Tässä jaksossa "Loitsijan polkua" tutustutaan Magic: the Gatheringin eri avainsanoihin eli “keywordeihin”.
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Avainsanoilla tarkoitetaan erilaisten olentojen erityiskykyjä sekä eri korteissa piileviä toimintoja. Avainsanoja on paljon ja ne eroavat suuresti toisistaan: osa edustaa jonkinlaista aktivoitavaa kykyä, kun taas toiset ovat niin sanottuja staattisia kykyjä, jotka ovat voimassa koko kortin peliajan. Käymme tässä jaksossa läpi ainoastaan niin sanotut ikivihreät avainsanat.
Flying
Tämä kyky on vain olennoilla, ja nimensä mukaisesti nämä olennot osaavat lentää. Lentäviä olentoja vastaan pystyy puolustautumaan vain olennoilla, joilla myös on flying (tai reach, josta lisää myöhemmin). Flying on Richard Garfieldin Magiciin luomista avainsanoista ensimmäinen.
First Strike
First Strike edustaa olennon poikkeuksellista nopeutta tai pitkän kantaman aseilla (keihäät, jouset, peitset yms) saavutettavaa etua. Taistelussa first striken omaava olento aiheuttaa vahinkoa jo hyökkäyksen ensi vaiheessa, ennen kuin toinen olento ehtii vaurioittaa. Jos ensi iskun voima riittää tuhoamaan vastustavan olennon, se kuolee. Jos molemmilla on first strike tai double strike, olennot vaurioittavat toinen toistaan samanaikaisesti.
Double Strike
Taitavimmat aseiden käsittelijät ja nopeimmat hirviöt saattavat omata kyvyn double strike. Double Strike on first striken kaltainen, mutta se sallii nimensä mukaisesti olennon vaurioittaa vastustajaa kahdesti taisteluvaiheen aikana: ensimmäisen kerran hyökkäyksen ensi vaiheen ja toisen kerran vaurion teon hetkellä.
Lifelink
Lifelink on avainsanana kyky, joka voi olla niin olennoilla kuin loitsuissakin. Lifelink edustaa elinvoiman tuottamista tai joissain tapauksissa sen riistämistä eri kohteista. Lifelinkinkillä tuotettu vaurio antaa sen käyttäjälle saman verran elämänpisteitä kuin se aiheutti vauriota.
Hexproof
Jotkut olennot ovat luonnostaan immuuneja vihamielistä taikuutta kohtaan ja pystyvät näin suojautumaan ikäviä loitsuja vastaan. Hexproof-avainsanan voi pelaaja saada eri loitsuista tai olentojen staattisista kyvyistä. Hexproof estää vastustajaa kohdistamasta loitsuja tämän avainsanan omaaviin olentoihin tai pelaajaan. Hexproof estää ainoastaan vastustajan loitsut, joten omiin Hexproofilla varustettuihin olentoihin on mahdollista kohdistaa haluamiaan loitsuja.
Reach
Reach on taivaisiin kurkottaville olennoille (yleisimmin sammakot,liskot ja hämähäkit ) annettu staattinen avainsana. Olento jolla on reach-avainsana pystyy torjumaan lentäviä olentoja, vaikka se ei varsinaisesti itse lentäisikään.
Deathtouch
Deathtouch on staattinen kyky, joka edustaa olentojen tai loitsujen taitoa tuottaa myrkkyä tai muuten kuolettavaa magiaa. Deathtouchin aiheuttama vaurio riittää tuhoamaan olennon sen sitkeydestä riippumatta.
Flash
Salaman nopeudella pelattavat permanentit omaavat kyvyn flash. Flash on avainsana, joka sallii kortin pelattavan milloin tahansa, eli myös vastustajan vuorolla.
Defender
Defender-olennot ovat yleensä muureja tai puolustamiseen erikoistuneita olentoja. Defender on avainsanana staattinen, ja se estää olentoja hyökkäämästä, mutta ne säilyttävät kuitenkin puolustuskykynsä.
Menace
Magicin uhkaavimmat ja kauhua herättävimmät olennot omaavat staattisen avainsanan menace. Näitä olentoja tulee puolustaa aina vähintään kahdella olennolla.
Trample
Isoimmat ja hurjimmat hirviöt kykenevät tallomaan ja murskaamaan vastustajan kuin vastustajan hyökätessään. Trample-avainsana muuttaa vauriosääntöjä taisteluvaurioiden osalta. Trample-hyökkääjän avulla pystyy iskemään vastustajan sitkeyden yli menevän vaurion suoraan pelaajaan tai planeswalkkeriin.
Haste
Nopeat ja ketterät olennot eivät ole kutsupökerryksissä vaan ovat valmiita toimimaan heti, kun ne paikalle kutsutaan. Haste-avainsanan olennot pystyvät niitä pelattaessa hyökkäämään ja käyttämään täppikykyjä välittömästi.
Indestructible
Staattinen avainsana tuhoutumattomuus esiintyy eri permanenteilla. Tuhoutumattomat olennot eivät mene hautuumaalle vaurion seurauksena, eikä tällaisia permanentteja voi tuhota korteilla, joissa lukee “destroy”. Ne voidaan kuitenkin uhrata “sacrifice”- tai poistaa pysyvästi “exile”-toiminnoilla. Ne voidaan myös palauttaa käteen loitsuin.
Prowess
Kyvykkäät velhot ja valaistuneet olennot omaavat avainsanan prowess. Eri loitsut sekä ei olento -permanentit (kuten lumoukset, planeswalkerit ja artefaktit) antavat pelatessaan tai peliin tullessaan näille velhoille ja olennoille taikavoimia ja kasvattavat niitä +1/+1 vuoron loppuun saakka.
Vigilance
Valppaat ja urheat olennot ovat aina valmiina puolustamaan kutsujaansa myös taistelun tiimellyksessä. Vigilance on staattinen avainsana, joka sallii olennon hyökätä ilman täppäämistä, joten se on valmiina puolustamaan ja/tai käyttämään täppikykyjä sekä hyökkäyksen aikana että sen jälkeen.
Nyt olemme käyneet läpi kaikki Magicin ikivihreimmät ja yleisimmät avainsanat! Avainsanoja on vuosien mittaan ehtinyt kertyä jo melkoinen pino. Läheskään kaikki näistä avainsanoista ei ole aktiivisessa käytössä, eivätkä ne löydy varsinkaan uudemmista korteista. Jos törmäät tuntemattomaan avainsanaan, niin selityksen sille löydät Magic Wikistä. Samasta paikasta löydät myös täyden listauksen kaikista Magicin avainsanoista. Eikä siinä vielä kaikki, uusien sarjojen julkaisun myötä lisää avainsanoja ilmestyy tasaiseen tahtiin!
Seuraavassa jaksossa “Loitsijan polkua”
"Loitsijan polun" kuudennessa osassa tutkitaan joka värin luonteeseen tyypillisiä yksivärisiä peruspakkoja. Pian päästäänkin siis jo pelaamisen ja pakanrakennuksen makuun!
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita!