Tässä jaksossa “Loitsijan polkua” perehdytään vinkkeihin ja nikseihin lähdettäessä rakentamaan ensimmäistä omaa Magic: the Gathering -pakkaa!
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Mitä rajoitteita pakan rakentamiseen liittyy?
Tavanomainen Magic-pakka koostuu 60 kortista. Kutakin erilaista korttia saa pelata maksimissaan neljää kappaletta. Tämä sääntö ei koske perusmaita, eli “basic landeja”, joita pakassa saa olla kuinka monta tahansa.
Normaalin 60 kortin pakan tulisi sisältää noin 25 maakorttia (land), noin 25 olentoa (creature) ja noin 10 muuta loitsua (instant, sorcery, enchantment, planeswalker jne.). Edellä mainitut määrät antavat osviittaa suositelluista määristä. Joidenkin pakkojen luvut poikkeavat huomattavasti tästä 25/25/10 jakaumasta. Ensimmäisiä pakkoja rakentaessa on kuitenkin hyvä pysyttäytyä melko lähellä tätä ohjeistusta.
Mistä lähteä liikkeelle?
“Loitsijan polun” toisessa jaksossa “Miten aloittaa Magic: the Gathering?” käytiin läpi useita aloittelijaystävällisiä Magic-tuotteita. Mainion pohjan ensimmäiselle pakalle antavat eritoten Deckbuilder’s Toolkitit ja erilaiset Planeswalker Deckit.
Planeswalker Deck tarjoaa pelivalmiin pakan ja yhden Boosterin, jonka korteilla pakkaa voi vahvistaa entuudestaan. Planeswalker Deckiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen sisältämiin väreihin. Eri värien tyypillisiä pelityylejä käytiin läpi kolmannessa jaksossa “Magic: the Gatheringin värimaailma”. Löydettyäsi mieluisalla väriyhdistelmällä varustetun Planeswalker Deckin, voivat pelit alkaa!
Planeswalker Deckit ovat useimmiten kaksivärisiä ja ne on rakennettu tarpeeksi yksinkertaisiksi, mutta riittävän haastaviksi pelaamisessa kehittymistä ajatellen.
Planeswalker Deck: Ralin ja Vraskan pakkalistoihin pääset tutustumaan Wizardsin verkkosivuilla. Planeswalker Deck: Dovinin ja Domrin pakkalistat löydät puolestaan täältä.
Kuten artikkelin alusta löytyvällä “How to Build Your First Magic Deck” -videolla todetaan, on Planeswalker Deckeihin helppo lähteä tekemään muutoksia ja kokeilemaan korttivaihdoksia. Kannattaa muistaa, että vaikka pakassa saakin olla yli 60 korttia, niin se ei ole suositeltavaa. Pelaamalla yli 60 korttia heikennät mahdollisuuksiasi löytää pakkasi parhaita kortteja pelin aikana. Onkin siis hyvä totutella pelaamaan heti alusta saakka tasan 60 kortin pakalla.
Deck Builder’s Toolkit ei sisällä pelivalmista pakkaa, mutta se tarjoaa mainiot eväät omien pakkojen rakenteluun. Toolkitistä löydät neljä Boosteria, 100 perusmaata (20 kpl jokaiselta viideltä väriltä), sekä 125 satunnaista korttia kyseisen Toolkitin sarjasta. Tällä kattauksella on helppoa lähteä rakentamaan juuri itselle mieluisan väriyhdistelmän pakkaa. Ensimmäiseen pakkaan suositellaan silti valittavan mieluiten kaksi väriä pitämään opettelun yksinkertaisena.
Pelikokemuksen kertyessä ja pakan tullessa tutummaksi on helpompi lähteä kokeilemaan isompia muutoksia. Esimerkiksi kolmannen värin lisäämistä tai toisen värin vaihtoa muuksi väriksi.
Jokaisen sarjan Planeswalker Deckit ja Deck Builder’s Toolkitit on rakennettu sopiviksi keskenään. Toolkit sisältää eritoten kortteja, jotka soveltuvat Planeswalker Deckien paranteluun ja korttivaihdosten kokeilemiseen. Erinomainen tapa aloittaa omien pakkojen rakentaminen onkin hankkia uusimman sarjan Planeswalker Deck ja Deck Builder’s Toolkit.
Welcome Decks eli “tervetuliaispakat”
Oletko lukenut kolmannen jakson aritkkelin Magicin värimaailmasta ja silmäillyt eri Planeswalker Deckejä, mutta et ole vieläkään varma mikä tai mitkä värit sopisivat juuri sinulle? Ei huolta, Welcome Deckit ovat juuri sinua varten!
Welcome Deckit, eli “tervetuliaispakat”, ovat 30 kortin yksivärisiä pakkoja, jotka on suunniteltu pelin sääntöjen opetteluun ja eri väreihin tutustumiseen. Näitä pakkoja on saatavilla ilmaiseksi kaikista Wizards Play Networkiin kuuluvista pelikaupoista.
Welcome Deckit eivät ole aivan vahvimmasta päästä, mutta ne sisältävät siitä huolimatta yhden voimakkaan Rare-kortin tuomaan lisäpotkua!
Welcome Deckien pakkalistat, eli sisällön, löydät kätevästi mtg.gamepedia.com -verkkosivulta.
Tervetuloa Poromagian myymäläämme Pasilaan testaamaan Welcome Deckejä vaikkapa kaverin kanssa! Keskiviikkoisin kokoontuvassa aloittelijoille suunnatussa Kasuaalikornerissa opetellaan Welcome Deckien ja Poromagian omien 60 kortin demopakkojen avulla Magicin saloihin. Kasuaalikornerin ystävälliset ja ammattitaitoiset vetäjät antavat myös mielellään pakanrakennusvinkkejä ja auttavat ensimmäisten pakkojen parissa!
Seuraavassa jaksossa “Loitsijan polkua”
"Loitsijan polun" seitsemännessä osassa käydään läpi pakanrakennusta vielä yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla.
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita!