Tässä jaksossa aloitetaan tutkimusmatka Magicin eri pelimuotojen pariin. Ensimmäiseksi luvassa ovat kasuaalimmat formaatit, Commander ja Highlander. Näissä kahdessa formaatissa kutakin erilaista korttia saa pelata pakassaan enintään yhtä kappaletta. Tämä tekee pakan rakennuksesta erittäin mielenkiintoista ja korttien monipuolisuuden takia jokainen peli on hyvin uniikki.
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Mikä ihmeen Commander?
Commander, EDH, Komentaja, Kommeltaja, rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta kaikilla viitataan samaan Magic: the Gathering -formaattiin. Commander tai EDH, joka on lyhenne sanoista ”Elder Dragon Highlander" ja viittaa samalla formaatin historiaan, on moninpeliformaatti, jota pelataan 100-kortin Singleton-pakalla. Alun perin pelaajien ja Magic- tuomareiden kehittämän formaatin on myös Wizards of The Coast ottanut siipiensä alle, ja nykyisin WotC julkaisee vuosittain setin pelivalmiita commander-pakkoja. Vuosien saatossa formaatti on levinnyt laajalle ja on tällä hetkellä yleisimpiä casual-formaatteja. Komentajapakat viuhuvat myös Poromagian pelipöydillä.
Miten Commander eroaa muista formaateista?
Lähimpänä Commanderia on Highlander, jonka perusidea on pääpiirteiltään sama: pakka koostuu 100 kortista ja jokaista korttia saa olla pakassa ainoastaan yksi kopio. Tämä sääntö ei koske Basic Landeja. Jotkin kortit, kuten Shadowborn Apostle tai Relentless Rats ajavat omalla omilla säännöillään tämän rajoituksen yli. Toisin kuin Highlanderissa, Commanderin 100 kortista yksi on komentaja, joka on pelin alkaessa Command Zonella. ”Partner”- kyvyn korteista pelaajat voivat valita halutessaan kaksi komentajaa. Mikä tahansa olento ei voi olla pakan komentaja, sillä komentajiksi voivat nousta vain Legendary-supertyypin olennot (vanhoissa korteissa tämä on ilmaistu sanaparilla ”Summon Legend”).
Pir ja Toothy ovat esimerkki "Partner"- kyvyn komentajaparivaljakosta. Pirin ja Toothyn pakassa saa pelata sekä sinisiä, että vihreitä kortteja.
Toisin kuin Highlanderissa Commanderissa pakan komentajan väri-identiteetti ratkaisee pakan värit. Jos kortin väri-identiteetti on vaikka valko-sini-punainen, täytyy kaikkien pakan korttien olla väri-identiteetiltään jokin näistä. Esimerkiksi valko-mustaa hybridimanasymboli-korttia ei tällaisessa pakassa voi pelata.
Jodah, Archmage Eternal kortin väri on sini-valko-punainen, mutta kortin väri-identiteetti on viisivärinen.
Väri-identiteetti ei tarkoita samaa kuin kortin väri. Esimerkiksi Jodah, Archmage Eternalin väri-identiteetti on 5-värinen, vaikka itse kortti on valko-sini-punainen. Väri-identiteettiin lasketaan myös tekstikentän manasymbolit (poislukien reminder-teksteissä esiintyvät symbolit, kuten Extort-kyvyssä). Myös Alesha, Who Smiles at Death on väri-identiteetiltään valko-musta-punainen, vaikka itse kortti on väriltään punainen.
Aleshan väri on punainen, mutta abilityn aktivointi vaatii mustaa tai valkoista manaa, jolloin Aleshan väri-identiteetti on valko-musta-punainen.
Highlander
Highlanderissa kortteja saa pelata halutessaan enemmän kuin 100:aa, mutta se toimii minimimääränä. Jokaista korttia saa olla pakassa enintään yksi kappale Basic Landeja lukuun ottamatta. Commanderin ja Highlanderin suurimpana erona on, että Highlander-pakoilla ei ole omaa komentajaa. Highlander-pakkaa rakentaessaan pelaajalla onkin tästä syystä vapaat kädet, sillä pakkaa ei rajoita minkäänlainen väri-identiteetti.
Temaattisesti Highlander-pakat eivät ole yhtä mukaansatempaavia kuin jonkin tietyn komentajan ympärille rakentuvat Commander-pakat. Tämä on pelaajan mausta riippuen joko hyvä, huono tai neutraali tekijä. Highlanderiin verrattuna Commander tarjoaa iskevää viehätystä, kun pääsee rakentamaan pakkaansa juuri omaksi komentajakseen valitsemansa olennon tai Planeswalkerin metkujen, päämäärien ja luonteen mukaan.
Highlanderia pelataan Commanderia kilpailullisemmin, ja siitä onkin tarjolla useita turnauksia. Highlanderissa kiellettyjen korttien, eli ns. “bannilistan” löydät täältä. Lista päivitetään aika ajoin, ja aiemmin kielletty kortti saatetaan yhtäkkiä sallia, mikä saa aikaan mielenkiintoisia käänteitä pakan rakennukseen ja suunnitteluun.
Miten Commanderia pelataan?
Commanderin pelaamiseen pätee samat Magicin säännöt kuin muuhunkin pelaamiseen. Laillisia kortteja ovat kaikki Magicin koko historian aikana printatut kortit joitaikin erikoissettejä (ante-kortit, Un-setit, Conspiracy-settien conspiracy-kortit jne.) lukuun ottamatta. Commanderilla on myös oma Ban-list, jonka kortteja ei yleisesti saa pelata. Peliporukat voivat toki keskuudessaan tehdä omat house rulet, joissa sallitaan esimerkiksi kiellettyjen tai hopeareunaisten un-korttien pelaaminen.
Laajasta korttivalikoimasta johtuen joidenkin vanhojen korttien oraakkeli-teksti kannattaa tarkistaa Wizardsin sivuilta Gatherer-osiosta, sillä niiden sääntöjä on saatettu ajan kuluessa muuttaa. Esim. Mana Web -kortti on ajalta, jolloin moninpeliformaatteja ei ollut vielä virallisesti olemassa, ja sen sääntöjä on myöhemmin muokattu ottamaan huomioon myös moninpelin vaatimuksia.
Jotkin planeswalkerit kykenevät myös toimimaan pakan komentajana. Listan planeswalker-komentajista löydät täältä. Näiden planeswalkerien sääntöjen lopusta löytyy aina "X can be your commander.".
Poikkeuksena yleisiin sääntöihin on itse komentajan pelaaminen ja Commander tax. Komentajan voi pelata command zonelta samaan tapaan kuin minkä tahansa kortin pelaajan kädestä - normaalit aikarajoitukset huomioon ottaen. Jos komentaja poistuu kentältä mihin tahansa muualle (kuten hautausmaalle, exileen tai pakkaan), sen omistaja voi halutessaan päättää siirtää komentajan takaisin command zonelle. Tässä täytyy ottaa huomioon, että sääntöjen puitteissa command zonelle siirtäminen on replacement effect, jolloin esimerkiksi die-triggerit eivät toteudu. Komentajan voi korvauksetta pelata uudestaan loputtoman määrän kertoja. Poikkeuksena on komentajan pelaaminen command zonelta, jolloin pelaajan tulee maksaa kaksi geneeristä manaa enemmän jokaista aiempaa peluuta kohden. Tätä lisämaksua ei tarvitse maksaa, jos komentaja jostain syystä muuten päätyy omistajansa käteen tai jokin kyky antaa pelata komentajan haudasta tai exilestä.
Mikä tekee Commanderista suositun?
Kilpailullisesta luonteestaan huolimatta Magicia pelataan myös tavanomaisen kanssakäymisen merkeissä. Erilaiset keittiöön sovelletut pelit ovat olleet lajissa läsnä sen alkuvuosista asti. Kuitenkaan virallisia moninpeliformaatteja ei komentajan lisäksi (muutamia erikoistapauksia kuten Archenemyä ja Planechase lukuun ottamatta) ole ennen komentajaa tuettu yhtä aktiivisesti. Koska Commanderin korttipooli on niin laaja, hyvinkin erilaisten ja uniikkien listojen rakentaminen on mahdollista. Formaatin kiehtovimpia osioita onkin pakkojen rakentaminen. Komentajapakkojen rakentamiseen tullaan pureutumaan vielä myöhemmin siihen pyhitetyssä artikkelissa!
Seuraavassa jaksossa “Loitsijan polkua”
"Loitsijan polun" seuraavassa osassa jatketaan Magicin eri pelimuotojen, eli "formaattien" läpikäymistä. Seuraavaksi luvassa ovat formaatit nimeltä Standard ja Modern!
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita!