Tutoriaalit pelattu ja preconit saatu? Hyvää työtä! Mikä on seuraava askel?
Kuten yleensäkin Magicissä, harkitse mitä haluat tehdä ennen kuin toimit. Mieti, mikä on tavoitteesi ennen kuin summittaisesti teet siirtosi. Tavoite voi olla esimerkiksi pelitestaus paperiturnauksia varten tai ilmaisen Limitedin pelaaminen. Satunnaisessakin kortin läpsyttelyssä voi olla tavoitteita, kun on kyse Arenan kaltaisesta free-to-play alustasta. Jos alla olevat neuvoni ovat ristiriidassa tavoitteeseesi nähden, ne voi huoletta sivuuttaa. Pelihän on kuitenkin suurimmalle osalle meistä vain harrastus. Ei ole olemassa pelaamisen riemun voittavaa grindi-EV:tä.
Pääsääntöisesti pyrin neuvomaan, kuinka saada maksimoitua aika ja minimoitua rahankäyttö digitaalisiin hyödykkeisiin, sillä niille on parempaakin käyttöä kuten esimerkiksi paperi-mtg. ;)
Toisaalta on mielenkiintoista ja toisella tapaa haastavaa hankkia ilmaiseksi standardipakka ihan vain pelaamalla. Samalla vajavaisen kokoelman kanssa joutuu olemaan luova: miten korvata tietty kortti, tai kuinka valita pakka sopivasti metagameen samalla kun koettaa pitää mahdollisimman monta ovea auki tulevaisuuden pakkoja silmällä pitäen. Tärkeä ei ole niinkään päämäärä vaan matka!
Tavoitteesi on pääosin selvillä? Hienoa, voimme siis jatkaa.
Aivan ensiksi *Päivitetty 21.1.2021*
Mikäli et ole jo niin tehnyt, niin redeemaa koodit PlayRavnica ja PlayAllegiance storessa. Molemmilla saa kolme ilmaista pussia koodissa olevaa settiä. Wizards tarjoaa myös satunnaisesti muita koodeja, joten tarkkaile redditiä, twitteriä tai emoalusta. Mikäli sama trendi jatkuu, seuraavan setin ilmestyessä tulee jälleen uusi koodi.
Artikkelin kirjoittamisen jälkeen on tullut roppakaupalla uusia koodeja, joilla saa ilmaista produktia (mm. boostereita) ja erilaisia avatareja/korttisuojia. Tämän linkin takaa löydät listan kaikista toimivista koodeista, jotka kannattaa ehdottomasti käyttää. Lisätty 21.1.2021
Osta tervetulopaketti! Mikäli sinulla ei ole periaatteellisia syitä olla antamatta luottokorttitietojasi alustaan (ymmärrettävää jos sinulla on jo kortteja MODOssa ja paperilla), niin paketti on todella kannattava ostos. Paketti sisältää 2500 jalokiveä ja viisi buusteria. Kullaksi muutettuna tuon paketin arvo on 17500 kultaa! Ehdottomasti paras vastine rahoille, ja siksi tarjousta on myös rajoitettu yhteen per account.
Käy läpi paperibuustereiden vinkkikortit. Pre-release turnauksessa niihin on piilotettu koodi, jolla saa ilmaisen sealed-turnauksen tai draftin. Kolme tai kuusi buusteria on jo yksinään iso juttu tuoreelle areena-accountille, mutta hyvin pärjääminen tuo vielä lisää palkintoja.
Draftaa Arena-urasi alussa, mutta lopeta, kun olet saanut pohjaa collectionille
Draftaaminen on kivaa, mutta jos haluat vain pelata constructedia se ei juurikaan kannata. Itse grindasin alussa, jotta sain näppärästi pohjaa kaksivärisiin dekkeihin. Hyvät commonit tarttuvat matkaan nopeasti kahden tai kolmen draftin jälkeen, ja unkkeja ja commoneita kannattaa napata mukaan, aina kun siihen tilaisuus tarjoutuu. Näistä eventeistä lähdetään ensisijaisesti metsästämään hyviä rareja ja mythicejä. Limitedin etuna on myös, että kokoelmasi koosta riippumatta olet samalla viivalla muiden kanssa ja voittoja on helpompi saavuttaa ihan vain puhtain pelitaidoin.
Toki, jos tiedät minkä pakan haluat kasata, voi Limitedin pelaamisen unohtaa ja ostaa heti kaikilla pelimerkeillä buustereita. Buustereiden avaaminen draftin ulkopuolella kartuttaa ilmaisia villejä kortteja. Kuuden pussin jälkeen saat raren ja uncommonin; 24 buusteria tienaa sinulle yhden Mythicin. Tämä on siten parempi tapa kerryttää kokoelmaa tiettyjen korttien osalta. Buusterin suora avaaminen antaa myös mahdollisuuden avata villejä kortteja missä tahansa harvinaisuusluokassa. Limitedissä taas avataan enemmän kortteja, jolloin keräilylle sadaan nopeammin pohjaa etenkin jos draftaa samaa väriä muutaman draftin ajan.
Disclaimer: Jos tarkoituksesi on hyödyntää Arenaa ilmaiseen Limitedin peluuseen, voit unohtaa kaiken, mitä juuri luit. Tällöin conssigrindaus tukee Limitedin pelaamista, ja pyrit vain maksimoimaan päivittäisen kullan ansainnan pelaamalla conssiladderia tai free-playta, silloin kun tavoitteet eivät täyty limitedistä. Pyrit myös säästämään kaikki jalokivet, jotta voit osallistua traditional-drafteihin. Ranked-draft eventeistä voi voittaa jalokiviä, ja niihin voi osallistua kullalla, eli suuntaa siis sinne aina tilaisuuden tullen.
Questit *Päivitetty 21.1.2021*
Artikkelin kirjoittamisen jälkeen Quest-systeemi on hieman muuttunut, mutta perus periaatteet ovat pysyneet samana. Päivitetyt tiedot päivittäisistä Questeistä löydät täältä. Lisätty 21.1.2021
Joka päivä Arenaan putkahtaa uusi tavoite. Tavoitteen täyttyessä saat sen arvon mukaisen kultarahamäärän, jolloin usein kyseessä on ”pelaa X määrä tietyn värisiä kortteja”. Tämä on helppo saavuttaa tekemällä jokaiselle värille pakan, johon siirrät kaikki yhden manan maksavat kortit kokoelmastasi, ja liityt näin rankkaamattomaan hupipeliin. Kerran päivässä voit vaihtaa yhden aktiivisen questin. Yleensä tämä kannattaa tehdä siinä toivossa, että 500 kullan arvoinen questi vaihtuisi 750 arvoiseen. Samana päivänä kannattaa käydä voittamassa vähintään yksi matsi, jotta saa 250 arvoisen kultabonuksen. Kolme seuraavaa tarjoaa 100 kultaa per voitto, joten ajan salliessa nekin kannattaa kyntää läpi. Loput päiväpalkinnot eivät ole yhtä runsaita, mutta joka toisella niistä saa pienen summan kultaa ja tärkeimpänä: joka toinen antaa uncommonin (tai hyvällä onnella raren/mythicin). Ne kannattaa siis kahlata läpi varsinkin uran alkutaipaleella, jos vain aika antaa myöten. Näin peli palkitsee päivittäisestä pelaamisesta.
Arena tarjoaa myös viikoittaisia tavoitteita eli viiden voiton jälkeen buusterin kolmeen buusteriin asti. Tämä etu kannattaa hyödyntää, ja koska sinulla on viikko aikaa haalia 15 voittoa, sen pitäisi ajallisestikin onnistua. Satunnaispelit mitä ilmeisemmin pairataan pre-con vs. pre-con useammin kuin muita dekkejä vastaan, eli jos korttipoolisi ei ole riittävän laaja tarjotakseen konsistentteja voittoja, ota tutoriaalista haalitut merfolkit esiin ja pelaa rankkaamatonta hupipeliä, kunnes vaaditut voitot irtoavat. Esimerkiksi conssiturnauksessa samaa pairaussysteemiä näkee käsittääkseni harvemmin tai ei ollenkaan, joten sinne suuntaaminen preconin kanssa ei välttämättä ole mielekästä.
Unohda ladder-grindaus
Poikkeuksen otsikon neuvoon muodostavat ne tapaukset, joiden avulla haluat kvalifikoitua Mythic Championshipiin. Sivuuta neuvo myös silloin, kun aikomuksenasi on pelata yleensä ottaen parempia pelaajia ja dekkejä vastaan. Ladderi tarjoaa keskimäärin parempia pelaajia ja oikeilla dekeillä, etenkin mitä korkeammalle siinä pääsee kipuamaan verrattuna muihin pelivaihtoehtoihin.
Itse pelaan ladderia ainoastaan kulta-tasolle asti, sillä siihen asti kausipalkinnot kasvavat 1500:lla kullalla (500 kultaa + boosteri), kun taas siitä eteenpäin ainoastaan 1000:lla (pelkkä buusteri). Kulta-tasolle pääsemiseen riittää myös varsin kohtuullinen grindi. Muutoin käytän sitä esimerkiksi kamalan rogue-buildin testaukseen kahden pelin verran ja mietin, pitikö ne viimeisetkin villit kortit laittaa rarelandien sijasta johonkin SaffronOlive-maiseen jätteeseen ja mitä teenkään taas elämälläni. Mikäli haluat tutustua lisää siihen, kuinka kauan ladderissa keskimääriin pitää viettää aikaa päästäkseen mythicille, Frank Karstenin artikkeli valaissee asiaa hiukan.
Kaikki ladderissa vietetty aika on pois tehokkaammalta tavalta kartuttaa kokoelmaa, eli Constructed Eventiltä. Conssieventti tarjoaa 500 kullalla turnauksen, joka päättyy seitsemään voittoon tai kolmeen tappioon. Pelit pelataan yhdestä voitosta, joten sideboardia ei tarvita, mikä on sekin plussaa kun joutuu jo maindekin laitteiden kanssa budjetoimaan. Neljällä voitolla turnauksesta saa osallistumismaksun takaisin ja tämän lisäksi vähintään kolme uncommonia. Hyvällä onnella yksi tai useampi noista voi korottua rareksi tai mythiciksi. Viiden voiton kohdalla alamme päästä ns. ”hyville”. Tulos nimittäin takaa vähintään yhden raren (tai mythicin), ja kultaakin saa 100 kolikkoa lisää turnausmaksun palautuksen lisäksi. Kuudes voitto antaa edellisen lisäksi 200 kopeekkaa, ja toisen takuuraren, ja päätyyn asti meneminen tuottaa vielä 200 kultaa lisää. Alle neljällä voitolla menettää hiukan osallistumismaksussa, mutta saa yhä vähintään ne kolme uncommonia, jotka saattavat olla todella tärkeitä hitsaamista tarvitsevalle Arenan vasta-alkajalle.
Ravnica Allegiancen tultua tähän eventiin ilmestyi varsin suuri nerffi. Alun perin constructed eventiä ei ollut tarkoitettu kokoelman kartuttamiseen, ja se jakoi varsin anteliaasti kortteja. Neljän voiton jälkeen sai jo raren, ja satunnaiset kortit päivittyivät paremmilla prosenteilla paremmiksi. Onneksi vastapainona samassa yhteydessä pelisetin ylittävät raret ja mythicit eivät enää mene vaultiin (tästä lisää myöhemmin artikkelissa), ja sellaisen saaminen yksittäispalkintona daily questeista tai event-palkintona tuottaa 20 gemmiä per rare ja 40 gemmiä per mythic. Buustereista taasen ei voi avautua samaa rarea, jota jo on pelisettinä tai vastaavasti jalokiviä, elleivät kaikki sarjan raret ole jo pelaajan omistuksessa. Tämä on erittäin tervetullut uudistus, vaikkakin se tekee puhtaasta free-to-play -pelistä ainakin alussa hiukan hankalampi.
Edellä mainitut jalokivet ovat pelin toinen valuutta. Niitä voi ostaa pelin ulkopuolisella rahalla eli euroilla. Euroja saa grindaamalla työpaikalla, mutta sen kylkiäisinä tulevat aamuherätykset ovat monelle ongelma. Jatkuvasta yleisön vastustuksesta huolimatta tähän ei ole tullut patchia.
Jalokiviä saa Arenassa myös yllä mainitun pelisetin ylittävien korttien avaamisella tai limited eventistä, mutta ne ovat käytännössä vain toinen valuutta ja 100 jalokiveä vastaa 500 kultaa. Poikkeuksena tähän on aiemmin hehkuttamani consieventi, joka maksaa vai 95 jalokiveä vs. 500 kultaa. Eli teoriassa tästä saa parhaan hyödyn jalokiville. Toki kyseessä on varsin marginaalinen hyöty, mutta pelissä kaikki lasketaan!
Arenan eri dekit
Artikkelin kirjoitushetkellä parhaat dekit consin grindaamiseen ovat minulle henkilökohtaisesti olleet midrange-dekit. Monet pelaavat tätä eventiä monored – pakoilla, joita vastaan rakennetut midranget ovat vahvoilla. Wildgrowth Walker ja Basilica Bell-Haunt ovat esimerkkejä consieventigrinderin parhaista kavereista. Optimibuildit hyvistä midrangeista ovat vahvoilla myös satunnaisia kotikeitoksia vastaan. Conssieventiin lähdetään joskus pelaamaan tuunatuilla precon-pakoilla, tai vaihtokansio-erikoisilla. Nämä ovat monesti jonkinasteisia midrange-pakkoja ja tier 1-2 midranget voittavat nämä yleensä jo sillä, että ne sisältävät keskimäärin parempia kortteja. Kunhan manat suostuvat yhteistyöhön, näistä peleistä irtoaa voitto useammin kuin tappio. Muista myös hyvien poistojen tärkeys, sillä ne rikkovat vastustajan mahdolliset synergiat, joilla huonommatkin kortit saattavat hoitaa homman kotiin. Näissä peleissä hyvien midrangejen pitäisi mitä korttien laatuun tulee olla vahvoilla.
Controllit ovat myös hyvä valinta, mutta best-of-one -mulliganin suosiessa todella paljon aggroja on helppo ottaa peli kontrolliin, mutta kuolla topdeck-kisassa, kun pakassa on suhteessa paljon enemmän maakortteja. Mulligan toimii tällä hetkellä yhden gamen matseissa siten, että sekoittaja nostaa kaksi kättä ja antaa näistä kahdesta aloituskädeksi sen, joka sisältää manaa lähemmäs pakan keskiarvoa, eli toimii hieman kuin saisit ilmaisen mulliganin. Konsistentit dekit eivät tästä hyödy yhtä paljon kuin ahneet ja mahdollisimman aggressiiviset pakat. Olenkin usein ottanut paperieventeistä netdekatut listat ja pudottanut ländejä yhdellä tai kahdella, ennen kuin olen edes aloittanut testaamisen.
Harmi kyllä jotkut aggropelaajat osaavat pelata näitä matchupeja erinomaisesti, jolloin elämästä tulee todella ankeaa ellet nosta jotain suoraa aggrovihaa. Usein kuitenkin vastustajat pelaavat kaikki instantinsa omalla vuorollaan, mikä helpottaa kummasti manan maksimointia counterspellien kanssa.
Monet agrot huijaavatkin ländimäärissä juuri mulliganin avulla. Kolmivärisillä controldekeillä tämä on hankala tehdä, jos tarvitsee kaksi manaa joka väriltä vuoroon viisi mennessä. Ilman korkeaa ländicountia Kaya’s Wrath jää herkästi pelaamatta vielä silloinkin, kun se saattaisi ratkaista pelin. Controllin pelaaminen ei myöskään ole ajankäytöllisesti tehokasta. Olen joutunut dekkaamaan monored -pelaajia Teferillä nyt pari kertaa, ja kaikki siihen mennyt aika on pois grindauksesta, vaikka se (Teferillä kikkailu) kivaa onkin.
Tokihan esimerkiksi Esper-control tai Sultai-midrange vaatii useammankin raren ja mythicin, joten optimibuildiin ei päästä pelkällä aloituspaketilla. Alussa hyvä vaihtoehto onkin taistella tulella tulta vastaan ja kasata monopunainen. Pakka ei vaadi juurikaan rareja ja vielä vähemmän mythiccejä, joskin loputtomat määrät mirroreita voivat nakertaa pelaamisen intoa, ellei pultti ole elämän suola.
Toinen halvahko vaihtoehto on White Weenie, mutta sen hyvät kortit ovat monessa tapauksessa rareja. Ilman Benalish Marshaleita, Venerated Loxodoneja, Legion's Landingia ja History of Benaliaa pakka jää hieman torsoksi. Vaikka turnaustuloksissa komeilee tällä hetkellä versioita, joihin on splashattu sinistä tai punaista, niin etenkin sini-valkoiset pakat harvemmin pelaavat 2-3 sinistä korttia enempää siden ulkopuolella, ja koska conssievetti pelataan yhteen voittoon, jokerikortit voi säästää ikävien maakorttien sijasta vaikkapa edellä listattuihin tehovehkeisiin. Toki tonttikupongit menevät moneen muuhun pakkaan, joten niihin villien korttien sijoittaminen menee harvemmin hukkaan. Monosininenkin on hyvä vaihtoehto, mutta minulla ei ole omakohtaista kokemusta sen pärjäämisestä agroja vastaan. Se myös vaatii selkeästi enemmän formaattitietoutta ja pelitaitoa kuin vaikkapa White Weenie, mikä on pelaajasta riippuen sekä hyvä että huono juttu. Monosinisen positiivisiin puoliin kuuluu vielä, että se mulliganin ansiosta voi huijata myös mantujen määrässä.
Toki Wizards voi tiputtaa yllätyspommin kauden loppuvaiheessa ja tarjota kaikille mythiceille satunnaisen bonuksen, mikä tekisi grindaamisesta mielekästä. Peli on vielä betassa ja Wizards of the Coast on tunnettu impulsiivisista ratkaisusta, jotka kerrotaan suurelle yleisöllä pahimmassa tapauksessa viikkoja liian myöhään. Kirjoitushetkellä ladderista ei siis saanut kuin kausipalkinnon (0-1000 kultaa +1-5 buusteria) ja kultaisen matkalipun Mythic Championshipiin (vain 8 parhaalle). Kaikki muutokset voivat tehdä laddergrindista paremman jatkossa, ja uskoisin, että se on myös Wizardsin tavoite, kunhan päättäjät keksivät millaisia porkkanoita tarjotaan ja kuinka paljon. Vaikea kuitenkin uskoa, että se olisi silkan kokoelman grindaamisen kannalta koskaan parempi vaihtoehto kuin conssieventi, ellei se ota lisää nerffiä tulevaisuudessa.
Vältä myös viiden voiton turnauksia. Nämä päättyvät kahteen tappioon, ja kunnioitettavallakin 3-2 tuloksella menetät kultaa ja saat ainoastaan kaksi uncommonia! Näissä uskon kuitenkin palkintojen paranevan ajan myötä.
Budjettivaihtoehdot ovat okei
Mikäli tier1 pakat vievät jokerit jo ennen kuin päästään ei-ländikortteihin, budjetointi on osa Arenagrinderin ravintoympyrää. Sultai-midrangen sijaan kokeile pelkkää Golgaria. Hydroid Krasiksen puute saattaa harmittaa, mutta tärkeimmät kortit arkkityyppiin ovat kuitenkin vain kahdella värillä. Kahden Overgrown Tombin puute ei myöskään tarkoita, etteikö pakkaa voisi pelaa. Explore-miehet tarjoavat pakkamanipulaatiota ja korvaavat hieman manabasen puutteita. Samoin jos avasit Vivien Reidin sijaan vaikkapa Karn, Scion of Urzan, kyseessä on varsin kelpo korvaus. Jadelight Rangerit voi korvata Seeker’s Squirella ja Cast Downit Moment of Cravingilla. Vastaavanlaisia korvauksia on olemassa muuallakin, kunhan pakan ydin pysyy muuttumattomana. Etenkin kortit, jotka ovat parhaimmillaan agroja vastaan, kannattaa pyrkiä säilyttämään ennallaan, jos siis grindaa conssieventiä.
Kiltaportit ovat myös tehokkaita korvaamaan rareländien täyttämää rakoa. Toki näitäkään ei tarvita, jos pelataan yksiväristä pakkaa. Valitse siis pakkasi ennen kuin päätät, minkä setin buustereita availet. Luonnollisesti kannattaa availla vain niitä buustereita, joista aukeaa eniten pakan tarvitsemia rareja ja mythicejä. Ja jos noudatat neuvojani ja pelaat constructed eventejä, niin valitse pakka, jonka voi metagamettaa aggroja vastaan.
Vaultti
Vaultti on varsin epäkäytännöllinen kapistus, jolla on pyritty paikkaamaan yli pelisetin korttien avaamisesta syntynyttä ongelmaa. Tämä on ainoa tapa hyötyä ylimääräisistä korteista, sillä kortteja ei voi vaihtaa pelaajien kesken kuten paperilla tai MODOssa. Vaultin edistymistä ei voi seurata suoraan Arenasta, mutta näppärän apuvälineen avulla se onnistuu. MtgArena Pro antaa myös paljon muuta hyödyllistä dataa, mitä ohjelmasta itsestään ei saa. Voit tarkastella kokoelmaasi ja voittoprosenttiasi (prosentuaalisesti) vaikka erikseen joka setin kohdalla. Arena myös ilmoittaa vaultin täyttymisestä, eli yllä mainittu apuväline ei ole pakollinen.
Uuden sarjan saapuessa avattavaksi, vaultin hyödyntämiseen on hyvä konsti. Mikäli sinulla on paljon turhia uncommon jokereita, ne kannattaa vaihtaa uuden sarjan uncommoneihin ennen buustereiden avaamista. Näin jokainen avattu uncommon kerryttää vaulttia. Hyöty on toki varsin minimaalinen, mutta uncommoneiden kerääminen on tehty Areenassa helpoksi, sillä päivittäiset questit jakavat niitä, ja tässä artikkelissa kovasti hehkuttamani conssieventi tuottaa niitä runsaasti. Buustereiden avaaminen myös automaattisesti kerryttää uncommon wildcardeja, joten niitä kerääntyy herkästi suuret kasat makaamaan tilille, siinä kohtaa missä rarejen kanssa mennään kädestä suuhun. Vasta-aloittaneilla Arenan käyttäjillä ei tätä huolta ole, ellei rahalla ole osuutta asiaan, mutta tämä on hyvä pitää mielessä tulevaisuutta varten.
Tämäkin siis vain olettaen vaultin olevan olemassa seuraavan päivityksen jälkeen. Vaultin käyttäytymistä muutettiin juuri Ravnica Allegiancen yhteydessä ja Wizards on ilmoittanut sen olevan väliaikainen ratkaisu. Tämä on joka tapauksessa pieni huoli etenkin vasta-alkajille.
Rotaatio ja pitkän tähtäimen suunnitelmat *Päivitetty 21.1.2021*
Artikkelin kirjoittamisen jälkeen MTG Arenaan on lisätty Historic-formaatti, joka sisältää kaikkien MTG Arenassa ilmestyneiden settien kortit. Tämä tarkoittaa sitä, että mikään kortti Arenassa ei rotatoidu tai muutu pelikelvottomaksi aikojen saatossa. Lisätty 21.1.2021
Jos pakan suhteen ei ole väliä mihin sarjaan dublooninsa sijoittaa, haali jompaakumpaa Ravnicaa. Siinä missä kaikki muut Arenassa olevat setit rotatoituvat pois 2019 vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä, Ravnicat ovat osa digitaalista ilottelua vielä vuoden ajan. Paras vaihtoehto on säästää valuutat ja odottaa seuraavaa sarjaa, jos päivityksiä pakkoihin ei juuri sillä hetkellä tarvita. Viimeistään muutamaa viikkoa ennen kannattaa aloittaa kullan kerääminen varastoon uutta settiä varten. PlayKoodit ja Prellubonukset ja ovat lopulta vain pisara meressä, kun uusi sarja tarjoaa yli 50 rarea (joista siis haluaa mieluiten neljä kopiota) ja 15 mythicciä. Tällöin uusista leluista pääsee nauttimaan heti julkaisupäivänä.
Rotaatiota ei myöskään kannata pelätä, jos alkaa näyttää siltä, että Wizardsille ojennettu pikkusormi vie muutakin mukanaan ja vanhat kortit tekisivät pakoista selkeästi parempia. Viimeiseen vuosineljännekseen on kuitenkin vielä hyvä tovi aikaa, joten vanhoistakin korteista saa yhä nauttia pitkään. Tässä vaiheessa Wizards ei ole kommentoinut, mitä tapahtuu kun rotaatio tulee, eli kompensoidaanko pelaajia menetetyistä korteista vai ei. Mahdollisesti ne jäävät osaksi Arenaa, ja niillä voi pelata uutta, vielä julkistamatonta formaattia, mutta kaikki tämä on puhdasta spekulaatiota, josta Wizardsissakaan tuskin on tehty päätöstä vielä tässä vaiheessa.
Oma tavoitteeni on saada account sellaiseen kuntoon, että se uuden setin korttien ilmestyessä tuottaa ne mahdollisimman nopeasti ilman oikean elämän rahaa, sillä Modern, Legacy, Highlander ja Premodern- kokoelmani tarvitsevat myös rakkautta. Porkkanaa grindaukselle siis löytyy. En myöskään ole sulkenut pois mahdollista paluuta standardiin paperimuodossakin, etenkin nyt kuin sen testaus on varsin näppärää. Nykyisellään infiin meneminen vaikuttaa täysin mahdolliselta unelmalta, kunhan conssievent pitää nykyisen pintansa, antoi Wizards korvauksia rotatoituvista korteista tai ei.
Summa Summarum
Kaiken kaikkiaan Arena on siis varsin kivaa hupia. Kaikkea voi nopeuttaa rahalla, mutta hyvänä puolena ajankäyttökään ei tunnu työltä, sillä kyseessähän on kuitenkin Magic: the Gathering clientilla, jollainen MODO:n piti olla jo kauan aikaa sitten. Jos rahankäyttö kuitenkin houkuttelee, suosittelen tekemään sen heti alussa. Pelaamisen huikeus nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun voi pelata hyvillä korteilla muita hyviä kortteja vastaan.
Peli sopii myös vanhoille naavaparroille. Ennen Arenaa, sitä edeltävän Ravnican aikana pelasin viimeksi standardia yhden turnauksen verran. Tosissani sitä tulin pelanneeksi silloin, kun Jace, the Mind Sculptoria ja Stoneforge Mysticciä sai vielä sleevata standardin puolella. Puhumattakaan siitä että näin paljon standardia pelasin viimeksi silloin, kun kaikkien modernipelaajien rakastama tron oli yhä standardkelpoinen. Suosittelen siis kokeilemaan peliä vaikka omista standardiajoista olisi jo tovi. Kyseessä on kuitenkin ilmainen alusta, joka toimii MODO:on verrattuna kuin unelma, vaikka onkin vielä betassa. Niin, ja formaatti on oikeasti todella hyvä juuri nyt. Sehr gut, Wizards, sehr gut!
Lisää luettavaa: Loistava Frank Karstenin artikkeli, jossa on paljon numeroita
Tavataan conssieventissä,
Janne Öhman
1silly_booze Arenassa