Dinosaurusten ja merirosvojen täyttämiä boostereita avataan parhaillaan kovaa vauhtia draftipöydissä ja kotona standardpommien toivossa. Tässä ensimmäisessä oikeassa tribaalisetissä sitten Lorwynin, on myös monia Commander-pelaajaa kiinnostavia kortteja.
Ixalan tarjoilee mielenkiintoisia uutuuksia kokenneellekin Commanderin pelaajalle.
Komentajia komentajille
Uuden setin ilmestyessä tyypillisin Commander-pelaajia kiinnostava tieto on siinä julkaistavat uudet komentajat (eli legendat). Tällä kertaa tarjolla on kaksikin uutta kovaa komentajaa. Molemmat ovat heimoille, joita ei aiemmin ole tuettu juuri lainkaan, mutta joita pelaajat ovat jo pidemmän aikaa toivoneet.
Gishath, Sun’s Avatar on todellinen höyryjyrä. Sen korkea casting cost on Naya-väreissä suhteellisen helppo tavoittaa ja sen pelaaminen on varmasti paitsi tyydyttävää (uskomatton iso dinosaurus!), myös tarkoittaa nopeaa pelillistä arvoa. Vaikka todella hyviä dinosauruksia ei ehkä vielä olekaan aivan tarpeeksi, niin niitä kuitenkin niin paljon, että dinosauruspakan voi rakentaa Gishathin ympärille todella helposti.
Admiral Becket Brassia odotettiin jo ennen kuin dinosauruksista tiedettiin. Merirosvot ovat olleet osa peliä jo pidemmän aikaa ja vaikkei niille ehkä kovin suurta tukea ole ollutkaan, ei se ole estänyt yritteliäitä pelaajia tekemästä pakkoja Ramirez DePietron ja Skeleton Shipin ympärille. Punainen on kuitenkin hyvä lisä merirosvojen väreihin, sillä se tekee koko joukosta agressiivisemman ja tukee ajatusta raid-mekaniikan ja Brassin oman varasteluteeman hyödyntämiseksi.
Valitettavasti sekä merfolkien että vampyyrien komentajat eivät pärjää vertailussa kahden edellisen rinnalla. Vona, Butcher of Magan ja Tishana, Voice of Thunder ovat molemmat hyviä lisäyksiä pakkaan ja toimivat osana pakan 99:ää korttia. Tribaalikenraaleiksi niistä ei kuitenkaan ole.
Tishanasta löytyy toki jo useampiakin pakkalistoja, joissa yritetään kerätä mahdollisimman suuri määrä kortteja käteen ja hyötyä tästä. Mutta strategiana se on tyypillisesti melko hidas, eikä Tishanan korkea casting cost auta asiassa yhtään.
Mitä muita kortteja Ixalanista sitten löytyy Commander-pakkoihin?
Kaikki uudet käännettävät kortit eivät välttämättä täysin toimi Commanderissa, mutta ainakin ne ovat mielenkiintoisia.
Growing Rites of Itlimoc on varmasti kortti, joka tulee löytyy useimmista pakoista tästä eteenpäin. Se ei ehkä ole aivan Gaea’s Cradle, mutta tarpeeksi lähellä. Se tekee juuri sen, mitä vihreä haluaa. Palkitsee creatureiden pelaamisen ja vieläpä manalla, joka voidaan käyttää aina uusiin creatureihin.
Search for Azcanta, Thaumatic Compass ja Primal Amulet toimivat kaikki Itlimocin tavoin kopioiden mekaniikan jostakin aiemmin julkaistusta landista. Niiden toimivuus riippuu kuitenkin pakan muista korteista, eivätkä ne ole aivan yhtä automaattisia ja tarpeellisia lisäyksiä.
Dowsing Dagger kuitenkin osoitti hyödyllisyytensä jo ensimmäisessä pelissä, jossa sitä pääsin pelaamaan. Sen kääntäminen on naurettavan helppoa ja kolme manaa mitä tahansa väriä on todella hyvä ominaisuus, varsinkin landissa, joiden tuhoamisessa monella värillä on ongelmia.
Dowsing Daggerin muuttuminen kolme manaa tuottavaksi landiksi kolmosvuorolla ei varsinaisesti harmittanut.
Munta hyviä Commanderiin sopivina rareina ja mythiceinä voidaan mainita ainakin Axis of Mortality (joka varmasti herättää tunteita pöydässä kuin pöydässä), Wakening Sun’s Avatar (joka ensivaikutelmasta huolimatta toimii hyvin myös pakoissa, jotka eivät keskity dinosauruksiin) ja Revel in Riches (joka puolestaan on varmasti hauskin erilaisen voittomahdollisuuden sisältävä kortti aikoihin).
Vanquisher’s Banner saattaa toimia joissakin pakoissa, mutta on ehkä hieman liian kallis ollakseen automaattinen lisä jokaiseen tribaalipakkaan. Arcane Adaptation antaa mahdollisuuden pelata tribaalia laajemmin kuin tavallisesti, mikä tulee joillekin pakoille tarpeeseen, mutta on jälleen kerran hyvin vahvasti pakkasidonnainen. Flippikorttina Conqueror’s Galleon häviää kirkkaasti useimmille muille vastaaville, mutta aion ainakin testata sen toimivuutta Doran, the Siege Towerin kanssa.
Unsung heroes
Ixalanin uncommonien ja commonien joukossa on myös hyviä kortteja, jotka on syytä nostaa tässä vaiheessa esille.
Deadeye Quartermaster toimii monien hyödyllisten tutoreiden tapaan hakemalla tarvittavan komponentin pakasta käteen ja jättämällä samalla pöytään kropan. Koska kyseessä on “enters the battlefield”- eli ETB-efekti, Quartermasteria voi pompotella vaikkapa Conjurer’s Closetilla tai uhrata sen oman komentajan sijasta, kun vastustajan Grave Pactille.
Costly Plunder on parempi Altar’s Reap. Artefakteja harvemmin on uhrattavaksi asti, mutta tiukan paikan tullen tämä vaihtoehto on varmasti parempi kuin Altar’s Reap ilman hirviöitä. Itse olen pelannut Altar’s Reapia varmasti kaikissa mustaa sisältävissä pakoissa jo pelkästään sen tarjoaman olennon uhrausmahdollisuuden vuoksi.
Kitesail Freebooter tarjoilee uudenlaista (hyvin valkoista), lähestymistapaa mustalle. Se ei ehkä ole Commanderissa aivan yhtä hyödyllinen kuin muissa formaateissa, mutta todennäköisesti se on vahva lisäys silti melkein pakkaan kuin pakkaan.
Ruhtless Knave on melko kallis, mutta sen toistuva mahdollisuus luoda uusia Treasureita on jo itsessään hyvä lisä, mutta koska Knaven aktivoiminen ei vaadi täppäämistä, se pisteet nousevat ainakin omissa silmissäni.
Ranging Raptors on takuuvarma menestyjä dinosaurustribaalissa, mutta pärjää hyvin myös sen ulkopuolella. Pestilence tai Pyrohemia tarkoittavat yhden manan ramppia ja vaikkei Raptor haekaan landia pöytään tullessaan, niin se on kuitenkin suhteellisen hyvä puolustaja, varsinkin alkupelissä.
Verdant Rebirth antaa vihreälle uuden mielenkiintoisen tavan palautua massatuhosta. Sen arvo on kohdillaan paljon ETB-efektejä käyttävässä pakassa, mikä on jo valmiiksi vihreälle melko tyypillistä. Ylimääräinen kortinveto on aina bonusta.
Sentinel Totem on loistava vaihtoehto suhteellisen tyyriinä pysyttelevälle Relic of Progenitukselle. Totemia ei voi käyttää kuin kerran, mutta pöytään tullessaan se antaa mahdollisuuden myös suunnitella seuraavaa vuoroa.
Belligerent Brontodonin vaikutus tuskin tulee olemaan niin suuri kuin haluaisin. Se toimii kuitenkin hyvin tietyntyyppisissä pakoissa. Puhumattakaan siitä, että tämä Bronttosaurus mahdollistaa Doran the Siege Towerin pakkaideoiden siirtämisen myös Pauper Commanderin pariin.
Unclaimed Territory tulee todennäköisesti pysymään osana Commanderin tribaalipakkoja täältä ikuisuuteen. Halpaversio Cavern of Soulsista on takuuvarmasti tervetullut lisä, ilman Cavernin tuomaa counterointisuojaakin.
Nämä kolme päätyivät välittömästi ainakin ainakin omaan pakkaani.
It's a trap!
Ixalanista löytyy myös muutamia ansoja eli kortteja, joita tahtoisi pitää hyvinä, vaikka ne harvoin sitä ovat.
Walk the Plank on toki kahden manan poisto, mutta vastaavia kortteja löytyy instant-speedillä enemmän kuin yhteen pakkaan raaskii laittaa.
Ensi silmäyksellä jokaiseen tribaalipakkaan sopiva Pillar of Origins toimii lopulta harvassa pakassa paremmin kuin Signetit. Vaikka se tuottaa minkä tahansa väristä manaa, voi sitä käyttää vain yhden triben creatureihin. Paikkansa tämä kortti voi toki löytää tribaaleista, joissa on käytössä kolme tai enemmän väriä, mutta rampille ei ole juuri tilaa.
Tämän vuoden Commander-pakoista pelaisin Pillar of Originsia ehdottomasti lohikäärmeissä ja ehkä vampyyreissä. Kissat eivät tätä korttia kaipaa ja velhoissa kaikki riippuu lopulta siitä, onko pakassa enemmän velhoja kuin taikatemppuja.
Siren Stormtamer nostaa profiiliaan muissa formaateissa, mutta sen hyödyllisyys Commanderissa riippuu tyystin paikallisesta pelityylistä. Jos suoraa poistoa löytyy paljon, Stormtamer on hyvä lisä, mutta massatuholle se ei tee mitään, eikä itsessään ole kovin ihmeellinen.
Trove of Temptation houkuttelee varmasti montaakin punaista pakkaa ilmaisella manalla. Mutta käytännössä se on korvannut itsensä vasta neljän vuoron jälkeen ja siihen mennessä tyypillisimmässä pelissä kimppuusi on hyökätty n. kaksitoista kertaa. Kazuul, Tyrant of the Cliffs on varmasti innoissaan tästä, mutta muutoin pakka vaatii rankasti puolustushenkistä strategiaa, jotta Troven houkutukset kannattavat.
Osa korteista vaatii hyvin erikoistunutta pakkaa toimiakseen.
Arvosteluni edustivat omia mielipiteitäni, pelitapaa ja peliporukkamme tottumuksia. Toivottavasti jokainen Commander-pelaaja sai jonkin ahaa-elämyksen ainakin yhden Ixalanin kortin kohdalla.
Ensi kertaan!
Lauri Maijala
Lauri Maijala on pirkanmaalainen pöytäpeliaktiivi, jonka taustalta löytyy rooli-, lauta-, video- ja korttipelejä aina kultaisen yhdeksänkymmentäluvun alusta saakka. Magic the Gathering on maistunut muutamia hiljaisempia vuosia lukuunottamatta vuodesta 1996 ja Commanderin pariin hän on siirtynyt reilu viisi vuotta sitten. Pakanrakennuksessa ja pelitilanteessa tarinallisuus ajaa aina comboilun ohi, mutta se ei ole estänyt pärjäämästä mitä oudoimmilla viritelmillä.