×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Milloin muistat viimeksi jättäneesi sideboardaamatta constructedissa? Vastaus on todennäköisesti, ettet edes muista. Constructed-pelin päätteeksi siirrymme automaattisesti sideboardin pariin ja vähintäänkin mietimme, mitä voisimme tuoda sisään.

Limited-matseissa puolestaan näkee jatkuvasti, että toinen tai molemmat pelaajista eivät sideboardaa ollenkaan. Turnauksissa tulee yllättävän usein vastaan vastustajia, jotka eivät vilkaisekaan sideboardiinsa vaan alkavat pelin jälkeen vain sekoittamaan pakkaa seuraavaa varten. Joka kerta kun näin tapahtuu, koen ainakin itse saavani merkittävän edun seuraavaa peliä varten.

Mistä ero sitten johtuu? Constructedissa sidekortit ovat selkeästi vahvempia, ja jokainen niistä laitetaan sidelle tarkoituksella ja ajatuksella. Sideboardin rajallinen koko myös tarkoittaa, että sinne valitaan vain vahvimmat ja hyödyllisimmät kortit. Limitedissä on puolestaan helppo ajatella sideboardin olevan täynnä maindeck-kortteja heikompia ylijäämäkortteja. Osa onkin varmasti täyttä jätettä. Mutta jos et edes harkitse sideboardaamista, annat vastustajallesi hyvin todennäköisesti tarpeetonta etumatkaa.

Aktiiviuransa aikana yhtenä maailman parhaista pelaajista pidetty Kenji Tsumura on sanonut, että joka ikisen limited-matsin aikana tulisi sideboardata. Joka ikisen. En itse muotoilisi asiaa ihan yhtä absoluuttisin termein, sillä aina silloin tällöin tulee vastaan tapauksia, joissa en näe syytä sideboardata. Välillä sealed-pooli on todella heikko ja parhaillakin väreillä löytyy vain erittäin rajallinen valikoima kortteja, välillä draftissa tulee vaihdettua värejä myöhäisessä vaiheessa ja välillä draftiformaatissa on todella vähän pelikelpoisia kortteja ja joudut taistelemaan, että saat pakkaasi edes 23 hyvää/ei-surkeata korttia (Avacyn Restoredille terveisiä). Nämä ovat kaikki varsin harvinaisia tapauksia, ja niille on ominaista vaihtoehtoisten korttien lähes täydellinen puute.

Valtaosan ajasta sinulla on kuitenkin runsaasti vaihtoehtoja. Et ehkä ole tottunut huomaamaan niitä, tai tiedä miten ja milloin niitä tulisi käyttää. Pro-pelaajatkaan harvemmin kirjoittavat artikkeleissaan sidetysohjeita pelaamilleen limited-pakoille. Uskon, että sideboardaamisen vähyys limitedissä johtuukin suurelta osin ymmärryksen puutteesta – niin erilaisten sidetystapojen kuin asian merkityksellisyyden osalta. Tässä artikkelissa aionkin avata erilaisia asioita, joita limitedissä sideboardaamisessa voisi ja tulisi ottaa huomioon. Toivottavasti löydät niiden joukosta jotain, missä voisit itse kehittyä.

1 – Who’s the beatdown?

Karkeana yleistyksenä voidaan sanoa, että haluat pakkasi olevan joko yhden pykälän hitaampi tai kaksi pykälää nopeampi kuin vastustajasi. Jos olet yhden pykälän hitaampi, peli menee pitkäksi ja voitat vahvemmilla ja hitaammilla late game korteilla. Jos taas olet kaksi pykälää nopeampi, voitat pelin ennen kuin vastustajasi pääsee hitaisiin late game kortteihinsa asti.

Mikäli vastustajasi pelaa aggressiivista pakkaa, saattaa Lumengrid Warden olla erinomainen alkupelin blokkeri. Nopeaa pakkaa vastaan haluat ottaa hitaita ja kalliita kortteja ulos, ja tuoda nopeita ja halpoja kortteja sisään. Useimmista tuntuu ottaa pahalta hyviä 5-6 manan kortteja (esim. Flying Crane Technique) ulos ja tuoda keskinkertaisia 2-3 manan kortteja (esim. Jeskai Student) sisään. Huono, mutta tarpeellinen kortti on kuitenkin parempi kuin hyvä, mutta tarpeeton.

Vastaavasti jos molemmat pakat ovat hitaita, muuttuu Dutiful Return ankeasta ja kankeasta jynkystä herkulliseksi korttietulaitteeksi. Nopeassa pelissä hautaan päätyy vähemmän hyviä äijiä, eikä niiden uudelleenpelaamiseen ole yleensä aikaa. Pitkässä pelissä Returnille kuitenkin löytyy parempia targetteja ja niiden uudelleenpelaamiselle on aikaa.

Välillä pakkaan haluaa myös jonkinlaisen tavan voittaa jumiutuneen pöydän läpi. Jos molemmilla on esimerkiksi runsaasti defensiivisiä maamiehiä, on todennäköistä että pöytä menee vähänkään pitemmässä pelissä jumiin. Tällaisessa tapauksessa huonotkin evaasiomiehet ovat arvokkaita. Evaasiomiesten lisäksi pakkaan voi haluta Barrage of Bouldersin tapaisen kortin, jolla pääset ruuhkautuneesta pöydästä läpi. Barrage on monessa tilanteessa kuollut kortti, mutta yhden sellaisen lisääminen antaa pakallesi late gamessa aivan uuden ulottuvuuden.

Muista siis kysyä itseltäsi ensimmäisen pelin jälkeen, että kumpaan suuntaan haluat pakkaasi muuttaa. Lumengrid Warden ja Dutiful Return ovat aikalailla ääriesimerkkejä, mutta niiden väliltä löytyy paljon tilaisuuksia tuunata pakastasi hieman nopeampi tai hitaampi. Esimerkiksi Theros-blokin GW-pakoissa vaihdoin Revoke Existenceä ja Artisan’s Sorrow’ta päittäin riippuen vastustajan pakan nopeudesta. Naturalize-efekteistä puheen ollen…

2 – Vastauksien sovittaminen

Klassisin esimerkki vastauksien sovittamisesta vastustajan kortteihin on Naturalize. Suurimmassa osassa limited-formaateista Naturalize ei ole hyvä maindeck-kortti. Sen sijaan varsin monessa formaatissa on erinomaisia rareja ja uncommoneita, joihin Naturalize on erinomainen vastaus. Sama koskee Plummetin ja Windstormin kaltaisia kortteja.

Kaikenlaisten poistojen kanssa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota potentiaalisten kohteiden määrään vastustajan pakassa. Mikäli vastustajalla on pakassaan yksi Whip of Erebos ainoana Artisan’s Sorrow –targettina, alat häviämään siihen, että Sorrow seisoo hyödyttömänä kädessä kun vastustaja kääntelee kavujaan. Tästä syystä vastauksen tuominen yksittäiseen pommiin on yleensä ottaen väärin, vaikka sitä tehdäänkin valitettavan usein.

Naturalizen ja Plummetin lisäksi tämä koskee myös ihan tavallisia poistoja. Parhaimmat poistot ovat yleensä manatehokkaita ja osuvat laajaan valikoimaan creatureita, mutta yleensä joudut pelaamaan muitakin. Smite the Monstrous on hyvä esimerkki poistosta, jota yleensä pelaisin mainissa, mutta jota voi tarpeen tullen sidettää ulos. Jos vastustajan pakka on täynnä pieniä miehiä, haluaa Smiten usein vaihtaa johonkin muuhun sekä targettien vähyyden että kortin hitauden takia. Vastaavasti Douse in Gloomin kaltainen poisto heikkenee, jos vastustajan miehistä suurin osa on isoja.

Pelin odotettu pituus on myös otettava huomioon targettien määrän arvioimisessa. Mitä pidemmäksi odotat pelin menevän, sitä suuremman osan pakastaan vastustaja nostaa ja sitä todennäköisemmin Plummetillesi löytyy käyttöä, vaikka potentiaalisia targetteja olisikin vain muutama. Lyhyemmässä pelissä taas vastustajan pakan targettien määrän on oltava selkeästi suurempi, etenkin koska kuolleen kortin hyödyttömyys on isompi ongelma.

3 – Creatureiden sovittaminen

Pelin aikana kannattaa tarkkailla myös vastustajan creatureiden kokoa, sillä joidenkin korttien arvo saattaa muuttua paljonkin tämän perusteella. Esimerkiksi Archer’s Parapet pysäyttää hyvin Hooting Mandrilsin, mutta jää pahasti Snowhorn Riderin jalkoihin. Jos vastustajan pakka on täynnä halpoja 2/2 nalleja, tulee neljän manan 2/4 lankuista hyviä blokkereita. Vastaavasti Alpine Grizzly on huono vastustajan 2/2 miehiä vastaan, mutta ajelee hyvin Arashin Clericiä päin. Jos taas vastustajan aggropakka on täynnä 2/1 ja 3/1 miehiä, saattaa yleensä pelikelvoton yhden manan 1/1:kin muuttua hyväksi kortiksi, etenkin jos se on tarpeellinen kohdassa 1 mainituista syistä. Erityisesti korkean tai vähäisen toughnessin ja first strike –miesten arvo riippuu paljon vastustajan miesten koosta.

4 – Combat trickien sovittaminen

Etenkin sealedissä on varsin usein muutamia suunnilleen samantasoisia combat trickejä, joista pakkaan päätyy vain pari. Niiden keskinäinen arvojärjestys saattaa kuitenkin vaihdella paljonkin riippuen matchupista.

Combat trickit ovat parhaimmillaan kun pienemmät creaturesi pääsevät ajamaan vastustajan isompia creatureita päin. Trickisi on siis tehtävä pienemmästä miehestä vähintään blokkaavan miehen kokoinen, mieluusti suurempikin. Shape the Sands ei tee yhtään mitään jos ajat nallella päin lankkua. Sen sijaan se on todella tehokas, jos Snowhord Riderit ottavat mittaa toisistaan. Kannattaa siis miettiä pelien välissä kuinka paljon poweria ja/tai toughnessia trickien on annettava, että niistä on oikeasti hyötyä.

5 – Nähtyjen korttien vaihtaminen

Creatureiden kokoeron lisäksi combat trickit kannattaa sovittaa myös vastustajan ajatuksiin. Fiksu vastustaja pystyy usein myöhemmissä peleissä pelaamaan aikaisemmin nähdyn trickin ympäri. Siksi nähdyt trickit kannattaa joissain tapauksissa vaihtaa pois, kunhan tilalle vaihdettu kortti ei ole merkittävästi ulos otettua huonompi. Parhaimmillaan pelaamalla ensimmäisessä pelissä nähdyn trickin ympäri vastustaja pelaa täysillä uutta trickiä päin.

Jos vastustaja näkee kahdessa ensimmäisessä pelissä useita erilaisia trickejä, hän myös todennäköisesti luulee pakassasi olevan niitä todellista enemmän. Näin ollen kolmannessa pelissä hän tulee todennäköisesti pelaamaan turhan varovaisesti, eikä oikein tiedä minkä ympäri kuuluisi pelata ja minkä ei.

Tämä kohta ei kuitenkaan koske pelkästään trickejä. Joillain muillakin korteilla voi olla suuri yllätysarvo, mutta joiden ympäri voi myöhemmin olla helppo pelata. Tästä toimii hyvänä esimerkkinä Stymied Hopes. Sen arvo alenee merkittävästi sen jälkeen, kun vastustaja on sen kerran nähnyt.

6 – Korjaa virheet

Etenkin sealedissä pakan rakentaminen on usein todella haastavaa, eikä mene kerralla oikein. Sidettäminen antaa sinulle tilaisuuden korjata pakanrakennusvaiheessa mahdollisesti sattuneita virheitä matsien myöhempiä pelejä varten.

Virheiden korjaamisen edellytyksenä on tietenkin niiden tunnistaminen ensin. Siksi suosittelenkin omien aivojen käyttämisen lisäksi pooleista keskustelemista kavereiden kanssa kierrosten välillä. Älä pelkää kysyä muiden neuvoja tai mielipiteitä, etenkään jos he ovat jo pudonneet turnauksesta tai turnauksessa on paljon pelaajia. Monista tuntuu että poolin näyttäminen kaverille antaa tälle turhaa etua, jos vaikka sattuukin pelaamaan tätä vastaan myöhemmillä kierroksilla. Mahdollisten pakanrakennusvirheiden korjaaminen auttaa kuitenkin kaikkia tulevia vastustajiasi vastaan. Samalla kehität myös taitojasi ja ymmärrystäsi tulevia turnauksia varten.

Loppusanat

Limitedissä sidettäminen on pakan hienosäätöä ja sovittamista vastustajan pakkaan niin yleisen strategian kuin yksittäisten korttienkin suhteen. Limitedissä on harvoin samanlaisia vihakortteja kuin constructedissa, eivätkä sidekortit luonnollisesti ole yhtä vahvoja. Limitedissä sideboard kun rakentuu yleensä niistä korteista, jotka eivät mainiin mahtuneet. Draftissa kannattaa kuitenkin jo draftaysvaiheessa miettiä mahdollista sideboardia, ja ottaa käytännössä aina pelattava sidekortti mieluummin kuin hatedraftata jotain pois vastustajilta. Potentiaalisia hyviä sidekortteja kannattaa myös pickata keskinkertaisten mainikorttien yli, mikäli näyttää siltä, että olet saamassa tarpeeksi hyviä kortteja kasaan mainia varten. Toki keskinkertaiset mainikortitkin ovat usein hyviä sidekortteja, vaikka näyttäisivätkin ensisilmäyksellä kankeilta ja ankeilta lankuilta.

Lähes kaikki yllä esitellyt kohdat edellyttävät sitä, että kiinnität jatkuvasti huomiota vastustajan pelaamiin kortteihin ja arvioit vastustajan pakan sisältöä. Arviosi luonnollisesti tarkentuvat kolmanteen peliin mentäessä, sillä toisen pelin aikana näet vastustajan pakasta lisää kortteja. Siitä syystä onkin tärkeää päivittää sidejuoniasi myös toisen ja kolmannen pelin välissä, eikä olettaa että kerran sidettäminen riittää.

Bonussektori: Myllyt estettävä

Joissain draftiformaateissa on mahdollista draftata pakka, jonka pääasiallinen voittokeino on millaaminen. Tällöin saatat haluta muuttaa pakkasi kokoa. Millauspakkaa vastaan korttien määrän lisääminen on hieman sama kuin alottaisi burnia vastaan korkeammasta life totalista. Oman pakkasi toiminta ei saa kuitenkaan heiketä tästä liikaa. Mikäli nostat huonompia kortteja, et välttämättä pysty estämään vastustajan millauskortteja yhtä hyvin tai saatat antaa hänelle ylimääräistä aikaa nostaa niitä lisää.

Matti Kuisma