Suunnittelijat: Bill Eberle, Jack Kittredge, Bill Norton, Peter Olotka, Kevin Wilson
Julkaisija: Fantasy Flight Games, Arclight, Asterion Press, Edge Entertainment, Heidelberger Spieleverlag, House of Monk
Kielivaatimus: Erikoiskorteissa ja alieneissa on monesti pitkiä tekstejä englanniksi.
Pelaajamäärä: 3-5 (kolme vanhinta lisäosaa lisäävät pelaajamäärän maksimissaan kahdeksaan)
Peliaika: 60-120 min
Korttisuojat: 162 kpl 57x89mm tai 56x87mm
Cosmic Encounter on 70-luvulla kehitetty korttivetoinen taktiikkapeli, jonka Fantasy Flight Games on muokannut nykypäiväiseksi painokseksi. Peli on muun muassa ollut suurin vaikuttaja Richard Garfieldille Magic the Gathering -korttipeliä suunnitellessa.
Pelin kulku
Pelin tavoite on saada haltuun viisi vastustajan planeettaa laskeutumalla omilla aluksilla vihollisplaneetoille taisteluiden avulla. Ensimmäinen tai ensimmäiset pelaajat, jotka pääsevät tavoitteeseen voittavat pelin.
Pelaajat saavat viisi kotiplaneettaa, joista jokaiseen laitetaan neljä omaa avaruusalusta. Alussa siis jokaisen kotiplaneetan aloituspuolustus on neljä, eli omien avaruusaluksien määrä.splaneetoille taisteluiden avulla. Ensimmäinen tai ensimmäiset pelaajat, jotka pääsevät tavoitteeseen voittavat pelin. i
Pelaajat valitsevat kahdesta heille tulleesta alienvaihtoehdosta toisen, jolla pelaavat ja toinen alienvaihtoehto menee takaisin laatikkoon. Näistä kahdesta valinnasta kuitenkin molempien alienien flare, eli erikoiskortti sekoitetaan yhteiseen pakkaan, mistä pelaajat nostavat pelin aikana kortteja. Tämän jälkeen kaikki nostavat alkukäteensä kahdeksan korttia ja peli voi alkaa.
Pelaajan vuorolla voi olla maksimissaan kaksi yritystä saada hamuttua itselleen vastustajien planeettoja ja/tai kortteja, jonka jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Vuorot rakentuvat aina samalle kaavalle: (Start turn), Regroup, Destiny, Launch, Alliance, Planning, Reveal, Resolution.
Start turn tapahtuu vain vuoron ensimmäisellä hyökkäysyrityksellä, jolloin voit saada uuden käden, mikäli kädestäsi ei löydy yhtään taistelu- tai neuvottelukorttia. Mikäli voitat ensimmäisen hyökkäysyrityksen, saat vielä kerran koittaa hyökätä, mutta et saa uutta kättä, jos hyökkäys- tai neuvottelukortit loppuivat kädestä.
Regroup: Saat yhden tuhoutuneen aluksen takaisin sinun hallussasi olevalle planeetalle.
Destiny: Destiny -pakasta nostetaan päällimmäinen kortti, joka kertoo, kuka tulee olemaan puolustava vastapelaaja. Et voi siis päättää kenen kanssa taistelet, vaan se on sattumanvaraista.
Launch: Viidestä vaihtoehdosta valitaan vastapelaajan kotiplaneetta, missä taistelu tapahtuu. Valinnalla on väliä, sillä jokainen vastapelaajan alus tuo puolustusvoimaa mikäli molemmat pelaajat pelaavat hyökkäyskortin. Yleensä planeetta, jossa on vähiten vastarintaa, on hyökkäyksen kohteena.
Alliance: Molemmat pelaajat voivat pyytää toisia pelaajia avukseen hyökkäykseen tai puolustukseen. Tämä on yleensä avunpyytäjille kaksiteräinen miekka, sillä avustavat vastapelaajat saavat voittaessaan tästä enemmän etua, koska heidän ei tarvitse tuhlata tähän omaa vuoroaan. Joskus tosin pelaajat voivat huiputtaa apuun tulleita häviämällä tahallaan ja täten tuhota apureiden alukset samalla.
Planning: Pelivuorossa oleva ja Destiny -vaiheesta valittu puolustava vastapelaaja molemmat valitsevat kädestään joko hyökkäys-, neuvottelu- tai kopiointi -kortin ja pelaavat ne kuvapuoli alaspäin. Hyökkäyskortteja on nollasta neljäänkymmeneen, mutta jokaista numeroa tuolta väliltä ei löydy ja isoimpia numeroita on huomattavasti vähemmän. 04-, 06-, 08- ja 10 -hyökkäyskortteja on eniten. Tämä meinaa sitä, että taistelut ovat jännittäviä, koska voittaja yleensä päihittää vastustajan vain muutamalla pisteellä. Neuvottelukortit ovat aina samanlaisia, niistä lisää alempana. Kopiointikortti on samanlainen kuin kortti, jonka vastapelaaja valitsi.
Reveal: Kortit käännetään kuvapuoli ylöspäin ja katsotaan mikä kombinaatio korteista paljastuu:
Hyökkäyskortti vs. hyökkäyskortti aloittaa sotavoimien yhteenlaskun, eli yksinkertaisesti molemmat osapuolet laskevat omien ja mahdollisten apurien alukset sekä oman hyökkäyskortin numeron yhteen. Tämän lisäksi kaikki taistelussa mukana olevat pelaajat voivat pelata kädestään vahvistuskortteja, jotka lisäävät vielä laskuun lisävoimaa – isompi summa voittaa taistelun. Puolustaja voittaa tasapelin.
Hyökkäyskortti vs. neuvottelukortti: Hyökkäyskortin pelannut pelaaja voittaa taistelun automaattisesti, mutta neuvotteluun pyrkivä pelaaja saa ottaa kompensaationa summanmutikassa kortteja hyökkääjän kädestä menetettyjen aluksien verran.
Neuvottelukortti vs. Neuvottelukortti laukaisee noin yhden minuutin pituisen keskustelun, jossa koitetaan saada molempia osapuolia miellyttävä lopputulos. Kyseinen sopimus voi olla lupa laskeutua vihollisplaneetalle, käsikorttien anto tai vaihto. Jos sopimus onnistuu ja tämä oli vuorossa olevan ensimmäinen taistelu, hän voi ottaa uuden vuoron aloittaen regroupista. Mikäli sopua ei synny, molemmat pelaajat menettävät kolme alustaan ja vuorossa oleva pelaaja ei saa uutta vuoroa.
Resolution: Taisteluiden tulos toteutetaan. Jos vuorossa ollut pelaaja ja hänen apurinsa voittavat, he kaikki saavat siirtää taistelussa mukana olleet aluksensa puolustajan planeetalle. Puolustavan pelaajan voittaessa ainoastaan puolustajan avustajat saavat palkinnoksi kortteja pakasta tai aluksiaan takaisin käytettäväksi. Hävinneet osapuolet aina menettävät taistelussa olleet aluksensa, joita saa takaisin yksi kerrallaan omassa regroup -vaiheessa.
Kortin yläreunassa lukeva 'encounter' tarkoittaa kortteja, joita saa ainoastaan pelata planning vaiheessa taistellakseen. 'Reinforcement' lisää voimaa kun kortit on näytetty ja 'artifact' tekee vähän mitä sattuu riippuen kortista.
Säännöt on tehty rikottavaksi
Pelin perusmekaniikat ovat hyvin yksinkertaiset: katso kehen hyökkäät, laita aluksia hyökkäämään, pyydä kavereita apuun, pelatkaa kortit ja katsokaa kuka voittaa. Cosmic Encounterin suola onkin erilaisissa alieneissa, jotka muokkaavat käytännössä ihan kaikkia pelin sääntöjä. Esimerkiksi Loser on alien, joka voittaa kun se häviää, Parasite tulee mukaan jokaiseen taisteluun, johon se haluaa, haluttiin sitä mukaan tai ei ja Claw SYÖ VASTUSTAJAN PLANEETAN, jos vastustaja pelasi saman numeroisen kortin, jonka Claw itse oli valinnut salaa. Alieneiden flaret ovat pelin ainoita kortteja, joita ei tarvitse heittää käytön jälkeen pois, vaan niitä saa käyttää useita kertoja pelin aikana. Näiden korttien erilaisuus on vielä kirjavampi kuin alieneiden omat kyvyt, sillä ne sisältävät kaksi moodia: Wild ja Super. Wild on pakko valita, jos kortin käyttäjä ei ole itse kortin nimetty alien, kun taas Super on pakko valita, jos käyttäjä pelaa flaren nimetyllä alienilla. Wildien efektit ovat hyvin laidasta laitaan olevia. Jotkut efektit eivät tee mitään, tapahtuvat harvoin tai sitten efektit ovat todella hyviä ja niitä käytetään koko ajan. Super sitten taas yleensä parantaa alienin omaa kykyä jollakin tapaa tai sitten tekee jotain todella päätöntä, mikäli alienin oma kyky on latteammasta päästä. Täysin alienkykyjen ja korttien armoilla ei tarvitse olla, sillä pakasta löytyy taistelukorttien lisäksi artifakteja, joilla pystyy esimerkiksi estämään alienkyvyn käyttöä vuoroksi tai korttien negatointeja, joiden avulla flaret saadaan pois vihollisten kourasta ärsyttämästä.
Flare näyttää, missä vaiheessa kortin voi pelata. Ne ovat yleensä riippuvaisia siitä, missä vaiheessa vuoroa ollaan menossa ja kenen vuoro on pelata.
Alienien kyvyt ovat selvästi kirjoitettuja, mutta terminologia on oltava hallussa, jotta pysyy perillä siitä, mitä alienit tekevät. Alareunassa oleva vuorojärjestys on todella hyödyllinen lisä. Ylhäällä on pieni tiivistelmä alienin kyvystä, joka näkyy vastapelaajille päin.
Voitto ei aina ole omissa käsissä
Cosmic Encounter on lähtökohtaisesti epäbalanssissa. Jos kaikki lisäosat lasketaan yhteen, niin pelistä löytyy yhteensä 165 erilaista alienia, joten on aika selvää, että kaikki alienit eivät voi olla voittajia. Jokaisessa pelissä selviää nopeasti mitkä alienit ovat parhaimmistoa missäkin pelissä ja yleensä parhaat alienit ovat eniten sorsinnan kohteena. Vaikka vastapelaajat antaisivat sinun valtailla planeettoja rauhassa, se ei vielä takaa voittoa, vaikka olisikin parhaista parhain alien käytettävissä. Jos alienisi kyky antaa sinun hyökätä isolla voimalla, mutta kädessäsi on pelkästään neuvottelukortteja, on aika vaikeaa voittaa vastapelaajia. Toisaalta huonot kädet luovat myös jännitystä, kun se parhaista parhain hyökkäysalien ei automaattisesti voitakkaan, koska huonommalla alienilla onkin hyvät kortit kädessään.
Mitä enemmän olen Cosmic Encounteria pelannut, sitä enemmän olen huomannut, miten vähän alienin kyvyillä on yleensä merkitystä voiton kannalta. Hyvien korttien nostaminen ja niiden oikeaan aikaan pelaaminen sekä vastapelaajien kanssa hetkelliset liittoutumat oikeissa kohdissa varmistavat enemmän voittoja. On mielenkiintoista, miten mainitsemani epäbalanssi saadaan yleensä taltutettua korteilla, juonittelulla ja tietyillä alienroduilla. Turhalta tuntuva alien voikin joskus olla juuri tiettyjä alieneita vastaan se paras vastalääke. Flaret tai artifaktit voivat kääntää mahdottomat tilanteet päinvastaiseksi oikein pelattuna ja heikointa pelaajaa voi pyytää avustamaan hyökkäyksiin tai puolustuksiin.
Cosmic Encounter luo tarinoita
Loputon määrä alieneita ja niiden flaret tekevät joka pelistä aidosti erilaisia. Pelin ailahteleva luonne luo hyvät edellytykset mielettömille pelitilanteille, mitä en ole tässä määrin kokenut muissa lautapeleissä. Minulta on syöty tai tuhottu useita planeettoja. Olen astunut planeetalle, jolle sabotööri on asettannut räjähteitä. Hovimestarialien on liikutellut aluksiani minun puolestani, mikäli maksan hänelle tippiä. Morsianalien on menny kanssani naimisiin vain erotakseen minusta samantien erorahojen toivossa. Pakasta olen päässyt nostamaan kymmeniä kortteja vuorossa älyttömien combojen myötä. Tarinoita on loputtomasti tarjolla tässä pelissä – kaikkia tarinoita en tule edes näkemään, koska erilaisia kombinaatioita löytyy loputtomasti ja se on fantastista. Tästä pelistä ei saa tarpeekseen – haluaisin nähdä kaikki tarinat!
Plussat ja miinukset
+ Uudelleenpelattavuusarvo on todella korkealla – kahta samanalaista peliä ei voi tulla.
+ Pelissä pääsee tekemään asioita toistenkin vuorolla ja vihollispelaajien taisteluita on jännittävä seurata, kun ei koskaan voi tietää, kuka voittaa tai mitä tulee tapahtumaan.
+ Vaikka pelissä tapahtuu toisten pelaajien kiusaamista, se ei ole niin raskasta kuin ehkä muissa peleissä, jotka moista sallivat, sillä pelaajat eivät voi hyökätä aina samaan pelaajaan Destiny -pakan ansiosta.
+ Yleensä pelit ovat tasaisia ja voitot tuntuvat tiukoilta.
+ Merkittävimmät komponentit ovat hyvää laatua. Kortit kestävät sekoittelua ja avaruusalukset vaativat työkaluja, jos ne haluaa tuhota.
+ Alienkortit ovat huoliteltuja. Hauskat kuvitukset sekä niiden taustatarinat ovat mukava lisä pelin tiimellyksen keskellä. Alienkyvyt on hyvin kirjoitettuja ja niiden ajoitus on hyvin havainnollistettu alienkortissa.
+ Cosmic Encounterissa matka on paljon tärkeämpää kuin päämäärä. Voittaminen on kivaa, mutta häviöstäkin jää paljon ikimuistoisia hetkiä, jotka helposti saavat unohtamaan voittamisen tärkeyden.
- Välillä huono tuuri voi aiheuttaa turhautumista. Yksittäinen pelaaja voi jäädä jälkeen tekemättä mitään merkittävää koko pelin aikana. Tälläisissä tilanteissa vaaditaan vähän pelisilmää heikoimman pelaajan avustamisessa.
- Pelit voivat välillä venyä liian pitkiksi, kun kaikki näkemisen arvoinen on nähty ja kaikki odottavat lähinnä kuka voittaa. Tämä saattaa johtaa yhteisvoittoihin, jotka voivat olla joillekin yksilöille myrkkyä. Itse suosittelen kokeilemaan yhteisvoittojakin; kyllä se on parempaa kuin häviö.
- Pahviset komponentit kuluvat ajan saatossa. Merkkausnappuloissa tämä ei haittaa, mutta hyperspace gate, jolla kohdistetaan planeettoja, on joutunut teippauksen kohteeksi.
- Koska pelissä on todella paljon muuttujia, sääntöpulmilta ei voi välttyä ja sääntökirja on lähinnä viitteellinen. Internet on kaverisi. Cosmodex 2.0 boardgamegeek.com -sivulla on hyvä paikka aloittaa sääntökysymyksistä.
----
Olen Risto Sarja, noin kolmekymppinen, pitkäaikainen Magic the Gathering -addikti ja lautapeli-intoilija Jyväskylästä. Riston Lautapelikaappi -artikkelien tarkoitus on avata lautapelien ystäville kokoelmastani pelejä, joista todella pidän, joten artikkelit ovat käytännössä minun suosittelemia pelejä hankintalistoillenne. Olen pelaamistaustaltani ameritrashien suurkuluttaja; eli pelit, joissa matka on tärkeämpi kuin päämäärä ja voittoon ei voi päätyä pelkällä laskupäällä, vaan tuuriakin tarvitaan matkalla, ovat lähimäpänä sydäntäni. Lautapelikaappiini on silti eksynyt loistavia europelejäkin, eli kuutioiden hierojille ja pistesalaattisyöpöille on luvassa mainioita ehdotuksia myös!
Muutama hyväksi koettu lastenpelikin löytyy arseenalista suositeltavaksi.
Toivotan kaikille juustonaksuttomia sekä analyysihalvausvapaita peli-iltoja!