×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Terraforming Mars Box Cover

Vuonna 2174 Maassa ei voida hyvin. Sininen kotimme on ylikansoitettu ja elämiseen vaadittavat resurssit ovat huvenneet. Jottain tarttis tehdä, tuumailevat Maan Hallituksen edustajat, ja lupaavat palkita parhaan yrityksen tämän ponnisteluista saada naapuriplaneetta Mars asumiskelpoiseksi.

Pelaajat ovat Terraforming Marsissa oman elämänsä Elon Muskeja, suuryritysten johtajia, jotka kisaavat siitä, kuka pystyy tehokkaiten muuttamaan Marsin asutuskelpoiseksi. Marsiin voidaan muuttaa, kun siellä on yhdeksän merta, kun sen lämpötila on kahdeksan celsiusta ja kun planeetan happipitoisuus on 14 prosenttia. Alussa pelaajat valitsevat kahdesta heille jaetusta yrityskortista toisen. Eri yritykset tarjoavat pelaajille erilaisia bonuksia. Esimerkiksi Helion erikoistuu planeetan lämpötilan nostamiseen, kun taas YK:n Mars-jaosto voi rahalla, joka pelissä on hauskasti Mega Euro, nostaa voittopisteitään. Lisäksi pelaajat saavat alkupääomaa yrityksensä mukaan. Tämän jälkeen pelaajille jaetaan kymmenen korttia, jotka kuvaavat erilaisia projekteja, joiden avulla Marsista voi saada asuttamiskelpoisen. Pelaajat ostavat itselleen näitä projekteja kolmella Mega Eurolla kappale ja pelaavat ne pöytään myöhemmässä vaiheessa peliä kortin kertomalla hinnalla. Korteilla pelaajat voivat nostaa yrityksensa resurssituotantoja, vahingoittaa vastustajien toimia ja saada itselleen lisää aktivoitavia toimintoja.

 

Terraforming Mars Cards

Terraforming Marsissa on kolmenlaisia kortteja. Punaisilla korteilla voi vahingoittaa muiden pelaajien peliä. Jättiläis jää-asteroidi tuhoaa vastustajalta kuusi kasvia ja antaa pelaajan nostaa Marsin lämpötilaa kahdella ja lisätä sinne kaksi merta. Kova kortti maksaa kuitenkin hulppeat 36 Mega Euroa. Puut ja "Mageet asut" nostavat pelaajan resurssituotantoa kerralla ja niillä on eri vaatimuksia. Puut vaativat vähintään -4:n asteen lämpötilan ja puvut vaativat, että planeetalla on jo kaksi kaupunkia rakennettuna. Lemmikit keräävät voittopisteitä, aina kun Marsiin rakkennetaan kaupunki. Taustalla kunnioitusta herättävä pakka.

 

Marsin valloittaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Pelin vuorot ovatkin sukupolvia, joiden aikana pelaajat koettavat resurssiensa mukaan muokata Marsia miellyttävämmäksi. Jokaisen sukupolven alussa pelaajille jaetaan neljä korttia, joista he taas voivat ostaa itselleen lisää projekteja, pelataan toimintoja ja hankitaan lisää resursseja. Kun on aika pelata toimintoja, voi pelaaja omalla vuorollaan pelata yhden tai kaksi toimintoa. Toimintoja on muun muassa korttien pelaaminen, pöydällä olevien korttien toiminnon käyttäminen, resurssien muuttaminen lämmöksi tai viheriöiksi ja perusprojektien tekeminen. Kun pelaaja on tehnyt haluamansa toiminnot, on seuraavan pelaajan vuoro. Vuorot kiertävät niin pitkään, kunnes kaikki pelaajat ovat passanneet. Jos siis pelaajan resurssit riittävät, voi hän käytännössä pelata niin pitkään kuin huvittaa, mutta se tuskin tulee olemaan helppoa.

Peli voitetaan... voittopisteillä. Kun pelaaja onnistuu nostamaan Marsin lämpötilaa, happipitoisuutta tai lisäämään sinne meren, nousee pelaajan nappula "Terraforming Rate" -asteikolla. Terraforming Rateen pelaajat sitten lisäävät pelin lopussa muut saavutetut voittopisteet, joita tulee pelatuista korteista ja pelilaudalla olevista palkinnoista ja virstanpylväistä. Palkinnot ja virstanpylväät tarjoavat pelaajille hyvin voittopisteitä. Virstanpylvään saavuttaa, kun esimerkiksi saa ensimmäisenä pelaajana Terraforming Rate 35:n, pitää kädessään 16:a korttia tai rakentaa ensimmäisenä Marsiin kolme viheriötä. Palkinnot toimivat samoin tavoin, mutta vaatimukset palkinnon täyttämiseen tarkistetaan vasta pelin lopussa. Ja, kuten oikeassa elämässä, jonkun täytyy ensin rahoittaa palkinnot. Palkintojen jahtaaminen tuokin peliin hieman uhkapeli-henkeä. Ensimmäistä palkintoa rahoitetaan vain kahdeksalla Mega Eurolla, mutta kolmatta ja viimeistä huimalla kahdellakymmenellä. Pelaaja voi siis jo melko varhain miettiä, että ehkä näillä käsissä olevilla projekteilla saattaisin saada parhaan mahdollisen energiatuotannon ja lyödä vetoa itsensä puolesta edullisesti.


Terraforming Mars Board

Pelilaudalla pidetään kirjaa maankaltaistamis asteikoista ja asetellaan laattoja, jotka kuvastaa kaupunkeja, meriä ja viheriöitä. Sininen pelaaja on jo napannut itselleen "Puutarhuri"-virstanpylvään. Laudan alla oleva mummopitsipöytäliina myydään erikseen.

 

Korttipeliä ja alueenhallintaa

Terraforming Mars on hauska yhdistelmä korttipeliä ja alueenhallintaa. Pelin juju on korteissa, joita on yli 200 erilaista ja jotka ovat liki kaikki uniikkeja. Uusien korttien nostaminen onkin aina jännittävä tapaus. Kenelläkään muulla ei tule olemaan samanlaista korttia, ja kun pelaa pöydälle vaikka "Space Mirrors" -kortin, tunnet oikeasti omistavan sen. "Tämä on minun firman projekti, ei sinun!". Uniikit kortit tukevat myös hienosti pelin todella vahvaa teemaa. Miksi rahoittaa kahteen kertaan "Anti-gravity-teknologiaa", kun naapurin firma on jo keksinyt sen. Pelissä ei plagioida muiden projekteja tai tehdä yrityshuijauksia ja vakoiluja. 

Marsin muokkaaminen alkaa hitaasti. Pelin alussa sitä vain ihmettelee saamiaan kortteja ja tuskailee, ettei voi tehdä vielä paljon mitään punaisen planeetan eteen. Kortit ovat kalliita ja ne vaativat paljon resursseja. Lisäksi jotkin kortit voivat vaatia, että planeetalla pitää olla jo esimerkiksi kaksi merta, jotta kyseisen kortin voi pelata. Alun korteista voi kuitenkin alkaa suunnittelemaan mahdollista strategiaa loppupeliä varten ja etsimään korteista komboja. Kortit tukevat hienosti toisiaan. Korttien symboleilla voi saada saman symbolin kortteja halvemmiksi ja kikkailemalla eri resurssituotantojen kanssa, saa oman Marsin maankaltaistamiskoneiston hyvin käyntiin.

Kun alku on hidasta fundeeramista, keski- ja loppupeli taas on hurjaa kombottamista ja kilpajuoksua. Pelaaja alkaa saamaan pelin keskivaiheilla jo paljon resursseja, Mega Euroja ja alkupelissä pelatuista korteista on saattanut avautua jo uusia käteviä toimintoja. Lopussa vuorot tietysti pitenee ja analyysihalvaus leviää kuin kevätflunssa, mutta se ei haittaa, kun kaikki kärsivät samasta taudista. Pelin loppu ei myöskään käy tylsäksi. Sitä tuijottaa silmä kovana Marsin happitilannetta, merien määrää ja lämpötilaa, jotta saisi itselleen vielä muutamat Terraforming Pisteet ja parit kombot pyörimään. Olikin hauskaa huomata miten pelaajien peliasento muuttuu pelin myötä. Alussa raavitaan päätä ja koitetaan saada tolkkua uusista ja oudoista korteista hiljaa istuen. Lopussa taas seistään pöydän ääressä, selataan läpi muiden pelaajien kortteja ja mietitään kuumeisesti eri korttiyhdistelmiä puhisten ja muristen. "Pelaanko tämän kortin nyt, vaiko vasta ensi vuorolla, jolloin saisin tästä toisesta kortista enemmän resursseja, mutta sitten saatan menettää tuon lämpötilannostobonuksen, kun Matti varmaan haluaa sen... Äh olisi sittenkin pitänyt vaan kasvattaa niitä kukkia pari sukupolvea sitten". "Entä jos rahoittaisin tuota palkintoa, se on kyllä aika kallis, mutta varmaan voitan sen... vai voitanko, en tiedä, apua."

Jos jotain haluaisin peliin lisätä, niin pelaajien välistä kinastelua. Nyt Terraforming Mars tarjoaa aika vähän keinoja siihen, miten hidastaa ja vahingoittaa muiden pelaamista. Tietysti voit lähettää meteoriitin suoraan vastustajan kukkatarhalle, mutta kun kortteja on todella paljon, häviää kiusaamiskortit paksun pakan sekaan. Mikään iso ongelma tämä ei ole – monet kortit saavat esimerkiksi bonuksia muiden pelaamista korteista ja pelaajien pitää seurata, mitä muut tekevät. Jos yksi pelaaja panostaa viheriöiden kasvattamiseen ja sitä myöten Marsin ilmanlaadun parantamiseen, ei sinun ehkä kannata tehdä samoja juttuja. Tai sitten voit odotella, että ilmanlaatu paranee tiettyyn pisteeseen asti toisen pelaajan toimien myötä, jotta voit itse hyötyä siitä ja pelata uusia kortteja.

Pelin kovin myyntivaltti on sen mahtava teema. Niin usein saamme pelata avaruustaisteluita, tappaa alieneja ja kruisailla loppumattomassa avaruudessa, mutta tuollaiset pelit tuppaavaat olemaan vain fantasiaa. Terraforming Mars on tiedettä. Eri teknologioita kuvaavat kortit eivät ole mitään scifi-humpuukia, vaan perustuvat tieteeseen, kuten koko peli. Jokaisessa kortissa on mielenkiintoinen pieni tarina kortista, joista saa tietoa esimerkiksi aurinkopurjeista ja sen sellaisista. Marsiin voisi oikeasti muuttaa, jos siellä olisi pelin mainitsemat asiat kunnossa. Pelin ohjekirjasta löytyy tarinaa siitä, miksi juuri 14:n prosentin happipitoisuus riittää, miksi nollan asteen lämpötilassa saa pelata ylimääräisen merilaatan ja niin edelleen. Pelin ohjekirjassa myös mainitaan, jotta Marsissa voisi oikeasti asua, tulisi sen magneettikenttää vielä muokata ja ilmastoon pitäisi saada lisää typpeä, mutta näitä parametrejä ei representoida pelissä. Hauska lisä ja kenties mahdollinen lisäosan paikka.

 
Komponenteista

Terraforming Mars on saanut osakseen kritiikkiä sen komponenttien laadusta ja korttien graafisesta tyylistä. Joidenkin pelaajien metallinhohtoisten muovikuutioiden päällyste on alkanut lohkeilemaan, pelaajien omat pelilaudat resurssien ylläpitämiseen ovat melko ohutta pahvia ja korttien grafiikat eivät miellytä kaikkia. Kuutioiden kulumiseen en osaa ottaa vielä kantaa, mutta pelaajien pelilaudan ohkaisuus kyllä vähän ärsyttää. Kuutiot heilahtavat helposti laudalla ja resurssituotannot saattavat mennä sekaisin. Itse pidän korttien kuvituksesta, joka on sekoitus insinööripiirroksia, kuvapankkikuvia, 3d-mallinnuksia ja scifi-taidetta. Boardgamegeekin foorumeilta huomasin pelin suunnittelijan kommentin, jossa todettiin, että sillisalaatti grafiikka on tietoinen valinta – ei resurssikysymys. Tekijät tavoittelevat tällä "Tieteen-kuvalehti" -tunnelmaa, jissa myös menee kuvitukset miten sattuu. Minusta valinta on onnistunut ja se tuo muuten aika vakavaan peliin hieman huumoria. On hauska nähdä pöydällä vieri vieressä kuvat avaruus-laserista, avaruusaluksesta, avaruus-pohjapiirroksesta, avaruus-kaupungista ja ihan vain villakoirasta (joka on muuten mainio kortti, jolla voitettiin yksi peli).

Terraforming Mars Resource Board

Pelaajat pitävät kirjaa resursseistaan omilla pelilaudoilla. Vihreät kuutiot kertovat, kuinka monta resurssia pelaaja saa vuoron lopussa ja pronssiset, hopeiset ja kultaiset kuutiot ovat pelaajan käytössä tällä vuorolla. Vieressä YK:n Mars-jaoston kortti.

 

Komponenteista nipottaessa myös unohdetaan se, kuinka valtavaa työtä pelin suunnittelu on. Terraforming Mars pyörii hämmästyttävän sulavasti siihen nähden, kuinka paljon siinä on erilaisia kortteja. Ehkä pelin komponenteissa on säästelty, mutta se säästö on sijoitettu perusteelliseen pelisuunnitteluun, josta syntyi hieno, loppuun asti hiottu peli. Sitä peliähän me pelataan, ei niitä komponentteja.

 

Aku Suomalainen

 

Olen Aku Suomalainen, 26-vuotias lauta- ja videopelien ystävä Suomen Pariisista, Trusta.


Pelin henki -blogi kertoo lautapelien hienoimmista mekaniikoista: pelaajien kokemuksista! Blogi on tarkoitettu sinulle, joka uutta lautapeliostosta pohtiessasi olet törmännyt vain internetin sääntökatsauslautapeliarvioihin. Blogissa kerrotaan, miksi peli x on hyvä, miksi peliä x kannattaa kokeilla ja miltä pelin pelaaminen tuntuu – ilman sääntöjargonia.


Myös sinä, joka olet miettinyt, onko olemassa muita lautapelejä kuin Monopoly ja Alias, tutustu esittelemiini peleihin ja totea tämän jälkeen "kas, onhan niitä" ja innostu harrastuksesta! Pelaan niin massiivisia sotapelejä kuin kevyitä seurapelejä, joten teksteissäni tulee olemaan sopivia pelejä moneen makuun.


Ja vielä sinä, joka pelaat vain videopelejä: lautapelit tarjoaa yhtä hienoja hienoja tarinoita ja nokkelia mekaniikkoja kuin videopelit, mutta lautapelikokemukset pitää jakaa kaverien kanssa. Hienoa eikö?