Vuoden 2018 toinen Masters-setti on tällä tietoa linjansa viimeinen. Perjantaina 7.12. julkaistava Ultimate Masters kokoaa kattavan annoksen uudelleenjulkaisua kaipaavia kortteja ja on Commander-pelaajille suorastaan aikainen joululahja!
Ultimate Mastersin todellinen jättiyllätys on box topperit, eli erikoispainokset neljästäkymmenestä (pääosin) raresta ja mythicistä. Käytännössä kaikki niistä kelpaavat Commanderiin paremmin kuin hyvin, tarjoillen varsinkin keräilijöille upeita versioita monesta suositusta komentajasta.
Tässä setissä tulee kuitenkin paljon muitakin kortteja, jotka on hyvä nostaa esille. Tällä kertaa tehdäänkin kummallinen TOP15 -lista Ultimate Mastersin parhaista Commander-korteista, joista ei ole saatavilla box topper versiota
15 -Back to Basics
Back to Basics on hyvin mielenkiintoinen kortti. Se on nähnyt viimeisen julkaisunsa Urza's Sagassa, eli sen saatavuus on tähän mennessä rajoittanut kortin pelaamista. Koska Commanderissa pelataan usein monivärisiä pakkoja, Back to Basics on monosiniselle kontrollille täydellinen lisä. Se toimii toki myös useamman värin pakassa, kunhan tietää mitä sen kanssa on tekemässä. Uusia ystäviä sillä ei ainakaan saa aikaiseksi. Back to Basics on niitä kortteja, joilla kalastetaan vastustajilta poistoa. Kolmen manan sijoitus siihen, että vastustaja käyttää yhden harvoista korteistaan, joilla enchantmentistä pääsee eroon ei ole todellakaan liikaa. Ja jos Back to Basics jääkin pöytään? Vielä parempi.
14 -Daybreak Coronet
Voltron-komentajien ikisuosikki, joka julkaistu aiemmin Modern Masters 2015:sta, sekä Future Sightissa. Kun on tarkoitus laittaa kaikki munat samaan koriin ja lopettaa vastustaja oman komentajan yhdellä iskulla, Daybreak Coronet on äärimmäisen hyvä lisä pakettiin. Bonuksena mainittakoon, että Coronetin saa takaisin kentälle hautausmaalta vaikkapa Sun Titanilla.
13 -Containment Priest
Alkujaan julkaistu vuoden 2014 Commander-pakoissa. Containment Priest toimivuus pohjautuu mm. Commanderin suosituimpia värejä vastaan pelaamiseen. Se estää ns. blinkkauksen, sekä rekursion - ainakin kriittisessä pisteessä. Bonuksena sen saa kuitenkin takaisin pöytään esimerkiksi Reveillarkilla (mukana Ultimate Mastersissa) tai Alesha, Who Smiles At Deathilla. Containment Priestia kannattaakin ajatella eräänlaisena Essence Scatterina valkoiselle, joka tuo mukanaan myös 2/2 creaturen.
12 -Seize the Day
Tämä kortti on julkaistu aiemmin vain Odysseyssa, eli siitä on jo todellakin vierähtänyt aikaa. Tällä kertaa se saadaan siis myös modernilla kehyksellä. Jos Containment Priest oli counterspell valkoiselle, niin Seize the Day toimii tavallaan Temporal Manipulationina (tämäkin löytyy tästä setistä, oikeinpa box topperina), eli uutena vuorona. Aggropakkojen ongelma Commanderissa on tunnetusti puhdin loppuminen kesken. Seize the Day antaa kahdesti uuden hyökkäysvuoron, eli juuri sen mitä aggro haluaa tehdä. Sen lisäksi se antaa uuden main phasen, josta on comboilijoille selvää etua.
11 -Fecundity
Fecundity julkaistiin viimeksi Commander 2013:sta ja sitä ennen Eight Editionissa. Tilausta tällekin siis selvästi oli. Mutta että uusi kortti saatiin vielä Therese Nielsenin taiteella?! Aivan mahtava lisä loistavaan korttiin. Seize the Dayn tavoin Fecundity on keskittynyt erityisesti aggron tukemiseen. On kuitenkin myönnettävä, että ainakin itse harmittelen ettei sitä pääse pelaamaan Nekusar, the Mindrazerin komentamassa pakassa. Ehkä pitäisi puhua peliporukka ympäri testaamaan taas vaikka Two-Headed Giantia...
10 -Woodfall Primus
Alkujaan Shadowmoorissa julkaistu Woodfall Primus on saanut uusintajulkaisun tätä ennen vain Modern Mastersissa. Se vaatii aivan liikaa manaa toimiakseen oikeastaan muissa pakoissa kuin monovihreissä itsenäisesti, mutta Primusta pelataankin enimmäkseen pakoissa, joissa sitä ei pelata kädestä. Jos sen saa kerran pöytään, on hyvin mahdollista, että sen Persist-ominaisuutta pääsee kiertämään ja pitämään pöydässä hirviön, joka tuhoaa tarvittaessa minkä tahansa non-creaturen. Itse tietenkin rakastan paitsi isoja hirviöitä, myös monovihreää, joten kenties nyt on tullut aika hankkia Woodfall Primus omiinkin kokoelmiin.
9 -Fauna Shaman
Aiemmin ainoastaan M11:sta julkaistu Fauna Shaman kaipasi kipeästi uudelleenjulkaisua. Se on omiaan tekemään pakastaan virtaviivaisemman vaihtamalla vähemmän tarpeellisen hirviön vaikkapa Craterhoof Behemothiin ratkaisevalla hetkellä. Fauna Shaman toimii erityisesti elf-pakoissa, mutta kenties vielä paremmin pakoissa, jotka nojaavat myös hautausmaan käyttöön. Sillä mikäpä esimerkiksi Merenille tai Karandorille mukavampaa, kuin juuri tarvittavan kortin hakeminen pakasta ja hautausmaan ruokkiminen mahdollisesti toisella avainkortilla.
8 -Glen Elendra Archmage
Aiemmin julkaistu vain Modern Mastersissa ja Eventidessa. Glen Elendra Archmage on Woodfall Primuksen tapaan kortti, jota voi oikealla combolla kierrättää pöydässä tarpeen mukaan niin paljon kuin haluaa. Vertailukohtaansa relevanteimmilla creature typeillä ja huomattavasti halvemmalla casting costilla se sopii huomattavasti useampaan pakkaan. Arkkimaagi on myös saanut uuden upean taiteen Karl Kopinskilta.
7 -Gamble
Gamble on julkaistu Eternal ja Vintaga Masters -seteissä alkuperäisen Urza’s Saga julkaisun ohella. Se on niitä kortteja, jotka pistävät miettimään, että haluaako niitä oikeasti käyttää. Commanderissa punaisen mahdollisuudet tutoroimiseen ovat kuitenkin äärimmäisen rajalliset, joten pieni uhkapeli varmasti kannattaa.
6 -Anger
Anger on nähnyt uudelleenjulkaisun pariin otteeseen Commander-tuotteissa alkuperäisen Judgement-julkaisunsa jälkeen, mutta vihdoin peleihin saadaan lisää tätä (mielestäni) paremmalla taiteella siunattua korttia. Alkujaan Venser vs. Koth duel deckeissä julkaistu elementaalisempi taide vie helpon voiton kiukkuisesta kääpiöstä. Anger on helposti yksi punaisen pelatuimpia kortteja, koska mikä onkaan sen hauskempaa kuin hyökkääminen heti ja arvaamatta.
5 -Entomb
Entombia on viime aikoina julkaistu uudelleen useampaan otteeseen (mm. Amonkhet Invocation). Se on yksi mustan pelaituimpia kortteja Commanderissa. Mustan pelaaminen ilman hautausmaan hyväksikäyttämistä on varmasti mielenkiintoinen haaste, mutta peruspelaamisen kannalta se on ehdoton hankinta Commander-kokoelmiin.
4 -All is Dust
Melko hiljattain Modern Masters 2015:sta uudelleenjulkaistu All is Dust kuuluu eittämättä jokaisen Commander-pelaajan kokoelmiin. Se saattaa olla kallis pelata, mutta se on myös niitä harvoja kortteja, jotka käytännössä tyhjentävät koko pöydän ja joita voi pelata varmuuden vuoksi pakassa kuin pakassa - riippuen tietenkin oman peliporukan yleisestä pelinopeudesta.
3 -Phyrexian Tower
Phyrexian Towerin uusintajulkaisua on odotettu ja pitkään. Paperiversiona ainoastaan Urza’s Sagassa julkaistu kortti on aivan mieletön. Phyrexian Towerin yksi vertailukohteista, Ashnod’s Altar, on varmasti Commanderin yksi pelatuimpia kortteja. Phyrexian Tower ei ehkä tee kahta väritöntä manaa, mutta tuskin ketään haittaa kaksi mustaa manaa? Tower toki vaatii aktivointia ja oman hirviön uhraamisen, mutta tästähän mustat hautausmaata hyödyntävät pakat vain hyötyvät, tai saavat jopa jonkinlaiset kombo/synergiamoottorit käynnistettyä!
2 -Thespian’s Stage
Ainoastaan Gatecrashissa julkaistu Thespian’s Stage ei ehkä ole Ultimate Mastersin näyttävimpiä kortteja, mutta se on kuitenkin väistämättä Commanderin kannalta käyttökelpoisimpia kortteja. Vastustajalla on aiemmin mainittu Phyrexian Tower? No niin on sinullakin. Vastustaja pelaa box topper version Dark Depthsistä? No hyvä on, et saa yhtä näyttävää korttia pöytään, mutta toisaalta saat Thespian’s Stagella suoraan kyseisen ländin ja sen päälle välittömästi Marit Lagen. Sitten ei muuta kuin vaikkapa Mirror Gallery pöytään ja Lageilemaan. Thespian’s Stage on äärimmäisen monikäyttöinen kortti, joka toimii todella hyvin pakassa kuin pakassa. Se olisi voinut helposti olla myös ykkössijalla, mutta sen valtaa täysin oikeutetusti...
1 -Phyrexian Altar
Oikeastaan kaikki se mitä Phyrexian Towerista oli sanottavaa, pätee myös Phyrexian Altariin. Ainoastaan sillä poikkeuksella, että sitä voi pelata missä tahansa pakassa. Tolarian Community Collegen Professori sai spoilata tämä kortin ja hän teki kymmenen combon videon (linkki YouTubeen) Alttarista Commanderia ajatellen. Väistämättä Ultimate Mastersin paras kortti Commanderia ajatellen - ainakin jos box toppereita ei lasketa, ja kenties, vaikka laskettaisiinkin.
Siinä tämänkertaiset suositukset, viisitoista todella kovaa korttia Commanderiin. Ja näiden päälle vielä melkein neljäkymmentä todella herkullista korttia, joista on mahdollisuus vielä saada äärimmäisen upeat box topper -versiotkin. Itse tulen ainakin vähintäänkin hankkimaan Eternal Witnessin kauniin box topperin!
Lauri Maijala