pakkaa, on sinun järkevintä olla punavalkoisella tai punavihreällä pakalla. Näin varmistat saavasi kaikki hyvät punaiset, vihreät ja valkoiset kortit.
Signaalit
Kun naapurisi olettavat tietävänsä, mitä vieressä draftataan, pystyvät he tekemään paremmin yhteistyötä, jolloin kaikki saavat kootuksi paremmat pakat. Tätä kutsutaan signaaleiden antamiseksi.
Signaaleilla ei siis tarkoiteta mitään silmäniskuja, jalan taputtelua tai muutakaan ulkopuolista merkinantoa. Korteista puhuminenkaan ei ole sallittua. Kaikki tällainen käytös on huijaamista eikä millään muotoa hyväksyttävää.
Paras esimerkki signaalin antamisesta draftissa on saada voimakas kortti myöhään. Esmerkiksi Deathsprout on todella hyvä kortti kaikissa vihreämustissa pakoissa, ja jokainen näiden värien pelaaja lisäisi tämän mieluusti pakkaansa. Jos saat Deathsproutin vaikka kuudentena korttina, tarkoittaa se, että viisi muuta pelaajaa on pannut sen kiertoon. Se merkitsee käytännössä kahta asiaa: muut pelaajat ovat ehkä ottaneet vahvemman mustavihreän kortin, kuten pommin, tai he eivät draftaa mustavihreää ainakaan siinä vaiheessa, kun Deathsprout on ollut mahdollista ottaa.
Myöhäinen Deathsprout on siis signaali siitä, että vihreämusta on auki tai että vain harva draftaa sitä. Sinun kannattaa nyt vahvasti harkita sen ottamista, sillä se tuo mahdollisuuden saada vahvoja mustavihreitä kortteja draftin edetessä. Jos päätät olla ottamatta Deathsproutin, ja laitat sen menemään seuraavalle pelaajalle, on melko varma, että hän päätyy mustavhireälle pakalle.
Signaalien antaminen ja vastaanottaminen on hankala konsepti hallita, ja se on ainostaan opeteltavissa draftaamalla paljon. Paras neuvo on seurata tarkasti, mitä draftissa ympärillä tapahtuu, ja yrittää olla mahdollisimman selvillä siitä, mitä yleiset mielipiteet formaatista (formaatin yleiset virtaukset) ovat. Kiinnitä huomiota voimakkaisiin kortteihin, kuten vahvoihin olentoihin tai olentoja poistaviin loitsuihin, ja etenkin siihen, mitkä värit tuntuvat kiertävän. Älä kuitenkaan vaihda värejäsi jokaisen mahdollisuuden kohdalla, sillä sinulla on ainoastaan 42 korttia, ja joka kerta, kun arvot värien kanssa, heikennät lopullista pakkaasi.
Counterdraftaaminen
Counterdraftaamisessa otat kortin, joka ei ehkä mene pakkaasi, mutta haluat estää muita saamasta korttia, eli nappaat esimerkiksi Enter the God-Eternalsin, vaikka sinulla ole aikomustakaan pelata sitä. Counterdraftaus ei kuitenkaan ole kannattava oman pakkasi kokonaisuuden kannalta, ja varoitankin käyttämästä sitä.
Aloittelevat draftaajat kokeilevat counterdraftaamista, eikä siinä ole mitään väärää draftin hengen kannalta, se on vain huono strateginen päätös. Se, että heikennät yhtä seitsemästä vastustajasta, ei ole järkevää tilanteessa, jossa saisit itsellesi hyvän kortin. Sen ottaminen kannattaa lähes poikkeuksetta. Suosittelen counterdraftaamista vain siinä tapauksessa, että sinulla ei ole kirjaimellisesti katsoen yhtään pakkaasi päätyvää korttia.
Päivän draftiopetuksena on, että booster drafti on vaikea mutta ehdottomasti superhauska tapa pelata magicia. Monet konsepteista voivat tuntua hankalilta hallita, mutta niiden perusteet ovat kuitenkin melko yksinkertaisia ja helppo ymmärtää. Pääset pitkälle jo draftaamalla tasapainoista pakkaa, hyvällä mana curvella ja olentoa tuhoavilla loitsuilla.
Uusi pelaaja, älä enää aikaile, vaan tule kokeilemaan siipiäsi ja booster draftia joka perjantai Poromagian liikkeessä klo 17:30 alkaen!
Seuraavassa jaksossa “Loitsijan polkua”
"Loitsijan polun" seuraavassa osassa pohditaan mitä hyötyä useampien Magic-formaattien pelaamisesta on omien pelitaitojen ja näkemysten kannalta!
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita