×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Hajautettujen uhkien ja vihakorttien merkitys

Etenkin vanhemmissa formaateissa esiintyy paljon voimakkaita pakkoja, jotka pyrkivät toteuttamaan mahdollisimman keskittyneesti omaa pelisuunnitelmaansa. Esimerkiksi voimakkaisiin synergioihin pohjautuvat Dredge-pakat ovat paljon keskimääräistä pakkaa nopeampia, mutta niillä on vaikeaa estää vastustajaa tekemästä mitä tämä haluaa. Pakan kortit ovat todella riippuvaisia toisistaan, jolloin jokaisen vastustajan pelisuunnitelmaa häiritsevän kortin lisääminen heikentää pakan omaa tehoa selkeästi normaalia enemmän.

Tämänlaiset pakat ovat usein erittäin hyviä ensimmäisen pelin aikana suurinta osaa muista pakoista vastaan. Vastustajat kuitenkin voivat tuoda sideboardilta sisään voimakkaita vihakortteja (esimerkiksi Rest in Peace), kun taas Dredge-pakat joutuvat heikeintämään omaa pelisuunnitelmaansa tuodessaan muuntyyppisiä kortteja sisään. Voimakkaiden vihakorttien laittamisen sideboardille voisi luulla olevan varsin yksinkertaista.

Step 1: Analysoi mikä olisi paras vihakortti kyseistä pakkaa vastaan.

Step 2: Lisää niitä tarvittava määrä sidelle.

Tämä on kuitenkin yleensä huono lähestymistapa tilanteeseen. Vaikka neljän Leyline of the Voidin pelaaminen onkin Dredgeä vastaan varmasti parempi kuin se, että ei tee mitään, yleensä on kuitenkin olemassa parempia tapoja hoitaa asia.

Tarkastellaanpa tilannetta Dredge-pelaajan näkökulmasta. Tämä saattaa tietää sidekorttivalintasi useammastakin syystä. Olet saattanut voittaa kakkospelin Leylineillä, vastustajasi on saattanut nähdä Leylinen pakastasi aikaisemmilla kierroksilla tai hän on saattanut perehtyä formaatissa pärjänneisiin dekkeihin etukäteen ja huomata, että pelaamallasi pakkatyypillä on usein vihakorteista juuri Leylinejä sidellä. Tämä tekee Dredge-pelaajan omasta sideboardaamisesta todella helppoa, sillä hän voi tuoda sisään vaikkapa neljä kappaletta Nature's Claimeja vastauksena Leylineihin.

Mutta mitäpä jos tuotkin sisään Leylinen lisäksi Yixlid Jailereita? Vaikka Jailer ei olekaan aivan yhtä tehokas vihakortti, se vaatii erityyppisen vastauksen kuin Leyline. Vastustaja voi toki pelata sekä Darkblasteja että Nature's Claimeja, mutta nyt osan ajasta hän nostaa Nature's Claimin kun sinulla on Jailer tai Darkblastin kun sinulla on Leyline. Näin vaikeutat vastustajan toimimista entisestään.

Voit jatkaa tätä vielä pelaamalla vaikkapa Tormod's Cryptaa. Cryptaan osuu Nature's Claim kuten Leylineenkin, mutta sitä ei tarvitse pelata heti pöytään. Voit odottaa, että vastustaja täyttää ensin hieman graveaan ja sitten pelata Cryptan tiskiin. Näin saat kulutettua vastustajan resursseja, vaikka Claim lopulta tulisikin. Myös Chain of Vapor ja muut bouncet ovat heikkoja Cryptaa vastaan tämän halvan manacostin vuoksi. Artifaktin nähdessään vastustaja saattaa tuoda sisään Ancient Grudgeja, mutta nämä taas eivät osu Leylineen ja Jaileriin. Kolmen Leylinen sijaan onkin yleensä fiksumpaa hajauttaa monipuolisempaan häirintäkokoelmaan, ja korvata osa Leylineistä Tormod's Crypteillä ja/tai Yixlid Jailereilla.

Hajauttaminen vaikeuttaa myös Cabal Therapyn pelaamista merkittävästi. Esimerkiksi valkoisille dekeille Rest in Peace on tyhjiössä paras optio, mutta se ei ehdi tiskiin ennen ykkösvuoron Cabal Therapyä ilman apuja. Jos pelaat pelkkiä Rest in Peaceja, vastustajan Therapyt paranevat merkittävästi. Erinimisten korttien pelaaminen vähentää myös Echoing Truthin tehoa.

Sideboardin koostumusta miettiessä kannattaa usein suosia vaihtoehtoja, jotka tuovat jotain uutta pakkasi normaaliin toimintaan. Modernin Affinity-pakoissa näkee usein Torpor Orbeja, mikä on mielestäni malliesimerkki huonosta vihakortista. Orbia pelataan vihakorttina niin Splinter Twin -komboja kuin Birthing Pod -pyörityksiäkin vastaan. Mutta katsotaanpa vaikka Pro Tour Born of the Godsin top 8 pakkalistoja:

Pro Tour Born of the Gods TOP8 Deck Lists

Kolmesta Splinter Twin -pakasta Anssi Alkion lista on eniten keskittynyt kombotappoon. Hänellä on sidellään kolme Ancient Grudgea, jotka ovat joka tapauksessa tulossa sisään Affinityä vastaan. Dickmannin lista pelaa kahta Grudgea, yhtä Engineered Explosivesia ja yhtä Nature's Claimia. Se on myös vähemmän all in -kombojuonensa kanssa ja voi hyvin tappaa Torpor Orbin läpi ajamalla Tarmogoyfeillä ja Scavenging Oozeilla. Riveran listassa taas on Engineered Explosivesin ja Wear//Tearin lisäksi hyvät edellytykset kontrolloivan roolin pelaamiseen ja pelin voittamiseen Restoration Angel -ajoilla. Torpor Orb ei edistä millään tavalla Affinityn omaa pelisuunnitelmaa ja menee rikki kortteihin joita vastustaja tuo sisään riippumatta siitä onko sinulla Orbeja vai ei. Grudget ja Wear//Tearit eivät myöskään ole koskaan kuolleita kortteja Affinityä vastaan. Kaiken lisäksi Torpor Orbin voi myös poistaa kombovuoron ajaksi Cryptic Commandilla.

Vaikeampaa kombopelaajan elämästä tekee esimerkiksi Dismembereiden pelaaminen. Yhden manan auki pitäminen on varsin helppoa ja sillä voi kombon pysäyttämisen lisäksi poistaa vastustajan blokkereita ja näin nopeuttaa omaa kelloa. Affinityn kello on sen verran nopea, ettei Splinter Twin -pelaaja yleensä ehdi kasata komboa kasaan kahta kertaa pelin aikana, vaan kombon rikkominen kertaalleen riittää pelin voittoon. Dismemberiin vastaaminen on myös Twinille selkeästi ärsyttävämpää, sillä se vaatii Dispelin ja Spellskiten kaltaisten korttien sisään jättämistä, jotka ovat muuten varsin ankeita kyseisessä matchupissa. Dismember siis heikentää vastustajaa silloinkin, kun et sitä edes nosta! Dispelin auki pitäminen vaatii myös yhden ylimääräisen manan, mikä hidastaa kombottamista ainakin vuorolla, usein useammallakin.

Torpor Orb voi kuitenkin jossain toisessa pakassa olla todella tehokas vihakortti Twiniä vastaan. Esimerkiksi BG midrangessa Orb tuo todella hyödyllisen lisäulottuvuuden matchuppiin. Discardien ja poistojen takia Twin-pelaajalla ei ole varaa kuolleisiin kortteihin, ja Orbiin osuvat vastaukset ovat todella huonoja pakan muita kortteja vastaan. Jos Orbeja on vaikkapa yksi tai kaksi, Twin-pelaajan ainoa mahdollinen järkevä vastaus tähän on Engineered Explosives, jolloin Orbilla saa helposti paljon voittoja. Orb ei pelkästään estä kombottamista, vaan osuu myös Snapcaster Magen ja Wall of Omensin kaltaisiin tukikortteihin, kun taas BG midrangen omaa peliä Orb ei yleensä haittaa ollenkaan. BG:n runsaiden häirintäkorttien takia Orbin palauttaminen kombovuoron ajaksi käteen Cryptic Commandilla harvoin toimii.

Saman periaatteen voi laajentaa myös tavallisiin uhka- ja vastauskortteihin. Esimerkiksi Standardissa pelaisin UW kontrollilla huomattavasti mieluummin monomustaa devotion-pakkaa kuin BW midrangea vastaan, vaikka pakkojen toimintaperiaatteet ovatkin hyvin samantyylisiä. BW:n uhkakortit ovat merkittävästi monipuolisempia ja vaativat kontrollipelaajan vastauksilta todella paljon enemmän.

Esimerkiksi Blood Baron of Vizkopaan osuu Supreme Verdict, mutta ei Detention SphereUnderworld Connectionsiin osuu Sphere, mutta ei Verdict. Obzedatiin osuu vain Quickenillä avustettu Verdict tai Planar Cleansing, tai Azorius Charm joka ei yleensä ole kovin pitkäaikainen vastaus. Elspethiin täytyy olla joko Planar Cleansing tai sekä Sphere että Verdict.
Monomustan version creaturet sen sijaan ovat huomattavasti helpompia vastata. Sphere, Verdict ja Cleansing osuvat kaikkiin paitsi Mutavaultiin. Monomustakin onnistuu toki välillä luomaan reikiä kontrollipakan puolustukseen discardeilla, mutta reikien luominen on huomattavasti helpompaa, jos ihan kaikki vastaukset eivät osu ihan kaikkiin uhkiin.

Yksi Magicin kuuluisimmista lainauksista on ”There are no wrong threats, only wrong answers”. Kannattaakin auttaa vastustajaa nostamaan vääriä vastauksia pelaamalla erilaisia vastauksia vaativia uhkia.

- Matti Kuisma