Seuraavat kaksi viikonloppua ovat Modernin juhlaa. Huomenna pelataan PPTQ Dublin Modernia ja seuraavan viikonloppuna on sesongin viimeinen WMCQ, myöskin Modernia. Henkilökohtaisesti Modernin saralla katseet kohdistuvat loppuvuoden RPTQ:hun Kööpenhaminassa, jossa formaattina toimii niin ikään Modern. Olen jo hyvän aikaa pohtinut ja pähkäillyt (lue: lyönyt päätä seinään) mikä olisi itselle sopiva dekki Moderniin.
Modern on formaatti, jossa dekkivalinnasta riippumatta, sinulla löytyy aina heikkoja matchuppeja metagamesta. Metagamen ollessa näin laaja, se on fakta, joka täytyy yksinkertaisesti hyväksyä. Tyypillisesti pidän metagamen lukua ja sen vaikutusta dekkivalintaan todella tärkeänä. Kuitenkin formaatin ollessa näin laaja, annan tavallista enemmän painoarvoa sille, että tuntee oman dekkinsä ja kaikki matchupit läpikotaisin. Uskon, että aavistuksen heikompi dekki erinomaisella tuntemuksella on parempi valinta Moderniin kuin ”viikon paras dekki” keskinkertaisella tuntemuksella.
On täysin mahdollista, että turnauksen tullessa päädyn pelaamaan Abzan Midrangea tai muuta turvallista vaihtoehtoa. Kuitenkin vielä näillä näppäimillä turnaus on verrattain kaukana horisontissa ja mielenkiintoisia dekkejä on vaikka muille jakaa, joten tutkin alati eri vaihtoehtoja. Suurinta mielenkiintoa viimeaikoina ovat herättäneet mm. Naya Burn, Bant Eldrazi, Dregde, Death's Shadow Zoo ja Thing Ascension.
Thing Ascension
4 Thing in the Ice 4 Pyromancer Ascension 4 Lightning Bolt 4 Lightning Helix 4 Manamorphose 3 Remand 4 Thought Scour 4 Visions of Beyond 3 Faithless Looting 4 Gitaxian Probe 4 Serum Visions 3 Island 1 Mountain 4 Flooded Strand 1 Hallowed Fountain 1 Polluted Delta 2 Sacred Foundry 4 Scalding Tarn 1 Steam Vents 1 Sulfur Falls SB 1 Engineered Explosives 3 Blood Moon 2 Dispel 3 Path to Exile 2 Rest for the Weary 1 Swan Song 1 Wear 2 Anger of the Gods
Dekki on verrattain uusi Modernissa. Ensimmäisen kerran se näki päivänvalon Japanin WMCQ:ssa, kun takavuosien pro-pelaajat Akira Asahara sekä Kenta Harane pilotoivat dekin Top 2 – sekä Top 4 -sijoituksille. Sittemmin koko maailman tietoisuuteen dekki nousi, kun Ryochi Tamada pelasi dekkiä Modern GP viikonloppuna, yltäen kahdeksan parhaan joukkoon. Mainittakoon myös, että Tamada pelasi dekkiä niin ikään Worldseissa, mennen sillä vaatimattomat 1-3.
Nopealla vilkaisulla dekki näyttää verrattain normaalilta Ascension Combo -dekiltä, mutta todellisuus on jotain ihan muuta. Miellän dekin pikemminkin Control dekiksi, jossa Pyromancer Ascension toimii value enginenä. Dekki sisältää useita samankaltaisuuksia normaalin Ascension Combon kanssa ja Ascensionin ollessa aktiivinen dekki häviää aniharvoin. Thing Ascensionin suurin etu normaalin UR Combo -version yli on mielestäni sen kyky voittaa pelejä, joissa Ascensionia ei joko nouse tai se rikotaan. Thing Ascensionissa on voittokeinoina myös Thing in the Ice, joka on yllättänyt minut positiivisesti. On totta, että ensimmäisessä pelissä se aktivoi vastustajan removal spellit, mutta tosiasiassa Thingin Pathaaminen ei ole välttämättä edes huono asia. Kolikon kääntöpuolelta taasen löytyy fakta, että vastustajien on hankala sideboardata dekkiä vastaan, sillä kaikkia removal spellejä ei voi ottaa ulos.
Yksi dekin vahvuuksista on sen sideboard. Pidän Blood Moonia erittäin hyvänä sideboard korttina tällä hetkellä, sillä se on erinomainen sekä Bant Eldrazia että Scapeshift & Tron dekkejä vastaan. Path to Exile & Anger of the Gods ovat kaksi muuta korttia sideboardilla, joita pelaan tällä hetkellä todella mielelläni. Modern on tällä hetkellä täynnä aggressiivisia dekkejä, joita vastaan molemmat ovat erinomaisia.
Thing Ascension on siitä miellyttävä dekki, että kaikki matchupit tuntuvat voitettavilta. Thing in the Ice sekä burn spellit antavat dekille varteenotettavan voittokeinon graveyard hatea vastaan, mikä oli yksi UR version suurimmista heikkouksista. Uskaltaisin väittää, että Thing Ascension on nykymetan paras control dekki, ja yksi ainoista dekeistä, joita harkitsen pelaavani seuraavassa Modern turnauksessani.
Mukavaa viikonloppua,
Sami Häggkvist