×
Unfortunately we have no shipping options for United States.

Olet pelannut jo muutaman viikon Magic the Gatheringia. Olet hankkinut itsellesi pakan, jolla on kiva pelata. Olet jopa ehtinyt osallistua pariin Friday Night Magiciin. Viikonloppuna olisi jokin turnaus. Kaikki puhuvat siitä, mutta turnauksessa on käytössä Competitive REL ja se on kuulemma niin nihkee...

Suomessa pelataan useassa kaupungissa Magicia viikoittain. Useimmiten tämä tapahtuu keittiönpöydillä, mutta turnausmielessä tutumpi on ehkäpä perjantaisin pidettävä Friday Night Magic, eli FNM. Niitä järkätään useimmiten liikkeissä, joissa pelataan kavereiden sekä tuttavien kanssa ja pidetään hauskaa. Paikalla saattaa olla tuomari, eli Judge, mutta voi hyvin olla, ettet ole ikinä moista olentoa nähnytkään. Pelin säännöt osataan jotenkuten ja aina on joku tuttu, keneltä voi kysyä jos ei itse aina muista. Virheet korjataan vastustajan kanssa vähän sinne päin, että molemmille tulee hyvä fiilis ja pelit jatkuvat.

Ja kaikki tämä on OK, Regular REL:illä.

Entäs sitten kun panokset ovat kovemmat ja pelaajien halu voittaa on korkeampi? 

Rules Enforcement Levelit

Magicin turnauksia valvotaan kolmella eri tasolla, eli Rules Enforcement Levelillä (REL).

Pienet paikalliset turnaukset ovat lähes poikkeuksetta Regular-tasolla.

Regular tasolla turnauksessa saattaa olla tuomari paikalla, mutta pakollista se ei ole. Hänellä on myös lupa pelata ja tuomaroida samaanaikaisesti. Ongelmatilanteet korjataan aika usein pelaajien kesken, mikäli tuomaria ei ole saatavilla. Tarkoitus olisi kuitenkin, että tuomari pyydetään paikalle mikäli siihen on tarve ja mahdollisuus. Tärkeintä ei aina ole että kaikki menee juuri säännölleen, vaan että kaikilla osallistujilla on hauskaa; pelin säännöt eivät ole joustavia, mutta tilanteiden korjaaminen yleensä on. Tosin mikäli huijaat, eli yrität tehdä jotain sääntöjä vastaan tietoisesti, voit pian huomata tulleesi poistetuksi turnauksesta.

Regular REL:iä ovat FNM:t, Pre-releaset ja Game Day -turnaukset. Voit myös olettaa, että kaikki muut erikoistapahtumat ovat Regular-tasolla, ellei toisin ilmoiteta etukäteen.

Heti kun turnauksessa on katkolla suurempia palkintoja, tai mikäli kyse on Trialeista isoihin turnauksiin, asetetaan turnauksen tasoksi Competitive REL.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että paikalla on turnauksen ajan ainakin yksi tuomari. Hänellä ei ole lupaa pelata samalla kun tuomaroi. Näin menetellään, jotta hän pysyisi aina puolueettomana ja voisi toimia virallisena valvojana. Regularista poiketen Competitive-turnauksissa myös kerätään pelaajilta turnauksen alkaessa dekkilistat ja elektronisten laitteiden käyttö ei ole sallittua pelien aikana. Näin ollen myös pelaajien elämäpisteet kirjoitetaan paperille. Pelaajilta vaaditaan myös vähän parempi sääntötuntemus. Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa?

Dekkilista

Dekkilista on lista siitä, mitä kortteja olet pakkaasi laittanut. Listassa ovat ne kortit, jotka ovat pakassasi, ja erikseen ne kortit, jotka voit vaihtaa pakkaasi pelien välissä. Sinun tulee palauttaa pakkasi alkuperäiseen muotoonsa jokaisen matsin välillä.

Miksi näitä listoja sitten kerätään? Competitive-turnauksissa halutaan yksinkertaisesti valvoa, ettei kukaan vaihda pakkaa (tai edes kortteja) pelien välissä yrittäen hyödyntää tietoaan siitä mitä vastustajan pakka sisältää. Dekkilistat ovat käytössä varmistaaksemme, että kaikki noudattavat pelin sääntöjä.

Sääntötuntemus

Paljonko pelaajalla sitten pitää olla sääntötuntemusta osallistuakseen Competitive-tasoiseen turnaukseen?

Tiedätkö miten vuoro on rakennettu? Tiedätkö että Upkeep tulee ennen kuin nostat vuorokortin? Tiedätkö miten Combat toimii? Ja tiedät varmaan miten taiat pelataan? Tiedät siis jo tarpeellisen.

Magicia kannataa pelata aina niin, että molemmat pelaajat tietävät missä mennään ja mitä on tapahtumassa. Jos olet epävarma, paikalla on ainakin yksi tuomari jolta voit kysyä sääntökysymyksiä. Mikään kysymys ei ole liian tyhmä tai nolo. Myös "pro-pelaajat" kysyvät usein monenlaisia tarkentavia kysymyksiä koska haluavat olla varmoja siitä, miten säännöt menivätkään. Kun osaat säännöt tarpeeksi hyvin pelataksesi kokonaisen pelin Magicia, tiedät tarpeeksi osallistuaksesi myös Competitive-turnaukseen.

Jos joitain virheitä sitten sattuu (ja tekevällehän sattuu), on tuomari kutsuttavissa paikalle. Hänet on koulutettu korjaamaan virheitä niin, että pelitilanne pysyy sääntöjen mukaisena. Korjaukset eivät myöskään ole päästäkeksittyjä, vaan kaikille samat.

Competitive-tasolla pyöritetään muun muassa Grand Prix Trialit (GPT), Pro Tour Qualifierit (PTQ) sekä World Magic Cup Qualifierit (WMCQ). Ulkomaiden isot turnaukset järjestetään myös oletetusarvoisesti Competitive-tasolla.

Kolmas sääntötaso on Professional REL. Tämä eroaa loppujen lopuksi hyvin vähän Competitive-tasosta. Tärkeimmät muistisäännöt ovat, että Professional-tasolla kenenkään peliin ei saa puuttua tai sitä häiritä (edes sivustakatsojana vaikka näkisit virheen) ja että myös tällä tasolla on tuomareita auttamassa sääntöongelmissa. Jos siis näet tällä tasolla jotain mikä mietityttää, pyydä tuomari apuun.

Rangaistukset Competitive REL:illä

Monet pelaajat välttävät Competitive-turnauksia, koska pelkäävät saavansa rangaistuksen. Pelaaja saattaa pelätä häviävänsä pelejä jonkin typerän virheen takia tai kokee, että häntä kiusataan erilaisilla Warningeilla ja Deck Checkeillä. Tämä on kuitenkin harvoin totuus.

Tuomarit ovat olemassa pyörittääkseen turnausta ja varmistaakseen, että kaikki pelaavat samoja sääntöjä käyttäen. He valvovat, ettei kukaan huijaa tai saa ylimääräistä hyötyä tahattomasti tehdyistä virheistä. He valvovat tätä tekemällä sattumanvaraisia pakkatarkastuksia sekä tarvittaessa jakamalla rangaistuksia. Tuomarit varmistavat, että vastustajasi ei yritä vedättää sinua, vaan että hänkin pelaa rehdisti.

Rangaistus on kuitenkin aika kova sana. Competitive-tason Magic-turnauksessa voi saada Cautioneita, Warningeja, Game Losseja tai Match Losseja. Jos jäät kiinni huijaamisesta, sinut voidaan myös poistaa turnauksesta. Kuulostaa vaaralliselta, mutta pelko pois.

Caution, eli huomautus, voi olla mikä tahansa tuomarilta tullut pyyntö tai suullinen varoitus. Huomautuksia ei kirjoiteta ylös, vaan ne toimivat tapana kertoa pelaajalle, ettei hän ole toiminut täysin oikein sääntöjen puitteissa.

Warning on suomeksi käännettynä varoitus, joka annetaan, jotta pelaaja tietäisi olla tekemättä tätä virhettä jatkossa. Ihminen oppii virheistään paremmin, mikäli niillä on jokin seuraamus; varoitus on seuraamuksista kevein. Varoitukset kirjataan ylös siksi, että jos pelaaja tekee jatkossakin samoja virheitä voidaan olettaa hänen tekevän kyseistä "virhettä" tahallaan ja yrittävän mahdollisesti huijata. Tämä ei kuitenkaan tapahdu heti ensimmäisen tai edes toisen varoituksen jälkeen. Kuten aina, mikäli teit pelin aikana sääntöteknisen virheen, pyydä tuomari paikalle. Useimmiten saat vain varoituksen, jotta muistaisit olla tekemättä samaa virhettä toistamiseen.

Game Loss eli eräänlainen tekninen luovutusvoitto annetaan vain tilanteissa, joissa pelitilanne on rikottu niin pahasti, ettei paluuta enää ole. Tällaisia virheitä ei ole montaa ja tunnetuin on ylimääräisen kortin nostaminen. Jos pelaaja nostaa ylimääräisen kortin, vastustaja tai tuomari ei voi varmasti tietää mikä tämän käsikorteista se on. Tilanteesta ei pääse takaisin ilman, että koko peli kärsisi siitä. Tällaisissa tilanteissa ainut tapa päästä takaisin lailliseen pelitilanteeseen on lopettaa meneillään oleva peli, jakamalla virheen tehneelle pelaajalle Game Loss ja aloittamalla uusi peli.

Match Lossia, eli koko "erän" luovutusvoittoa ei voi saada pelillisestä virheestä, vaan ainoastaan huonosta ja epäurheilijamaisesta käytöksestä turnauksen aikana. Kokonaista matsia et siis voi hävitä vain, koska teit inhimillisen virheen.

Tuomarit eli Judget

Turnauksien tuomarit ovat asiakaspalvelijoita, jotka ovat pyörittämässä turnauksia ja valvomassa niitä. Heidät tunnistaa kokonaan mustasta uniformusta sekä siitä, että he esittäytyvät turnauksen alussa kaikille pelaajille. Tuomarit ovat auttamassa sekä opastamassa pelaajia tarvittaessa. Tuomari ei tule kertomaan sinulle mikä olisi paras pelillinen liike, mutta auttaa mielellään selvittämään miten eri kortit toimivat toistensa kanssa. He eivät ole mukana kiusaamassa ketään tai keksimässä sääntöjä omasta päästään. Loppujen lopuksi myös tuomarit ovat kuitenkin ihmisiä.

Mikäli olet pyytänyt tuomaria avuksi, hän on selvittänyt tilanteen loppuun sekä kertonut miten tästä jatketaan ja olet edelleen eri mieltä hänen kanssaan, voit valittaa päätöksestä. Tällöin paikalle pyydetään päätuomari tarkistamaan, että kaikki meni oikein. Pelaajen tulee odottaa, että ensimmäinen tuomari on selvittänyt tilanteen loppuun ja antanut päätöksensä ennen kuin näiden on mahdollista valittaa. Päätuomarin päätös on lopullinen, eli siitä ei voi valittaa enää turnauksen aikana. 

Mitä minun siis pitää tehdä osallistuakseni Competitive REL -turnaukseen? 

1. Kirjoita dekkisi sisältö ylös paperille tarkasti ja luettavalla käsialalla (tai koneella). Tässä linkki dekkilistaan.
2. Varmista, ettei dekkiboksissasi ole mitään ylimääräisiä kortteja, joita ei ole listassa mainittu.
3. Tuo mukanasi kynä ja paperia elämäpisteiden merkkaamista varten. Unohda kännykkäohjelmat, nopat, lasihelmet ja kolikot.
4. Pelaa Magicia ihan kuin pelaisit missä tahansa turnauksessa. Ole kuitenkin selkeä selittäessäsi mitä olet tekemässä ja missa vaiheessa vuoroa niin teet.
5. Pelaa jouhevasti ja tasaisella tahdilla. Jos jollekulle tulee tylsä, tapahtumaton hetki, oletettavasti voisi pelitahtia vähän nopeuttaa.
6. Sekoita pakkasi hyvin. Sekoita myös vastustajan pakkaa kun hän sitä sinulle tarjoaa.
7. Pyydä tuomari apuun kun olet epävarma jostain. Tuomarit ovat paikalla pelaajia varten.
8. Pidä hauskaa ja ole ystävällinen. Hyvä fiilis tarttuu muihinkin!

John Eriksson

(Otsikkokuvan otti Jukka Kuva Ropeconissa 2014)