Olet saattanut törmätä Magiciin esimerkiksi Pokémon-keräilykorttipelin tai digitaalisen keräilykorttipeli Hearthstonen parissa. Vanhempi ikäpolvi muistaa Magicin jo yli kahden vuosikymmenen takaa kultaiselta 90-luvulta.
Magicista tietämättömälle voi muodostua mielikuva velhon kaapuihin verhoutuvasta salaseurasta, joka kokoontuu hämyisiin kerhotiloihin loihtimaan taikakorteilla. Todellisuudessa Magicia saatetaan tälläkin hetkellä pelata naapurisi keittiönpöydällä kirkkaan kattolampun loisteessa.
"Loitsijan polku" Magic: the Gathering -opassarjan ensimmäisessä jaksossa pureudutaan siihen, mistä Magic: the Gathering -keräilykorttipelissä on kyse.
- 1. jakso: Loitsijan polku: Mikä on Magic: the Gathering?
- 2. jakso: Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
- 3. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
- 4. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin korttityypit
- 5. jakso: Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin avainsanat
- 6. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering pakka
- 7. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Aggro ja Control
- 8. jakso: Loitsijan polku: Pakka-arkkityypit Combo ja Midrange
- 9. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Commander ja Highlander
- 10. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Standard ja Modern
- 11. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Legacy ja Vintage
- 12. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 1
- 13. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Sealed osa 2
- 14. jakso: Loitsijan polku: Esittelyssä Booster Draft
- 15. jakso: Loitsijan polku: Miten ottaa kaikki irti eri formaateista?
- 16. jakso: Loitsijan polku: Ensimmäinen Magic: the Gathering -turnaus
- 17. jakso: Loitsijan polku: Isommat Magic: the Gathering -turnaukset
- Bonus: Opas Magic: the Gathering Arenan saloihin
Miten Magic on syntynyt?
Magic: the Gatheringin on kehittänyt lautapelejä ja pelisuunnittelua rakastava Richard Garfield. Kehitteillä olevan Robo Rally lautapelinsä tiimoilta Garfield otti yhteyden pelijulkaisija Wizards of the Coastiin. Wizards arvioi pelin valmistuksen koituvan liian kalliiksi ja sisältävän turhan monia riskejä, ja Garfieldia pyydettiin kehittämään halvempi ja nopeampi peli, joka soveltuisi pelattavaksi pitempien lautapelin sessioiden välissä.
Garfield oli ideoinut ja pöytälaatikossaan säilyttänyt Magic-nimistä korttipeliä jo 80-luvulta saakka. Hänen lokeronsa olivat pullollaan muistiinpanoja ja koevedoksia ensimmäisistä korteista, säännöistä ja pelimekaniikasta. Wizards of the Coast julkaisi Magic: the Gatheringin viidentenä päivänä elokuuta 1993, ja näin maailman ensimmäinen keräilykorttipeli oli nähnyt päivänvalon.
Hauska tietää: Magicin nimeksi piti aluksi tulla Mana Clash, sillä pelkkä Magic olisi ollut liian geneerinen nimi pelille. Magic oli ehtinyt iskostua nimenä, joten Mana Clashista siirryttiin pian lopulliseen nimeen, Magic: the Gatheringiin. Magicista löytyy myös Mana Clash niminen kortti.
Mikä Magicissa viehättää?
Maailman ensimmäisenä keräilykorttipelinä Magicin kortteja ei saa ostettua peliin valmiina kokonaisuuksina kuten lautapelejä. Kortit myydään suljettuina pakkauksina, jotka sisältävät 15 satunnaista korttia. Pakkauksen ostaja ei voi siis tietää, mitkä kortit kyseinen pakkaus sisältää. Tästä johtuen korttien kerääminen ja vaihtaminen toisten pelaajien kanssa on yhtä suuri osa Magica kuin itse pelaaminen.
Suunnittelusta päävastuussa oleva Mark Rosewater kuvailee Magicia jatkuvasti muuttuvaksi peliksi, joka tarjoaa siitä kiinnostuneille rajattomat mahdollisuudet pelin tutkimiseen: jokainen pelikerta on oma uniikki kokemuksensa. Vuoden 1993 markkinoille tulonsa jälkeen Magiciin on kehitetty yli 70 laajennusta, jotka sisältävät yhteensä yli 16 000 uniikkia korttia. Uusia kortteja julkaistaan ympäri vuoden muutaman kuukauden välein. Eri korttiyhdistelmiä ja vaihtoehtoja oman pakan rakentamiseen on siis miltei loputtomasti!
Yksi Magicin menestystekijöistä on mahdollisuus pelata peliä juuri pelaajan haluamalla tavalla. Magicia voi pelata rennosti kotona omassa kaveriporukassa tai kilpaillen turnauksissa ympäri maailmaa.
Hauska tietää: Jokaisen 15 kortin Magic-pakkauksen (eli boosterin) suunniteltiin sisältävän purukumin. Idea kaatui lopulta tiukkoihin säännöksiin koskien syötäviä tuotteita.
Magic maailmalla ja Suomessa
Magicilla on maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa pelaajaa. Suurin osa pelaajista on miehiä, mutta naisten osuus on ollut viime vuosina selkeässä kasvussa. Magicia voi pelata kuka tahansa, ja pelipöydän ääressä viihtyvä pelaajakunta koostuukin aina alakouluikäisistä jo töistään eläköityneisiin pelureihin. Peliseuraa siis löytyy joka lähtöön!
Ympäri maailmaa järjestetään MagicFest-viikonloppuja, jotka koostuvat avoimesta Grand Prix -pääturnauksesta, sekä pienemmistä Magic-turnauksista. Joidenkin MagicFestien yhteydessä pelataan myös Mythic Championship, johon on kutsuttu pelin parhaat pelaajat. Grand Prix -turnausten takuu palkintopotti on 50,000 dollaria ja Mythic Championshipeissä jaetaan 500,000 dollarin edestä palkintorahaa.
Monet pelaajat myös tulevat MagicFesteille vain hengailemaan kanssapelaajien kanssa sekä vaihtelemaan ja ostamaan kortteja. Tähän toimintaan osallistuvat myös lukuisat paikalle saapuvat korttiliikkeet. Koko viikonlopun mittaisessa tapahtumassa on myös mahdollista tavata Magic-korttien kuvitusta luoneita artisteja ja nimikirjoituttaa heidän taiteilemia kortteja. MagicFestien osallistujamäärä liikkuu laskutavasta riippuen noin viiden tuhannen pelaajan molemmin puolin. Suurin Grand Prix -turnaus pelattiin Las Vegasissa vuonna 2015, ja siihen osallistui peräti 7 551 pelaajaa.
Magicia pääsee pelaamaan myös pienemmässä mittakaavassa Suomen rajojen sisällä viikoittain järjestettävissä viikkoturnauksissa ja peli-illoissa. Suomen suurin Magic-kortteihin ja turnauksiin erikoistunut Poromagia-liike tarjoaa pelaajille runsaasti erilaisia tapahtumia.
Magicin vasta-alkajille suunnattu Kasuaalikorneri kokoontuu keskiviikkoisin Poromagian liikkeessä klo 17:00 alkaen. Kasuaalikornerissa opetellaan Magicin perussäännöt ja pelataan rennossa ilmapiirissä ohjaajien johdatuksessa. Poromagia järjestää myös monenlaisia viikko- ja viikonlopputurnauksia sekä pyörittää Suomen suurinta Magic-turnaussarjaa Poro Touria. Lisätietoja Poromagian turnauksista ja tapahtumista löydät tapahtumakalenterista.
Hauska tietää: Suomalaiset ovat niittäneet menestystä Pro Toureilla (nykyinen Mythic Championship) ja löytyy Suomesta yksi maailmanmestaruuskin! Kuvassa jo sittemmin pelaajauransa lopettaneet Magicin Hall of Famen jäsen Tommi Hovi (vas.), Tomi Walamies (kesk.) ja vuoden 2008 maailmanmestari Antti Malin (oik.). Antti ei ole suinkaan lopettanut pelaamista, vaan hänet ja mestaruuspokaalin voi bongata perjantaisin Poromagian liikkeessä järjestettävissä Friday Night Magic -turnauksissa.
Loitsijan polku - opassarja Magic: the Gatheringiin
2. jakso Loitsijan polku: Miten aloittaa Magic: the Gathering?
3. jakso Loitsijan polku: Magic: the Gatheringin värimaailma
“Loitsijan polku” on Magicin opassarja, joka lähtee liikkeelle Magicin perusasioista ja etenee aina pakkojen rakentamiseen ja pelin strategioihin saakka. Uusi jakso julkaistaan joka perjantai Poromagian blogissa. Tervetuloa mukaan lumoavalle matkalle Magicin ihmeelliseen maailmaan!
Ota haltuun myös seuraavat Magic-kanavat:
Kasuaalikorneri MTG - Magicin aloittaneille ja aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan Poromagian aloittelijaystävällisistä turnauksista ja tapahtumista. Ryhmä soveltuu myös hyvin peliseuran hakemiseen ja Magic-aiheisten kysymysten esittämiseen!
Poromagia MTG - Hieman kokeneemmille Magic-harrastajille suunnattu Facebook-ryhmä. Ryhmässä tiedotetaan tulevista turnauksista, kilpailuista, tapahtumista ja Magic-tarjouksista. Ryhmässä voi etsiä myös peliseuraa ja kortinvaihtokumppaneita!