Tänään Loitsijan polussa keskitymme ensimmäiseen osaan sealed formaattia ja etenkin sen manaan. Sealedia kutsutaan Limited formaatiksi, mikä tarkoittaa että pakkaa ei rakenneta valmiiksi ennen turnausta, vaan se kasataan sen aikana. Limited pelaamisessa avataan kortit tuoreista boostereista ja rakennetaan 40 kortin pakka lennosta. Toinen limited formaatti on nimeltään booster draft, josta lisää ensi kerralla. Limited sopii aloitteleville pelaajille, sillä kaikki pelaajat lähtevät samalta viivalta, eikä kukaan ole riippuvainen vain omista korteistaan.
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Mikä Sealed?
War of the Sparkin sealedia tullaan pelaamaan kuuden War of the Sparkin boosterin voimin.
Sealedissä kaikki pelaajat avaavat kuusi boosteria, lisäävät niihin niin paljon basic landeja kuin haluavat ja muodostavat 40 kortin pakan. Sealed tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua turnaus- Magicin ja ylipäätään kokeilla Magicin pelaamista turnausympäristössä.
Sealedia voidaan pelata millä tahansa Magicin setillä, ja tänään esiteltävät periaatteet toimivat mihin tahansa sealediin, niin mennneisiin kuin tuleviinkin. Tällä kertaa keskitymme kuitenkin kohta julkaistavaan sealediin (27.4.2018) War of the Sparkin julkaisun kunniaksi.
Miten Sealed eroaa muista formaateista?
Kuusi boosteria ei anna loputtomasti liikkumavaraa, ja siksi pelaajalla on rajallinen määrä resursseja käytössään. Tämä tekee sealedista alhaisen voimatason formaatin, ja avaamasi kortit (sealed pool) sanelevat millainen pakka kannattaa rakentaa. Vaikka mielessäsi olisi joku tietty strategia tai haluaisit tehdä jotain poikkeuksellista, normaalissa sealed poolissa ei pysty rakentamaan pakkaa minkään yksittäisen asian ympärille. Perusideana on siis tähdätä tasapainoiseen pakkaan, joka pystyy uhkaamaan vastustajaa ja tarjoaa ratkaisuja tämän uhkiin.
Koska kortit eivät juuri anna valinnanvaraa, pelit ovat sealedissa usein pitkiä, ja vain harvoin pelit loppuvat ennen seitsemättä vuoroa. Joskus pelit saattavat venyä jopa lähemmäs vuoroa 20. Tämä tarkoittaa, että korttien pelaaminen kannattaa suunnitella huolellisesti eikä tähdätä nopeisiin ja aggressiivisiin peleihin. On hyvin tärkeää, että joka pelattu kortti antaa suurimman mahdollisen hyödyn, sillä käsikortit loppuvat näissä pitkissä peleissä nopeasti. Useissa peleissä molemmat pelaajat joutuvat tilanteisiin, missä vuoro suo vain yhden kortin, ja toivottavaa on tietysti, että se olisi mahdollisimman hyvä.
Mana Sealedissa
Sealed pakan manojen toimivuus on etusijalla sealedissa. Luotettava ja tasapainoinen “mana base” yhdistettynä hyvään “curveen” muodostavat tärkeimmän osan sealed pakkaa. Sealed-pakanrakennus tulisi aina lähteä näistä kahdesta asiasta.
Mana Base
Termillä mana base tarkoitetaan pakan sisältämiä ländejä sekä muita tapoja tuottaa manaa, kuten Paradise Druid tai Chromatic Lantern. Mana base saattaa olla hyvinkin yksinkertainen, kuten seitsemäntoista forestia kokonaan vihreässä 40 kortin pakassa, tai kovasti monimutkainen sisältäen eri määriä basic ländejä, manaa tuottavia artifakteja, olentoja tai jopa manaa tuottavia loitsuja.
Ei ole sääntöä, miltä mana basen tulisi näyttää ja se vaihteleekin paljon pelitilanteiden mukaan. Hyvään lopputulokseen pääsemiseen on kuitenkin monia hyviä ohjenuoria.
Montako ländiä tulisi pelata?
Perinteisen näkemyksen mukaan pakkasi tulisi koostua noin 40%:sta maakortteja. Tämä tarkoittaa, että 40 kortin pakassa on 17-18 maakorttia ja 60 kortin pakassa 24-25 maakorttia. Nämä ovat vain ylimalkaisia määriä, jotka on todettu hyviksi vuosien varrella. Pakan koostumus on kiinni monista tekijöistä ja on tietysti täysin riippuvainen korteista. Käytännössä et silti tee suurta virhettä pysymällä näissä määrissä.
Maakorttien määrää päätettäessä kannattaa ottaa huomioon se mana, joka ei tule ländeistä. Manaa tuottavat olennot ja kortit eivät suoraan merkitse maakorttien lisäystä pakkaasi, mutta ne tukevat manan tuotantoa. Yleinen uskomus on, että nämä kannattaa laskea ländimäärään, mutta näin ei ole. Ensinnäkin tarvitset ländejä niiden pelaamiseen, toiseksi ne saattavat tuhoutua eivätkä näin ole takaamassa manaa. Kolmas syy on, että näitä kortteja kannattaa pelata, jotta pääsee edelle manassa ja voi silti pelata maakortin varsinkin ensimmäisten vuorojen aikana. Vaikka nämä kortit eivät suoraan korvaa ländiä (esimerkiksi kolme manaa tuottavaa Llanowar Elvesiä), ne antavat hyvän syyn pelata kuuttatoista maakorttia 40 kortin limited pakassa.
Pelin kannalta tärkeää on myös, kuinka kalliita kortteja pakkasi sisältää. Jos kaikki kortit pakassasi maksavat neljä tai vähemmän manaa, et tarvitse niin paljon maakortteja kuin jos pakassa olisi seitsemän tai kahdeksan manan kortteja.
Värillinen mana pakassa?
On usein haastavaa tasapainottaa pakan erivärisiä maksuja. Ongelmaa ei ole, kun pakkasi on yksivärinen, mutta jos mietitään 3+ -väristä pakkaa, on usein ongelmia tiedossa. Jos 40 kortin pakassa haluat aina aloituskäteesi tietyn värisen maakortin, tulisi näitä maakortteja olla vähintään kymmenen, ja jotta se olisi täysin varmaa 11-12 kpl. Magicin limited pakkaa rakentaessasi joudut usein tekemään valintoja voiman ja tasapainon välillä. Mitä enemmän pelaat värejä, sitä enemmän saat kortteja käyttöösi ja pakkasi voimataso nousee. Jos kaikki menee nappiin, pakkasi pystyy 3+ -väreillä melkein ihmeisiin. Toisaalta kun pelaat monia värejä, vastaan tulee useammin tilanteita, missä et voi pelata korttejasi, ja tämä laskee pakkasi tasapainoisuutta verrattuna yksi- tai kaksivärisiin pakkoihin. Oikean voimatason löytäminen voi olla hankalaa. Onneksi tähän on muutamia yleispäteviä ohjeita.
Magicin viisi eriväristä perusmaata eli basic landia.
Jos käytössäsi on vain perusmaakortteja, kaksivärisen pakan tulisi aina hakea tasapainoa voiman sijaan. Yksivärinen pakka on useimmiten tasapainoinen, mutta joudut pelaamaan alhaisen voimatason kortteja. Limitedissä suosittelen siksi lähes poikkeuksetta ottamaan pakkaan myös toisen värin. Melkein joka pelissä kaksivärinen pakka pystyy pelaamaan molempien värien loitsuja ja olentoja, mutta heti kolmannen värin tullessa mukaan syntyy ongelmia.
Limitedissä ja etenkin sealedissa kaikki on loppujen lopuksi kiinni käytössäsi olevista työkaluista. Nonbasic ländit ja kahta tai useampaa manaa antavat kortit tarjoavat paljon erilaisia vaihtoehtoja ja myös mahdollisuuden pelata useita värejä.
Evolving Wilds, Paradise Druid ja Chromatic Lantern auttavat rakentamaan useamman värin omaavia mana baseja.
Tälläiset kortit antavat mahdollisuuden pelata jopa neljää tai viittä väriä, ja tukevat mana basea niin, että syntyy jopa kolme väriä. Suosittelen silti ahkeraa harjoittelua kaksi- ja kolmeväristen mana basejen kanssa ennen useampaan siirtymistä.
Spläshääminen
Useampaa väriä pelattaessa pakan kannattaa keskittyä kahteen pääväriin ja pelata useammalta väriltä ainoastaan vahvoja kortteja, joilla on välitön vaikutus peliin. Esimerkiksi kun War of the Spark sealedissa pelaat punavihreää pakkaa, mutta sinulla ei ole monta vastustajan olentoihin vaikuttavia kortteja, sinun kannattaa pelata Ob Nixilis's Crueltya, johon on yhteensä neljä erilaista tapaa tuottaa mustaa manaa. Vaikka et heti pystyisi pelaaamaan korttia, vaikuttaa se aina peliin heti, kun vain saat siihen tarvittavat manat. Tätä kutsutaan “spläshäämiseksi”. Spläshättävän kortin tulisi vaikuttaa suoraan peliin tai toimia niin voimaperäisesti, että se pystyy jopa yksinään voittamaan pelin, kuten Roalesk, Apex Hybrid.
Mana Curve
Mana Curvella viitataan pakan erihintaisten korttien välillä vallitsevaan ja pelin toimintoihin vaikuttavaan tasapainoon. Puhutaan ns. korkeasta curvesta ja matalasta curvesta. On täysin virheellistä pelata sealedissa ainoastaan viiden+ manan kortteja, koska et täten pysty tekemään pelin ensimäisillä vuoroilla koskaan mitään.
Varmista myös, että pakkasi ei koostu ainoastaan halvoista yhden ja kahden manan loitsuista, sillä näillä et pysty etenemään voimakkaasti. Etenkin sealedissa pakassa kannattaa olla erihintaisia loitsuja ja olentoja.
Kuten niin moni Magicin polku, mana curve ei ole mutkaton. Pelaajat toivoisivat täydellisiä kaavoja siihen, kuinka monta erihintaista korttia tulisi täydellisessä pakassa pelata. Fakta kuitenkin on, että pelitilanteet ja pakka ratkaisevat. Mitkä kortit sinulla on käytössäsi, mikä on strategiasi pelin voittamiseksi, miten vastustajasi vastaa haasteisiin eri vaiheessa peliä? Kysymykset ja vastaukset vaihtelevat eri settien sisällä, ja näin jokainen limited formaatti eroaa toinen toisestaan.
Konseptina mana curve on tärkeä ihan joka pakalle. Vaikka tarkkaa kaavaa ei siis ole, jonkinlainen perusajatus voisi olla tämä:
- 3 Yhden manan loitsua/ Olentoa
- 6 Kahden Manan Loitsua/ Olentoa
- 5 Kolmen manan loitsua/ Olentoa
- 4 Neljän manan loitsua/ Olentoa
- 2 Viiden manan loitsua/Olentoa
- 2 Kuuden manan loitsua/ Olentoa
- 1 Seitsemän manan loitsu/Olento
- 17-maakorttia
Tälläisellä curvella pystyt melkein aina pelaamaan kortteja oli pelin vaihe/pelitilanne mikä tahansa. Se on peruskaava siitä, miltä 40 kortin Limited-pakan curve voisi näyttää.
Limited pakan rakennus on usein haastavaa ja suosittelen tutustumista Porojen omaan limited-tuotteeseen Bulk Smash!:iin!
Bulk Smash! tarjoaa kaikki tarvittavat eväät hauskanpitoon ja limitedin lätkimiseen kaverin kanssa.
Seuraavassa jaksossa “Loitsijan polkua”
"Loitsijan polun" seuraavassa osassa jatketaan Magicin sealedin käsittelyä. Puhumme lisää Sealedin rakentamisesta ja esittelemme esimerkkipakan War of the Sparkista.
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita