×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Näissä artikkeleissa käymme läpi Spiel 2014 -pelimessuilla kokeilemiamme lautapelejä, joista testaajilla ei ollut ennestään kokemusta. Arviot perustuvat yleensä yhteen pelikertaan ja porojen ensivaikutelmaan kustakin pelistä. Reissuraportin ja muut peliarviot löydät täältä.

Golem Arcana

Julkaisija: Harebrained Schemes
Pelaajamäärä: 2
Ikäsuositus: 14+
Kesto: 45 minuuttia
Teema: Fantasia
Perusmekaniikka: Miniatyyripeli, Action Point Allowance
BoardGameGeekKliks!
Tuotelinkki: Kliks!

Golem Arcana oli ehkäpä messujen valovoimaisin katseenkääntäjä. Pegasus Spielin ison messuosaston ohi kulkiessa pysähdyimme jo tiedustelukierroksella seuraamaan kummallista figupeliä, jonka apuna oli tv-screeneja ja tablettitietokoneita. Keskittyneet pelaajat sohivat valmiiksi maalattuja muovifiguja vähän valomiekan kahvaa muistuttavalla ohjaimella, katsahtivat sitten näyttöön ja tämän jälkeen pelaajasta riippuen joko hurrasivat, tai manasivat. Änkesimme jonoon kokeillaksemme tätä erikoisuutta.

Demottajan nopeasta briiffistä kävi ilmi, että peli yhdistelee digitaalista ja analogista pelaamista uudella tavalla. Siinä lautapelaamisen sosiaalinen ja käsinkosketeltava viehätys yhdistyy videopelaamisen dynamiikkaan ja kehityskelpoisuuteen. Pelissä valtavat velhojen ja velhottarien ohjaamat Golem-olennot käyvät rähisemään keskenään Eretsu-valtakunnan kohtalosta. Nyökyttelimme kiinnostuneina, saisiko nyt pidellä sitä valomiekkaa?

Kävi ilmi, että kapula olikin eräänlainen osoitinkynä, jolla kontrolloitiin pelilaudan ja TDI-sovelluksen (Tabletop Digital Interfacen) yhteistoimintaa. Esimerkiksi laatoista koostuvaa modulaarista kenttää osoittamalla ruudulle avautui näkymä taistelukentästä ja eri Golemien sijainnista kentällä. Siirtäessämme kynän koskemaan Golem-figuurin alustaa, aukesi näytölle sen säännöt ja profiili, tähän mennessä kärsitty vahinko ja erilaiset kyvyt. Jokaisella Golemilla oli myös oma pieni korttinsa, jossa oli vastaavat infot, mutta kortin eri osia klikkaamalla sai näytölle vielä perusteellisemmat tiedot esimerkiksi kustakin hyökkäyksestä. Olimme aika pyörällä päästämme, onko jotain näin siistiä?

Pian päästiin taisteluun kolme Golemia kolmea vastaan. Pelaajalla on joka vuoro käytössään Action Pointeja, joita voi käyttää Golemien liikuttamiseen ja vihollisen satuttamiseen. Kun Golemin valitsi käyttöönsä osoittamalla kynällä sitä tai sen korttia, näytti Padisovellus kentällä erivärisenä, mihin ruutuun sen olisi mahdollista tällä vuorolla liikkua. Kynässä olevaa nappia painamalla tehtiin päätös toiminnasta, action resolvattiin ja figun sai siirtää uuteen sijaintiin kartalla. Mageeta!

Demottaja kertoi sovelluksen simuloivan nopanheittoja ja että eri hyökkäysten osumistodennäköisyys riippui käytettävästä ominaisuudesta ja kohteen vikkelyydestä. Pelaajan valitessa hyökkäyksen kortista ja osoittaessa sitten kohteeksi kaavailemaansa vihollishirviötä, laski pelisovellus näytölle osumistodennäköisyyden. Prosenttilukuja saattoi siis vertailla eri kohteiden ja hyökkäysten välillä ja tehdä sitten parhaan päätöksen kuhunkin tilanteeseen. Kun ominaisuuden oli käyttänyt, se meni kuitenkin eräänlaiseen lepotilaan, josta sen aktivoiminen pian uudelleen maksoi enemmän Action-pisteitä. Näin samaa hyökkäystä ei voisi käyttää kaiken aikaa, vaan ominaisuuksien käyttöä tulisi suunnitella etukäteen.

Itse pelattavuus oli todella hyvä ja kynän tarkkuus aika uskomaton. Alle peukalonkynnen kokoista, kortissa olevaa hyökkäyslogoa klikkaamalla liike avautui tablettiruudulle käyttöön ja iskun sai kohdistaa osoittimella haluamaansa kohteeseen. Lisäksi pelin eri komponenttien tökkiminen kynällä oli hauskaa, sillä niistä avautui aina tabletille jotain relevanttia dataa. Kun vihollisiin sai lyötyä tarpeeksi vahinkoa, otettiin figuuri pois pöydältä. Välissä tuntui hassulta joutua itse siirtämään hahmoja, kun kynän käyttö tuntui niin intuitiiviselta ja tehokkaalta.

Mukiloituamme toisemme heikkoon happeen demottaja kertoi pelin lisäominaisuuksista. Sen lisäksi, että Golemeilla on omat ominaisuutensa, niitä ohjastavilla Sorceroreillakin on merkitystä. Tässä vaiheessa huomasimme katsoa, että figuureissa tosiaan oli myös pienet ihmishahmot kuvaamassa jättihirviöitä paimentavia velhoja. Näillä voisi aktivoida manariippuvaisia taikavoimia, joilla saisi myös kutsuttua taistelun jumalhenkiä auttamaan sotimisessa. Manaa taas saisi kerrytettyä tietyillä kyvyillä ja lisäksi sitä kertyisi käyttöön aina pelaajan menettäessä Golemin. Pelitilanne tuntui siis tasapainottuvan vähän väliä, toisen pelaajan joutuessa altavastaaja-asemaan menetettyään Golemin tämä saisi käyttöön taikavoimaa ja potentiaalia vastaiskuun. Ajatus tuntui järkevältä!

Pintaraapaisu peliin oli mielenkiintoinen, mutta siihen olisi hauskaa perehtyä tarkemmin. Pelin aikana huomasimme, että esimerkiksi pelilautaan piirretyillä kallioilla oli vaikutusta liikkeeseen ja siihen, miten esimerkiksi ampumahyökkäyksin pystyi tähtäämään vihollisfiguja. Lisäksi demottaja kertoi peliä pelattavan myös skenaariopohjaisesti, eikä ainoastaan tapa ja hallitse -meiningillä. Golem Arcanaan tuotettavissa oleva materiaali tuntuu ylittävän tavallisen lautapelin rajat ja sen ainoaksi varjopuoleksi tuntuikin pohdinnoissamme jäävän tabletin tarve. Innovatiivinen peli jätti tahtomaan lisää ja annamme sille arvosanan 9! 

Suuri, modulaarinen pelialusta Golem-hirviöiden temmellyskenttänä. Karttaa voi laajentaa erillislaatoilla ja kasvattaa vaikka isommankin moninpelin mittoihin!

Ostettaessa valmiiksimaalatut figut on tehty muovista ja niihin on veistelty myös Golemeita ohjaavat Sorcerorit.

Pelivälineenä toimii tarkka kynäosoitin jota vaihdellaan pelaajalta toiselle vuorojen välissä.

Muovipintaiset kortit näyttivät tavallisilta, mutta osoittamalla symboleita kynällä eri ominaisuuksien ja esimerkiksi liikkumisen speksit avautuivat näytölle tarkasteltavaksi. 

Juho hyökkää! Hyökkäys valitaan kortista tai ruudulta.

Sitten osoitetaan kohdetta, jolloin sovellus laskee osumisen todennäköisyyden verraten osaa ottavien Golemien kykyjä. Kynällä voi osoittaa vaikka jokaista vihulaisfigua vuorotellen ja verrata, mihin olisi paras tsäänssi osua.

Kun päätös on tehty, painetaan kynässä olevaa nappia vahvistukseksi. Sitten vahingot toteutuvat, isku näkyy tabletilla ja jonkun elämäpisteet vähenevät! Kun hahmon energia kuluu loppuun, se katoaa kartalta ja figu nostetaan sivuun.

Peli siis yhdistelee eri ominaisuuksien potentiaalien ymmärtämistä, sekä Action Allowance -pisteiden tehokasta käyttöä. Liikkeellä ja sijoittumisella liittolaisiin, vihollisiin ja pelilautaan merkittyihin maastonmuotoihin nähden on iso merkitys.

Lähitaistelu! Figut ovat kovaa tekoa ja niiden pitäisi olla tavallisessa pelikäytössä tuhoutumattomia.

Peliin perehtyessä tulisi ottaa huomioon myös eri velhohahmojen ja mystisten jumalolentojen kyvyt. Opittavaa siis piisaa ja Golem Arcanan yksinkertaisen kuoren sisältä paljastuikin täysimittainen, addiktoiva strategiapeli.