Kymmenes From the Vault julkaistaan 24.11. Tällä kertaa teemana ovat kaksipuoliset transform-kortit. Ennen virallisen sisällysluettelon julkaisua keskustelu pakkauksen sisällöstä oli melko vivahteikasta. Edellisiin From the Vaulteihin verrattuna tälle tuotteelle ei koettu löytyvän tarpeeksi sisältö. Onneksi tälläkin kertaa oltiin (ainakin osittain) väärässä.
Rohkeana, ja kenties hieman arvaamattomana tekona, Wizards julkaisee tässä pakkauksessa uudelleen kaikki Magic Originsin kaksipuoliset planeswalkerit. Ja kyllä, mukana on myös Jace, Vryn’s Prodigy.
Mitä muuta pakkauksesta löytyy? Tällä kertaa voisimme tarkastella poikkeuksellisesti kaikkia tuotteen kortteja ja tietenkin jälleen Commanderin näkökulmasta.
**
Archangel Avacyn voisi jo itsenään toimi komentajana, mutta tyypillisimmillään sitä pelataan osana pakkaa. Yllättäen pelattuna se pelastaa oman pöydän massatuholta ja pitää sen jälkeen puolustusta yllä suhteellisen hyvin. Vaikka valkoisella on muitakin tapoja pelastaa massatuholta, tämä Avacyn osaa myös tarpeen vaatiessa putsata pöydän.
Avacynin muuttuessa arkkienkelistä puhdistajaksi se tekee kolme vahinkoa kaikkiin muihin olentoihin ja pelaajiin, mikä sinällänsä ei ole paljoa. Onneksi punaisella on kuitenkin keinoja tuplata tuo vahinkomäärä tarvittaessa useampaankin kertaan. Tämä enkeli ei ehkä ole kaikkein yleishyödyllisin tai kilpailuhenkisin tuotteen korteista, mutta sen pisteet nousevat mielenkiintoisuudesta ja erilaisuudesta.
**
Arguel’s Blood Fast on varmasti juuri se kortti, jota kukaan ei odottanut näkevänsä tässä tuotteessa. Ixalanin transform-korteista moni olisi varmasti oikeuttanut paikkansa paremmin, mutta Blood Fast lieneekin mukana lähinnä tasapainottamassa tuotteen väriskaalaa. Arguel’s Blood Fast toimii ikivihreän Greedin tavoin ja antaa mustan nostaa kortteja nimellistä maksua vastaan. Huomattavan tästä tekee se, että sen pöytään pelaaminen on Greediä halvempaa, vaikka aktivoiminen maksaakin manassa hieman enemmän.
Tämän kortin kääntäminen Commanderissa on käytännöllisesti katsoen mahdotonta. Saattaa toki tulla tilanne, jossa Blood Fast kääntyy. Mutta väittäisin melkein, ettei sen tarjoama nimellinen lifegain auta pelastamaan pelaajaa enää siinä vaiheessa. Enemmänkin sanoisin, että se yksi ylimääräinen kortti olisi todennäköisesti auttanut enemmän. Nopeasti pöytään saatavana kortinnostostrategiana Blood Fast toimii, mutta parempiakin vaihtoehtoja toki löytyy.
**
Arlinn Kord, jälleen yksi mielenkiintoinen Gruul Planeswalker loputtomalta tuntuvassa listassa hahmoista, jotka eivät, syystä tai toisesta, saa uutta versiota. Ihmissusi-tribaaleihin Kord tietenkin kuuluu, mutta sen +2 ominaisuus, joka antaa creaturelle paitsi hasten myös vigilancen, tekee Kordista selvästi pelattavan. Gruul haluaa usein lyödä lujaa ja mahdollisesti yllättäen.
Yhden 2/2 suden tuottaminen Kordin muuttamiseksi ei ehkä ole ominaisuutena parhaimmasta päästä. Mutta teoriassa susi suojelee Kordia ainakin hetken. Ihmissudeksi muuntuneena Kord antaa (hyvin) kevyen version Overrunista joka vuorolla. Arlinnin äärimmäinen kyky myös mahdollistaa pelin voittamisen. Se ei tee sitä helposti tai helpoksi, mutta mahdollistaa joka tapauksessa, mikä on äärimmäisen hyvä bonus.
**
Bloodline Keeper oli yksi niistä korteista, joiden vain oli pakko olla mukana tässä tuotteessa. Vampyyripakkojen MVP:n puuttuminen tämän vuoden Vampiric Bloodlust-pakasta oli selvä hälytysmerkki siitä, että sen reprint oli tulossa. Lentävä vampyyri, joka tekee lisää vampyyrejä on itsessään jo herkullinen, mutta…
...kun se muuttuu Lord of Lineageksi, kaikista sen tuottamista vampyyreistä tuleekin yllättäen suuri uhka. Puhumattakaan Edgar Markovista, joka taputtelee verisiä käsiään Command Zonella, saadessaan pöytään ilmaiseksi 3/3:sia vampyyreitä.
**
Bruna, the Fading Light on suhteellisen korkealla casting costilla varustettu enkeli, joka palauttaa pöytään tullessaan ihmisen tai enkelin hautausmaalta pöytään. Sinällänsä jo hyväksikäytettävä kortti. Onko Bruna itsessään siis hyvä? Jos hautausmaasi ammottaa tyhjyyttään, Brunan pelaamisessa ei ole juuri järkeä. Se vaatii vahvaa teemallisuutta ympärilleen toimiakseen itsekseen.
Mutta osana Gisela, the Broken Bladen komentamaa pakkaa se voisi toimia. Kolmestatoista muusta tämän From the Vaultin kortista poiketen, Bruna ei voi transformata itsekseen. Mutta jos Gisela on pöydässä voi nämä kaksi enkeli yhdistää Brisela, Voice of Nightmareksi. Tämä lentävä hirvitys paitsi näyttää hirveältä, on myös melkoinen voimapesä. Valitettavasti Commanderissa Briselan tuhoaminen on helpompaa kuin limitedissä. Tähtääminen Briselaan voi toki onnistua esim. Defence of the Heartilla, mutta kilpailukykyiseksi comboksi siitä ei ole. Erikoisempi ja mielenkiintoinen yhdistelmä se on silti.
Gisela, the Broken Blade, joka siis toimii Briselan toisena osapuolena, on kuitenkin huomattavasti Brunaa kiukkuisempi. Lentävä first strike lifelink hyvällä 4/3 ruumiilla ja kilpailukykyisellä casting costilla on itsessänsä herkullinen. Itse olen pidempään ainakin pohtinut enkeleihin keskittyvää pakkaa ja Gisela voisi toimia sellaisen voltron-henkisenä komentajana. Tällöin myös Brunan mukaan ottaminen voisi olla ainakin astetta mielenkiintoisempi vaihtoehto.
**
Commanderiin Chandra, Fire of Kaladesh ei tyypillisimmillän sovi edes yrittämällä. Sen transformaaminen vaatii huomattavaa kikkailua, eikä välttämättä johda edes mihinkään. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että itse pelasin Chandraa komentajana melkein vuoden. Strategia Chandran ympärillä pohjautui (ainakin minulla) sen nopeaan muuntamiseen Roaring Flameksi.
Muuntamisen jälkeen piti yrittää poltella vastustajia pikkuhiljaa ja pitää pöytä tyhjänä hirviöistä, jotka voisivat Chandran tuhota. Kun kasassa oli viimein tarpeeksi uskollisuutta Chandran ultimaten käynnistämiseen, pitikin pitää huolta, että pöydässä oli (jälleen kerran) paljon vahingon tuplausta. Ja pyrkiä tietenkin aloittamaan homma alusta. Chandran ympärille rakennettu pakka oli todella erilainen ja sitä oli hauska pelata. Kilpailuhenkisyyden kasvaessa peliporukassamme Chandra joutui kuitenkin jäähylle, koska sen toimivuuden varmistaminen on yksinkertaisesti aivan liian hankalaa.
**
From the Vault: Transformin tuomaa uutta kuvitusta Garrukille, Huntmasterille ja Delverille
Delver of Secrets saa uuden taiteen, mikä tietenkin tekee kunniaa kortille. Commanderissa Delverin pelaaminen kuitenkin vaatii lähinnä kortin rakastamista jostain muista syistä, kuin sen varsinaisesta käytännöllisyydestä tässä formaatissa. Toisaalta jos Delver olekaan Commander-käyttis, niin se on ainakin ensiluokkainen lisäys vaihtarikansioon.
**
Elbrus, the Binding Blade on joissakin peliporukoissa hyväksytty komentajaksi, mutta perinteisempien sääntöjenkin mukaan pelattuna, se sopii tiettyihin pakkoihin. Seitsemän manan casting cost saattaa vaikuttaa kovalta, mutta mikäli Elbruksen saa välittömästi varustettua jollekin (varsinkin hankalasti blokattavalla, kuten lentävälle), niin sen kääntäminen on suhteellisen helppoa. Moninpeleissä kun “avoimia ovia” tyypillisesti on useammin tarjolla.
Elbruksesta vapautettu Withengar on valtava hirviö, joka kasvaa sitä mukaan kuin pelaajia putoaa. Periaatteessa sitä voi pitää kellona, joka pudottaa pelaajan vuorossa. Mutta vain periaatteessa. Kuten Briselankin kohdalla, Withengar on suhteellisen helppo pudottaa taivailta. Sen saaminen sinne on kuitenkin huomattavasti Briselaa halvempaa ja helpompaa, mikä tekee siitä mukavan lisän melkeinpä pakkaan kuin pakkaan.
**
Garruk Relentlessin suurin ongelma Commanderissa on sen transformaaminen. Tämä uudella taiteella koristettu Garruk ei itsessään tee oikeastaan mitään, mutta jos sillä saa painittua vaikkapa vastustajan Llanowar Elfin kumoon, se muuttuu melkoiseksi voimapesäksi.
Garruk, the Veil Cursed vaatii tokin pakan, joka on rakentunut hirviöiden ympärille, mutta Golgarille se tuskin ikinä on ongelma. Veil Cursed on kuitenkin kortti, jonka kanssa yleensä lähdetään viimeistelemään peliä, joten sen pelatessaan on syytä olla valmiina.
**
Huntmaster of the Fells kolmas kortti, joka tässä From the Vaultissa tekee token susia. Mikä ei liene yllättävää, sillä ihmissudet olivat alkujaan kuitenkin transform-korttien mallinukkeja. Sekin kuuluu väistämättä ihmissusipakkoihin, mutta muutoin sen arvo commanderissa on melko vähäinen.
Teoriassa Huntmaster voi moninpelissä muuntua useampaankin kertaan kierroksen aikana, jolloin siitä on toki enemmän hyötyä. Mutta tämän varaan ei oikein voi laskea.
**
Jace, Vryn’s Prodigy on tietenkin yhtä lailla From the Vault: Transformin kansikuvapoika kuin Mana Drain on Iconic Mastersin (vaikka Jacen arvo onkin huippuajoista laskenut roimasti). Sitä pelataan jonkin verran komentajana, mutta huomattavasti enemmän osana pakkaa.
Käytännössä sen suurin valtti on toimia kahden manan rekursiona instanteille ja sorceryille - Commanderissa viisi korttia hautausmaalla (Jacen vaatimus transformille) ei ole vaikea saavutus. Jacen etuna on myös kortinnosto, mikä itsessäänkin tekee siitä jo pelattavan.
**
Kytheon, Hero of Akros toimii esimerkiksi voltron-komentajana. Gideoneille tyypillisesti, Kytheonia on helpompi hallita kuin vastaavia planeswalkereita. Sen muuntuminen on enemmän kiinni omasta tahdosta, kuin pelin tapahtumista (kuten vaikka Lilianalla). Mahdollisuus antaa Kytheonille tuhoutumattomuus on loistava lisä, mutta yhden manan komentajat ova muutenkin agressiivisuudellaan sopivia tiettyyn pelityyliin.
Kun Kytheon muuttuu Gideon, Battle-Forgediksi, niin tilanteesta tuleekin mielenkiintoinen. Koska komentajuus on sidoksissa korttiin, myös planeswalker Gideon tekee commander-vahinkoa. Kytheonin (kuten muutkin Originsin planeswalkerit) voi tietenkin myös palauttaa Command Zonelle transformin aikana.
**
Liliana, Heretical Healer on yksi pelatuimpia monomustia komentajia (EDHREC). Heretical Healerina se on melko mitään sanomaton, eikä sen tekemään vahingon varaan kannata laskea.
Muututtuaan Liliana, Defiant Necromanceriksi, päästään kuitenkin asioiden ytimeen. Liliana kontrolloi usean pelaajan peliä naurettavan helposti discard-ominaisuudellaan. Jos tarvetta ilmenee, sillä voi myös palauttaa hirviöitä hautausmaalta peliin. Lilianan emblemin luominen saattaa kestää jonkin aikaa, mutta koska emblemeihin ei voi vaikuttaa mitenkään, se todennäköisesti määrittelee koko loppupelin.
**
Nissa, Vastwood Seer on ainakin oman tuntumani mukaan koko setin eniten pelattu kortti Commanderissa. Vastwood Seerinä se antaa kevyttä korttietua ja manojen parantamista. Mikä sinällänsä on jo aina hyvä.
Sage Animistiksi muuttunut Nissa kuitenkin astuu vielä askeleen eteenpäin ja antaa saman bonusken jokaiselle vuorolle. Joko saat ylimääräisen landin pöytään tai nostat kortin. Voisin hyvin kuvitella, että tämä ominaisuus on vaikuttanut Ixalanissa esiteltyyn explore-mekaniikkaan. Legendaarisen tokenin luominen Nissalla on yleensä varmasti turhaa, mutta landien muuttaminen hirviöiksi voi kenties jo lopettaa ainakin yhden pelaajan.
**
Kaiken kaikkiaan From the Vault: Transform on hyvin mielenkiintoinen julkaisu. Transform-mekaniikka jakaa pelaajien mielipiteitä, mutta tähän tuotteeseen on onnistuttu pienestä kohdevalikoimasta huolimatta valitsemaan paitsi sellaisia kortteja, joiden uudelleenjulkaisulle oli ehdottomasti tarvetta, myös sellaisia, joiden mekaniikka on erilainen ja mielenkiintoinen.
Tuotteen kohderyhmä ei ehkä ole niin selkeä, kuin joillakin aiemmista tuotteista, mutta vain muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, se sisältää huomattavan määrän Commander-pelaajille sopivia kortteja. Mikäli niitä ei vielä kokoelmasta löydy, niin suosittelen tämän tuotteen hankkimista täysin varauksetta.
Lauri Maijala
Lauri Maijala on pirkanmaalainen pöytäpeliaktiivi, jonka taustalta löytyy rooli-, lauta-, video- ja korttipelejä aina kultaisen yhdeksänkymmentäluvun alusta saakka. Magic the Gathering on maistunut muutamia hiljaisempia vuosia lukuunottamatta vuodesta 1996 ja Commanderin pariin hän on siirtynyt reilu viisi vuotta sitten. Pakanrakennuksessa ja pelitilanteessa tarinallisuus ajaa aina comboilun ohi, mutta se ei ole estänyt pärjäämästä mitä oudoimmilla viritelmillä.