Viime viikon bänni-ilmoja odotellessa oli kaikkien tiedossa että Eldrazi-pakasta lähtisi jokin palanen. Näin ollen Eye of Uginin bännääminen ei varmaankaan tullut kenellekään yllätyksenä. Ymmärrän, että Tronifaneja Eyen bännäys harmittaa, mutta itse olin siitä todella iloinen. Olen nimittäin monet kerrat yrittänyt rakentaa erilaisia sinisiä kontrollipakkoja Moderniin, ja RG Tron on ollut aina lähes mahdoton matchup. Sitä on ollut äärimmäisen vaikeaa voittaa edes hyvillä sidejuonilla.
Kaiken lisäksi rakastamani siniset kontrollipakat saivat lisää apuja! Historian odotetuimman Modern-bännin lisäksi listalta lähtivät pois sekä Ancestral Vision että Thopter Foundry. Viime viikko oli yliopistolla tenttiviikko ja uusilla korteilla brewailu tuntui huomattavasti pänttäämistä mielenkiintoisemmalta touhulta, joten ajattelin jakaa teille pari ensimmäistä listaa, mikäli haluatte päästä testaamaan formaattia.
Tällä kertaa käsittelen Ancestral Vision -pakkoja ja yleisiä havaintoja formaatin kehityksestä. Toisessa osassa on luvassa lisää herkkua Thopter Foundry -kombojen muodossa.
Grixis Control
Ehkä luonnollisin koti Visionille on Grixis-kontrolli. Anssi edellyttää dekiltä hitauden ja nopeuden yhdistelmää. Vastaustesi täytyy olla nopeita ja halpoja, jotta ehdit sekä nostaa että pelata ylimääräiset korttisi. Sen sijaan oman game planisi tulee olla varsin hidas ja tähdätä nimenomaan pitkään peliin. Halpoja ja nopeita vastauksia on kaikista eniten punaisella ja mustalla, joten Grixis-väriyhdistelmä sopii Anssin kaveriksi kuin parmesaani pastaan.
Valitettavasti sinisten kontrollidekkien toinen ikoninen kortti, Snapcaster Mage, ei kombota kovin hyvin Anssin kanssa. Sen sijaan Goblin Dark-Dwellers kombottaa. Dekissä ei mitään erityisen luovaa ole, vaan se on yhdistelmä kyseisten värien tehokkaimpia kortteja:
4 Snapcaster Mage 2 Goblin Dark-Dwellers 2 Tasigur, the Golden Fang 1 Pia and Kiran Nalaar 4 Ancestral Vision 2 Serum Visions 1 Painful Truths 4 Lightning Bolt 4 Terminate 2 Kolaghan's Command 4 Inquisition of Kozilek 2 Thoughtseize 1 Electrolyze 2 Mana leak 2 Negate 3 Creeping Tar Pit 2 Darkslick Shores 2 Blackcleave Cliffs 3 Scalding Tarn 2 Polluted Delta 3 Bloodstained Mire 2 Steam Vents 1 Blood Crypt 1 Watery Grave 2 Island 1 Swamp 1 Mountain SB: 1 Kolaghan's Command 1 Shattering Spree 1 Vandalblast 1 Disfigure 1 Grim Lavamancer 2 Dispel 1 Bitterblossom 1 Keranos, God of Storms 3 Fulminator Mage 1 Crumble to Dust 1 Anger of the Gods 1 Kalitas, Traitor of Ghet
Sideltä löytyy vielä lisää työkaluja kaikkiin matchuppeihin. Scapeshift ja Tron lienevät ensimmäisessä pelissä jokseenkin huonoja matchuppeja, mutta Fulminator Magen pyörittäminen Kolaghan’s Commandeilla häiritsee tehokkaasti näiden dekkien mana baseja.
Lisäksi haluan nostaa esille Bitterblossomin ja Kalitaksen. Blossom on varmasti todella hyvä sidekortti toisia Anssi-dekkejä vastaan. Useimmilla ei todennäköisesti ole mitään keinoa päästä siitä eroon, eikä myöskään tarpeeksi nopeaa kelloa että pystyisi sen reissaamaan. Kannattaa toki varoa sen pelaamista alhaisessa life totalissa. Kalitas puolestaan on erinomainen sekä Burnia että Collected Company -dekkejä vastaan. Kummallakaan pakalla ei juuri vastauksia kyseiseen herraan ole. Kalitas estää Melira-kombon ihan samalla tavalla kuin se esti Standardista juuri poistuneen Rally-kombonkin, ja Fiend Hunter on aika paljon Reflector Magea heikompi vastaus siihen.
Jeskai Control
”Ei deckin tarvii voittaa nopeesti.”
-Sami Tuomi
Toinen kokeilemisen arvoinen runko Visionille on Jeskai. Tämä versio on nyssyttäjien unelma, sillä dekki ei todellakaan voita kovin nopeasti. Sen sijaan se on pakattu täyteen korttietua, countereita ja poistoa. Voiton turvaamiseen saattaa mennä jonkin aikaa, mutta roolien vaihduttua itse voittaminen on yleensä varsin ripeää. Pari pulttia päähän, flashback Snapcaster Magella, ja ajo tai kaksi Colonnadella lopettaa pelin äkkiä. Myönnettäköön, että hitaudella on myös huonot puolensa: ensimmäinen peli esimerkiksi Scapeshiftiä vastaan on varmasti tuskainen, sillä useimmissa tapauksissa relevantit counterit loppuvat kesken ennen kuin ehdit tappaa vastustajan.
4 Snapcaster Mage 1 Vendilion Clique 2 Restoration Angel 1 Keranos, God of Storms 4 Ancestral Vision 2 Serum Visions 4 Lightning Bolt 4 Path to Exile 4 Electrolyze 3 Spell Snare 2 Negate 2 Mana Leak 3 Cryptic Command 4 Celestial Colonnade 1 Desolate Lighthouse 4 Scalding Tarn 4 Flooded Strand 1 Arid Mesa 1 Hallowed Fountain 2 Steam Vents 1 Sacred Foundry 1 Watery Grave 1 Mountain 1 Plains 3 Island SB: 3 Stony Silence 1 Baneslayer Angel 2 Grim Lavamancer 1 Timely Reinforcements 1 Keranos, God of Storms 2 Dispel 2 Slaughter Games 1 Crumble to Dust 2 Geist of Saint Traft
Fetchattava Watery Grave ja siden Slaughter Gamesit ovatkin sitten korjaamassa juuri edellä mainittua ongelmaa. Nykyiset Scapeshift-listat eivät lähes ikinä pysty voittamaan Slaughter Gamesia. Crumble to Dust on tarkoitettu lähinnä Tronia vastaan, mutta sillä voi saada tsägävoittoja Scapeshiftiäkin vastaan, mikäli vastustaja joutuu pelaamaan Valakutin pöytään ennen nimikkokorttia. Steam Ventsien tai Stomping Groundien vieminen harvoin riittää, sillä useimmat listat pelaavat yhteensä kymmentä Mountainia, jolloin jäljelle jäävät 6 tekevät yleensä kahden Valakutin avustamina tarpeeksi. Tämäkin saattaa kuitenkin ratkaista pelin, jos vastustaja on discardannut yhden Mountaineistaan Izzet Charmiin, tai nostanut liian monta näistä ennen Scapeshiftiä. Kerran elämässäsi saatat jopa päästä flashbackaamaan Crumblen onnistuneesti.
Myös Geistit auttavat komboja vastaan, sillä ne nopeuttavat kelloa merkittävästi. Thopterikombojakin vastaan pystyt yleensä counteroimaan Foundryn pari kolme kertaa ongelmitta, mutta Academy Ruinsin takia vastustaja voittaa jos peli etenee tarpeeksi pitkälle. Mana basekaan ei valitettavasti kestä Tectonic Edgejä.
Geistien määrä kuitenkin nostattanee kulmakarvoja. Sen funktio on kuitenkin tässä dekissä hieman normaalista poikkeava. Et varsinaisesti yritä muuttua sidetetyissä peleissä aggressiivisemmaksi, vaan esimerkiksi muita sinisiä dekkejä vastaan tärkeämpää on se, että saat halvan hexproof miehen. Mirrorissa ei ole blockaamisen lisäksi toista tapaa päästä Geistista eroon, eivätkä blockerit yleensä pysy kovin helposti tiskissä.
Baneslayer Angel on tarkoitettu etenkin Affinityä, Burnia ja Collected Company -dekkejä vastaan. Vastustajat usein boardaavat ulos jonkunlaisen määrän poistoa, sillä ensimmäisessä pelissä ei kovin montaa tappamisen arvoista creaturea ole. Tästä syystä Baneslayer voi olla yllättävän hyvä silloinkin, kun vastustajan pakassa vaikuttaa ensimmäisen pelin perusteella olevan paljon poistoa.
Stony Silence oli jo ennestään yksi formaatin parhaista sidekorteista, sillä Affinityn tuhoamisen lisäksi se auttoi jonkin verran Tronia ja Lantern controllia vastaan. Thopter Foundryn unbännin seurauksena sillä on vielä yksi erinomainen käyttökohde lisää.
Muita huomioita formaatin kehityksestä
-Formaatti hidastuu. Ainakin alkuvaiheessa Anssi- ja Thopter Foundry -dekit ovat varmasti suosittuja, joten tullaan näkemään vähemmän lineaaristen pakkojen keskinäisiä, epäinteraktiivisia kähinöitä. Tämän koen ainakin itse positiiviseksi muutokseksi.
-Muita luonnollisia koteja Ancestral Visionille ovat mm. Faeries ja Blue Moon. Uskon, että keijukaisista on aika ajanut jonkin verran ohi, ja että Blue Moon on muita Anssi-dekkejä huonompi. Spellstutter Sprite ja Bitterblossom ovat hyviä muita Anssi-pakkoja vastaan, mutta Snapcaster ja Lightning Bolt ovat parempia lähes kaikkialla muualla.
-BG-pakkojen asema on hieman aikaisempaa heikompi Ancestral Visionin takia. Jos kuitenkin niistä pidät, suosittelen Junkkia ennemmin kuin Jundia. Pelaisin todennäköisesti versiota, jossa on jonkinlainen määrä Courser of Kruphixeja, Painful Truthseja ja Tasigureita edesauttamassa grindaamista.
-Voice of Resurgence tulee pelaamaan merkittävää roolia vihreissä pakoissa, sillä se on äärimmäisen hyvä Anssi-dekkejä vastaan. Pelaisin sitä vähintäänkin kaikissa Collected Company -dekeissä automaattisesti.
-Vihreistä korteista puheen ollen, Scavenging Oozen osakkeet nousevat jonkin verran, sillä se häiritsee hyvin Thopterikomboa.
-Scapeshift on luonnostaan hyvä Anssi- ja Thopter Foundry -dekkejä vastaan, joten senkin asema formaatissa paranee. Sen huonot matchupit, eli nopeammat lineaariset kombot, ovat myös oletettavasti vähenemässä. Viikonlopun SCG-turnauksen voittikin Scapeshift.
-Chalice of the Voidia kannattaa harkita sidekorttina. Se on hyvä mm. Burnia ja Infectiä vastaan, ja lisäksi se on 0 manan counteri kaikkiin vastustajan Ancestral Visioneihin, paitsi Grixistä vastaan.
-Jos Grixiksestä tulee suosittu niin Kolaghan’s Commandien osuus metagamessa kasvaa, jolloin yksittäisten value-artifaktien pelaamien on riski. Esimerkiksi Batterskull saattaa heiketä tästä syystä jonkin verran.
-RG Tronin rinnalle nousee todennäköisesti aiempaa enemmän sinisiä Tronipakkoja. Yksi sinisten Tronien suurimmista ongelmista oli, että RG versio oli keskinäisessä matchupissa aivan älyttömässä etulyöntiasemassa. Tämä johtui ainakin osittain juuri Eye of Uginista, sillä RG pystyi helposti etsimään silmällä Ulamogin tai Emrakulin ennen kuin sininen versio ehti tekemään mitään relevanttia. Karneja ja Wurmcoileja vastaan pystyy vielä countereilla taistelemaan, mutta Eye of Uginia vastaan ei.
Bännimuutokset astuvat Modossa voimaan keskiviikkona. Sitä odotellessa… :)
-Matti Kuisma