Pikaopas Shadows over Innistrad limitediin
Hei taas!
Shadows over Innistrad prellut alkavat huomenna, joten ajattelin vinkata teille alustavia arvioita limited-formaatista. Itse en valitettavasti pääse paikalle, mutta toivottavasti teille on näistä neuvoista hyötyä. Shadows vaikuttaa ainakin toistaiseksi todella mielenkiintoiselta setiltä niin limitedin kuin standardinkin kannalta.
Uutta formaattia tarkastellessa keskityn itse erityisesti commoneiden laadun tarkastelemiseen. Värin hyvyys tai huonous yleisellä tasolla riippuu todella paljon enemmän niistä kuin pommimythiceistä, vaikka jälkimmäiset usein ohjaavatkin vahvasti sealed poolin rakentamista. Sealedissäkin tosin pakan haluaa useammin rakentaa väreille missä on runsaat vahvat commonit mutta ei pommeja, kuin sellaisille missä on pari pommia mutta heikot commonit.
Sen sijaan, että kävisin läpi kaikki kortit, nostan esille jokaisen värin parhaita commoneita. Niiden tarkasteleminen kertoo mielestäni varsin paljon. Lisäksi kerron yleisiä huomioita väreistä ja että millaisia trickejä näillä on. Aluksi meinasin kommentoida vain trickejä, jotka ovat omasta mielestäni hyviä, mutta faktaa on että prelluissa näkee aina jokseenkin, krhm, mielenkiintoisia pakanrakennusvalintoja. Eikä siinä mitään, uusien korttien arvioiminen ei todellakaan ole mitenkään helppoa. Jos joku päätyy lukemaan tämän artikkelin parin kuukauden päästä, voi todennäköisesti naureskella sille kuinka pihalla olen itse ollut.
Valkoinen
1 - Dauntless Cathar
2 - Puncturing Light
3 - Angelic Purge
4 - Apothecary Geist
5 - Unruly Mob
Dauntless Catharilla on jo alkuperäisetkin statsit pelikelpoiset, mutta kuolemansa jälkeen se tuo lisäksi korttietua. Vahva peukku tälle kortille. Sen jälkeen laatu kuitenkin tippuu reilusti.
Fiilispohjaisen tarkastelun perusteella setissä vaikuttaisi olevan normaalia vähemmän isoja miehiä ja enemmän pieniä. Näin ollen Puncturing Light on normaalia parempi. Siinä on kuitenkin omat merkittävät riskinsä. Etenkin combat trickejä vastaan se on usein todella heikko, olettaen että vastustaja tietää mitä tekee. Toki, jos vastustaja pelaa hätäisesti trickin aukinaisia manoja päin, voit myös päästä todella hyville. Se, että kortti on pakko pelata nimenomaan combatissa, on myös selvä miinus. Kontrolloiviin pakkoihin Puncturing Light sopii selvästi paremmin kuin aggressiivisiin.
Ensimmäinen Angelic Purge on todennäköisesti aina hyvä paniikkinappula olla olemassa pommien poistamiseen, mutta kovin montaa niitä ei voi pelata. Apothecary Geist ja Unruly Mob ovat molemmat hieman keskinkertaista parempia, ja molempien arvo riippuu myös muista korteistasi. Unruly Mobia varten pakassa on ehdottomasti oltava tarpeeksi creatureita. Formaatti vaikuttaa tosin keskimääräistä hitaammalta ja hyviä kakkosdroppeja on keskimääräistä vähemmän, joten uskoisin että Mobi mahtuu useimmiten pakkaan.
Combat trickeinä mainittakoon Survive the Night ja Strength of Arms. Survive the Night kuuluu juuri niihin kortteihin, joita en itse kovin mielelläni pelaisi. Se on hitaahko, eikä efekti vaikuta erityisen vahvalta. Strength of Armsista sen sijaan pidän paljonkin. Kovin montaa en pelaisi, mutta ensimmäinen mahtunee yleensä pakkaan, vaikka et pelaisi yhtään equipmenttia. Huomionarvoista tosin on, että kortti on merkittävästi parempi aggressiivisessa pakassa.
Yleisesti ottaen valkoisen commonit ovat varsin keskinkertaisia, enkä usko sen olevan erityisen hyvä väri tässä formaatissa.
Sininen
1 - Sleep Paralysis
2 - Niblis of Dusk
3 - Just the Wind
4 - Silent Observer
5 - Drownyard Explorers
Parhaan commonin paikkaa pitää selkeästi Sleep Paralysis. Kohtuuhintainen poisto, joka osuu käytännössä mihin vaan, on aina tervetullut mihin tahansa pakkaan. Muiden korttien arvo sen sijaan riippuu todella paljon pakkasi tyylistä. Tyhjiössä näistä parhaana pidän Niblis of Duskia, mutta se menettää merkittävän osan arvostaan kontrolloivassa pakassa, sillä se ajaa paljon paremmin kuin blokkaa. Silent Observer ja Drownyard Explorers puolestaan eivät tule kovinkaan usein ajamista harrastamaan, mutta ovat kontrolloivassa pakassa hyviä roolipelaajia. Just the Wind on sen sijaan hyvä lähinnä aggressiivisessa tai madness-teemaisessa pakassa.
Just the Windin lisäksi combat trickiksi voidaan laskea Jace’s Scrutiny. Tätäkään en kuitenkaan kovin mielelläni itse pelaisi. Se ei esimerkiksi koskaan auta treidaamaan ylöspäin.
Yleisvaikutelma sinisestä väristä on heikohko. Kortit eivät muutenkaan ole erityisen innostavia, ja lisäksi pelaavat vielä keskenään täysin eri suuntiin. Pidän tätä toistaiseksi setin heikoimpana värinä.
Musta
1 - Dead Weight
2 - Murderous Compulsion
3 - Crow of Dark Tidings
4 - Ghoulcaller’s Accomplice
5 - Rancid Rats
Musta sen sijaan vaikuttaa setin parhaalta väriltä. Edellä mainittujen värien kanssa joutui vähän yrittämään että saisi viisi esille nostamisen arvoista commonia täyteen, mutta mustalla niitä on reilusti enemmän. Lisäksi kortit pelaavat vielä hyvin yhteen, sillä ne ohjaavat kaikki midrangen tai kontrollin suuntaan.
Dead Weight ja Murderous Compulsion ovat molemmat erinomaisia poistoja. Compulsion olisi hyvä kortti ilman madnessiäkin! Dead Weight on kuitenkin helposti sijalla yksi, sillä se on yksinkertaisesti todella manatehokas kortti. Ja kuten Puncturing Lightin kohdalla tuli mainittua, setissä vaikuttaisi olevan normaalia enemmän pienehköjä miehiä, joihin se osuu.
Crow, Accomplice ja Rats ovat puolestaan kaikki laadukkaita äijiä. Crow’n alhainen toughness on toki ongelma spirit tokeneita vastaan, mutta neljän kortin millaaminen enabloi todella hyvin sekä deliriumia että Macabre Waltzia. Waltz puolestaan muuttuu madness-korttien kanssa todella hyväksi. Se on tosin jokseenkin hidas, joten kovin montaa niitäkään ei voi pelata. Ensimmäisen kuitenkin laittaisin lähes aina pakkaan. Rikolan Rotista mainittakoon, että skulk on kyseisellä kortilla poikkeuksellisen turha. En muista kovin montaa kertaa ajaneeni Typhoid Ratsilla niin, että vastustaja olisi halunnut sitä blokata millään muulla kuin 1/1 tokeneilla, joihin tämäkin pysähtyy.
Edellä mainittujen lisäksi myös Farbog Revenant, Twins of Maurer Estate ja Throttle ovat hyviä commoneita. Twinsin arvo toki riippuu paljon madness enablerien määrästä.
Varomisen arvoisia instantteja on Throttlen lisäksi vain Grotesque Mutation, joka ei ole kovin hyvä kortti eikä edes sovi muiden mustien korttien kanssa samaan kontrolloivaan tyyliin. Ei jatkoon.
Punainen
1 - Fiery Temper
2 - Voldaren Duelist
3 - Howlpack Wolf
4 - Gatstaf Arsonists
5 - Tormenting Voice
Punaisen kortit ovat vähemmän yllättäen selkeästi painottuneita aggressiiviseen suuntaan. Sekä Duelist että Wolf haluavat ehdottomasti kääntyä poikittain. Fiery Temper on helposti punaisen paras kortti, ja madnessin kanssa äärimmäisen hyvä.
Gatstaf Arsonists on tavallinen mutta tarpeellinen kinkku. Transformattu muoto on mana costiin nähden erinomainen, mutta harmillisesti sen flippaamiseksi täytynee useimmissa tapauksissa passata vuoro tekemättä itse mitään.
Haluaisin kovasti mahduttaa joko Sanguinary Magen tai Ember-Eye Wolfin listalle, sillä aggressiivisissa pakoissa kakkosen dropit ovat äärimmäisen kriittisiä. Kumpikaan ei kuitenkaan ole kovin hyvä kortti. Tämä on mielestäni sellainen asia, jonka takia väri saattaa käytännössä osoittautua selkeästi huonommaksi kuin miltä se ensi alkuun näyttää.
Kunniamaininta menee tällä kertaa Reduce to Ashesille. Se on kuin Sleep Paralysis, paitsi että: a) se ei tapa ihan kaikkea b) se saattaa kusta trickeihin ja c) se on kalliimpi. Lähes yhtä hyvä siis!
Trickeinä punaiselta löytyy Rush of Adrenaline ja Uncaged Fury. Yhden toughnessin lisäys on combat trickille yksinkertaisesti liian vähän ilman double strikeä, joten Rush ei pääse millään ilveellä jatkoon. Tämä koskee myös Grotesque Mutationia. Älä pelaa kumpaakaan. Fury puolestaan on ihan kelvollinen, vaikkakaan ei erityisen innostava kortti. Aggressiivisessa pakassa se toimii monesti finisherinä, sillä 4-5 damagea lisää saattaa hyvin ratkaista pelin. Joku tulee joskus jossain elämään unelmaa ja pääsee pelaamaan Furyn läpi päässeelle Ember-Eye Wolfille runsaiden pumppumanojen kera.
Vihreä
1 - Rabid Bite
2 - Byway Courier
3 - Quilled Wolf
4 - Solitary Hunter
5 - Thornhide Wolves
Rabid Bite nousee esille selvänä ykkösenä. Ketään ei yllättäne, että laadukkaat poistot nousevat näissä rankingeissa kärkeen. Byway Courier, Quilled Wolf ja Solitary Hunter ovat kaikki alkustatseiltaan kohtuullisia, minkä lisäksi niillä on kaikilla jokin hyödyllinen ability. Hyviä kahden manan kavuja ei ole formaatissa mitenkään liikaa, ja 6/6 on formaatissa todella iso, joten Quilled Wolfin pitäisi ehkä olla yhtä pykälää korkeammalla. Solitary Hunterilla on transformattuna todella vahvat statsit, mutta näiden korttien flippaaminen on jälleen kerran varsin vaikeaa. Thornhide Wolves puolestaan on tavallinen peruskinkku. Se ei ole leikkikentän fiksuin kaveri, mutta pystyy koollaan kyykyttämään pienempiä ja tyhmempiä kavuja.
Kunniamaininnat Vessel of Nascencylle ja Moldgraf Scavengerille, joiden hyvyyttä en oikein osaa arvioida. Vessel on varmaankin setin paras enableri deliriumille, mutta ilman useita delirium-kortteja en sitä pelaisi. Setin muiden hyvien korttien joukossa on runsaasti kahden ja kolmen powerin creatureita, joten pelkkänä 0/4:kin Scavenger saattaa olla pelikelpoinen. Pakassa, jossa on useita delirium-enablereita, se saattaa kasvaa tarpeeksi usein halvaksi 3/4:ksi ollakseen oikeasti hyvä. Sen arvo varmasti riippuu todella paljon muista pickaamistasi tai avaamistasi korteista. Alustava arvioni kuitenkin on, että deliriumin saaminen ei ole tarpeeksi yleistä, jotta kortti olisi kovin hyvä.
Trikkeinä vihreältä löytyy Aim High, Confront the Unknown ja Might Beyond Reason. Parhaana pidän Aim High’ta. Jos pakassasi ei ole muita investigate-kortteja, vaivaa Confrontia sama ongelma kuin Grotesque Mutationia ja Rush of Adrenalinea. Might Beyond Reason on puolestaan kalliina korttina altis kaiken maailman poistoille ja bounceille. Aggressiivisessa pakassa se on kuitenkin välillä hyvä, vaikka niissä delirium jääneekin haaveeksi. Optimitilanne Mightille on joka tapauksessa se, että pääset antamaan counterit blokatulle creaturelle joka selviää combatista.
Yleistä
Kaiken kaikkiaan formaatti vaikuttaa hieman tavallista hitaammalta ja parhaat creaturet sopivat paremmin valuen grindaamiseen kuin aggressiivisuuteen. Punaiset commonit ovat tosin tästä poikkeuksia. Musta vaikuttaa vahvimmalta väriltä ja sininen heikoimmalta, mutta toisaalta ne vaikuttaisivat sopivan myös hyvin yhteen. Mustan poistot ja Rancid Ratsit kaipaavat tuekseen korttietua, jota muun muassa Drownyard Explorers tarjoaa. Lisäksi siniseltä saa arvokasta evaasiota.
Monen kortit hyvyys tai huonous riippuu paljon muista korteista. Tämä on yleensä mielenkiintoisen formaatin merkki. Esimerkiksi deliriumin ja madnessin kanssa on tasapainoteltava enablereiden ja teemakorttien välillä. Teemat toimivat luonnollisesti sitä paremmin, mitä enemmän on niihin liittyviä kortteja.
Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi suosittelen myös avaamaan prellupoolista Archangel Avacynin, joka on mielestäni setin paras kortti.
Hyvää prelluviikonloppua kaikille!
-Matti Kuisma